backup og meta

Kanser Payudara Semasa Kehamilan, Adakah Bayi Akan SELAMAT Hingga Dilahirkan?

Disemak secara perubatan oleh Panel Perubatan Hello Doktor


Ditulis oleh Asyikin Md Isa · Disemak pada 13/08/2020

  Kanser Payudara Semasa Kehamilan, Adakah Bayi Akan SELAMAT Hingga Dilahirkan?

  Walaupun kanser payudara semasa kehamilan adalah sesuatu yang jarang berlaku, namun, ia ada masanya ia tetap berlaku. Puncanya bukan kerana kehamilan, tetapi peningkatan tahap hormon mungkin mempercepatkan perkembangan kanser. Payudara anda, kebiasaannya akan menjadi lebih tebal ketika kehamilan, menyebabkan sukar untuk mengesan sebarang kelainan. Oleh kerana itu, pemeriksaan yang teliti terhadap payudara sepanjang tempoh kehamilan adalah penting.

  Pemeriksaan doktor lebih kerap

  Adalah amat disarankan kepada wanita hamil untuk melakukan pemeriksaan secara teratur semasa kehamilan, bukan sahaja untuk bayi tetapi juga untuk kesihatan anda sendiri. Selain mendapatkan pemeriksaan doktor untuk payudara, anda sendiri perlu melakukannya di rumah. Tanya doktor atau jururawat untuk memberikan arahan bagaimana untuk melakukannya. Jika terdapat ketulan atau benjolan yang mencurigakan pada payudara, anda perlu melakukan biopsi untuk menentukan apakah sebenarnya itu. Tisu sample dari benjolan itu akan dikeluarkan dan dihantar ke makmal untuk pakar dalam corak sel tidak normal melakukan analisis mencari sebarang sel kanser.

  Tidak perlu menghentikan kehamilan

  Kanser tidak akan membahayakan anak anda, tetapi rawatan kanser itu sendiri mempunyai kesan sampingan. Pembedahan dianggap rawatan paling selamat untuk kanser payudara semasa kehamilan. Jika anda sedang berada dalam trimester pertama atau kedua, doktor akan menasihati anda untuk mengeluarkan keseluruhan payudara anda. Sekiranya anda berada dalam trimester ketiga, doktor biasanya akan memilih untuk menyingkirkan benjolan yang mencurigakan. Semasa prosedur, doktor perlu mengeluarkan kelenjar limfa yang terlibat, jika ada. Kemoterapi perlu dilakukan pada trimester kedua untuk mengurangkan risiko membahayakan kepada bayi. Radiasi bukan satu pilihan kerana ia membahayakan bagi pembesaran janin. Kanser payudara pada tahap yang lebih tinggi memerlukan kedua-dua rawatan, pembedahan dan kemoterapi, yang akan meletakkan bayi pada risiko yang tinggi. Penyusuan adalah selamat melainkan anda sedang dalam rawatan kemoterapi. Adalah dinasihatkan untuk berbincang dengan doktor tentang keinginan anda untuk menyusukan bayi anda.

  Kewujudan risiko daripada rawatan yang mungkin menjejaskan anak anda, menentukan sama ada untuk mendapatkan rawatan semasa kehamilan atau tidak selalunya menjadi pilihan yang sukar bagi seorang ibu. Sebelum melakukan sebarang keputusan, berbincang dengan keluarga dan doktor, bandingkan kelebihan dan kekurangan sebaiknya dan lakukan apa yang anda rasa betul untuk diri anda.

  Hello Health Group tidak menyediakan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

  Anda mungkin berminat untuk membaca artikel:

  Penafian

  Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

  Disemak secara perubatan oleh

  Panel Perubatan Hello Doktor


  Ditulis oleh Asyikin Md Isa · Disemak pada 13/08/2020

  advertisement iconIklan

  Adakah artikel ini bermanfaat?

  advertisement iconIklan
  advertisement iconIklan