Fibroadenoma

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 13/09/2019 . 3 minit bacaan
Share now

Definisi

Apa itu Fibroadenoma?

Fibroadenoma adalah ketumbuhan benigna yang berlaku dalam payudara. Tidak semua ketumbuhan yang berlaku dalam payudara adalah fibroadenoma. Fibroadenoma selalu disalah anggap dengan ketumbuhan kanser payudara. Perbezaan antara kedua-duanya ialah fibroadenoma tidak membesar atau merebak ke organ lain sepertimana kanser payudara, ia akan hanya didapati dalam tisu payudara.

Anda boleh merasa ketumbuhan melalui pemeriksaan payudara. Jika anda merasa ketulan keras yang bergetah, pejal dengan bentuk yang sekata dalam payudara, anda patut mendapatkan diagnosis untuk fibroadenoma.

Apakah kebarangkalian Fibroadenoma?

Fibroadenoma biasa berlaku dalam wanita muda, kebiasaannya sewaktu usia remaja, dan wanita di bawah usia 30 tahun tetapi ia juga boleh berlaku tanpa mengira usia. Keadaan ini dapat ditangani dengan mengurangkan faktor risikonya. Hubungi doktor anda untuk maklumat lanjut.

Simptom-simptom

Apakah simptom-simptom Fibroadenoma?

Apabila anda menekan kulit anda, anda akan merasa fibroadenoma seperti guli dalam payudara. Tanda dan simptom fibroadenoma yang biasa berlaku ialah ketulan dalam payudara yang pejal dan kebiasaannya bulat dengan sempadan yang boleh dirasai. Fibroadenoma kebiasaannya tidak menyakitkan dan boleh bergerak-gerak apabila disentuh.

Fibroadenoma terdapat dalam saiz yang berbeza, ia juga boleh membesar atau mengecil dengan sendirinya. Namun kebiasaannya fibroadenoma bersaiz kecil, hanya 1 atau 2 sentimeter.

Terdapat tanda atau simptom yang tidak tersenarai di atas. Jika anda mempunyai sebarang kemusykilan tentang sebarang simptom, sila hubungi doktor anda.

Bila saya harus berjumpa doktor?

Anda patut segera menghubungi doktor jika anda mengesan ketulan baru dalam payudara atau terdapat perubahan pada payudara, atau jika ketulan yang pernah disedari sebelum ini kelihatan membesar atau berubah.

Punca

Apakah Punca Fibroadenoma?

Walaupun punca sebenar fibroadenoma belum diketahui, saintis mengesyaki hormon memainkan peranan dalam membentuk fibroadenoma. Fibroadenoma mungkin mempunyai kaitan dengan hormon reproduksi kerana fibroadenoma lebih cenderung berlaku pada usia subur wanita. Fibroadenoma juga boleh membesar sewaktu kehamilan atau daripada penggunaan terapi hormon. Selepas menopaus, fibroadenoma didapati mengecil dengan berkurangnya kadar hormon.

Punca lain pula boleh jadi disebabkan pengambilan ubat pencegah kehamilan sebelum usia 20 tahun, yang boleh menyebabkan pertumbuhan dan perkembangan fibroadenoma.

Faktor-faktor Risiko

Apakah yang meningkatkan risiko saya kepada Fibroadenoma?

Terdapat banyak faktor risiko fibroadenoma, seperti:

 • Terapi estrogen atau terapi hormon lain
 • Kehamilan
 • Menyusu
 • Penggunaan pil pencegah kehamilan.

Diagnosis dan Rawatan

Maklumat yang diberikan bukan pengganti untuk sebarang nasihat perubatan. SILA berunding dengan doktor anda untuk maklumat lanjut.

Bagaimana pesakit Fibroadenoma didiagnosis?

Doktor akan melakukan pemeriksaan fizikal dengan cara memeriksa payudara anda secara manual. Bergantung kepada situasi, anda mungkin memerlukan pemeriksaan ultrabunyi atau ujian pengimejan mammogram. Dalam pemeriksaan ultrabunyi payudara, anda akan diminta untuk berbaring atas katil sementara sebuah alat tangan, dipanggil transduser akan digerakkan pada kulit payudara untuk menghasilkan imej dalam skrin. Dalam ujian mammogram, anda akan menjalani X-ray payudara melalui penekanan payudara antara dua permukaan rata.

Untuk menentukan ketumbuhan tersebut kanser atau tidak, doktor akan menyarankan aspirasi jarum halus (fine needle aspiration) atau biopsi. Ini dilakukan dengan memasukkan jarum ke dalam payudara dan mengambil sebahagian kecil ketumbuhan untuk dihantar ke makmal. Melalui pemeriksaan mikroskopik, doktor akan mengetahui jenis fibroadenoma dan jika ia kanser atau tidak.

Bagaimana pesakit Fibroadenoma dirawat?

Jika doktor telah memastikan bahawa ketulan dalam payudara anda ialah fibroadenoma, anda mungkin tidak memerlukan pembedahan. Disebabkan fibroadenoma berkait dengan kadar hormon, ia mungkin mengecut apabila hormon reproduktif anda berkurang. Bagaimanapun, jika anda merasakan fibroadenoma tersebut tidak mengecut dengan sendiri atau bentuk payudara anda berubah disebabkannya, anda boleh memilih untuk melakukan pembedahan.

Sebelum menjalani pembedahan, anda perlu mengawasi fibroadenoma dengan temu janji susulan dengan doktor untuk pemeriksaan ultrabunyi payudara. Ini membantu mengenal pasti sebarang perubahan pada rupa atau saiz ketulan. Jika fibroadenoma didapati benar-benar mengganggu anda, anda boleh memilih untuk menjalani pembedahan untuk membuangnya.

Jika terdapat hasil pemeriksaan yang tidak normal, pembedahan juga diperlukan. Pakar bedah akan mengambil tisu payudara dan menghantarnya ke makmal untuk pemeriksaan kanser. Jika pemeriksaan makmal menunjukkan sel bukan kanser, doktor akan membuang ketumbuhan tersebut. Antara kaedah membuang fibroadenoma ialah dengan cryoablation. Dalam prosedur ini, doktor akan memasukkan alat kecil melalui kulit anda ke fibroadenoma dan mengalirkan gas yang akan membekukan tisu tersebut.

Perubahan gaya hidup & rawatan sampingan

Apakah perubahan gaya hidup dan rawatan sampingan yang boleh saya ambil untuk menangani Fibroadenoma?

Perubahan gaya hidup dan rawatan sampingan berikut mungkin dapat membantu anda menangani fibroadenoma:

 • Anda perlu menjalani pemeriksaan berkala dengan doktor dan pemeriksaan mammogram berkala jika anda mempunyai fibroadenoma.
 • Anda patut memeriksa payudara anda dengan kerap untuk mencari sebarang tanda pertumbuhan yang tidak normal.
 • Tingkatkan sistem imuniti anda dengan kerap bersenam dan diet yang seimbang.

Sekiranya anda mempunyai sebarang pertanyaan, sila berunding dengan doktor bagi memahami rawatan terbaik untuk anda.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy
Rujukan

Baca juga:

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Penyakit Tak Mengenal Jantina, Ada 7 Sakit Orang Perempuan Boleh ‘Hinggap’ Pada Lelaki

  Ramai sering menganggap penyakit seperti kanser payudara dan osteoporosis adalah eksklusif untuk mereka yang bergelar wanita.Walau bagaimanapun...

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Kesihatan Lelaki, Kesihatan Lelaki Lain 03/12/2020 . 3 minit bacaan

  Kenapa Berhenti Jalani Rawatan Kanser Payudara Ketika Pandemik? Jom Sokong Kempen #UnPause!

  Bersempena Bulan Kesedaran Kanser Payudara ketika pandemik COVID-19 tahun ini, marilah kita bersama menyokong kempen #UnPause. Apakah ia? Baca ini.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Kanser, Kanser Payudara 22/10/2020 . 3 minit bacaan

  Risau Payudara Selalu Rasa Sakit Selepas Menopaus? 5 Perkara Ini Mungkin Puncanya

  Ada sebab mengapa menopaus disebut sebagai 'perubahan hidup,' ia boleh mempengaruhi hampir semua bahagian badan, termasuk berasa sakit pada payudara.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah

  Tahap & Dua Jenis Kanser Payudara Yang Ditakuti Kaum Hawa, Anda WAJIB Tahu Ini

  Kanser payudara boleh bermula pada mana-mana bahagian di buah dada wanita mengikut tahap dan jenis. Pesakit mungkin rasa sakit pada payudara sebelah kiri.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Fatin Zahra
  Kanser, Kanser Payudara 17/09/2020 . 5 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  hari wanita sedunia

  4 Perkara Wajib Yang Perlu Setiap Wanita Lakukan, Jika Tidak, Nyawa Boleh Terancam!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Diterbitkan pada 05/03/2021 . 3 minit bacaan
  buang rahim

  Ramai Wanita Tak Perasan Simptom Kanser Ovari Mereka, Dah Buang Rahim Pun Masih Berisiko!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 27/01/2021 . 3 minit bacaan
  ooforektomi

  Ingin Buang Ovari Untuk Cegah Kanser? Ada RISIKO Yang Perlu Anda Ketahui

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 25/01/2021 . 3 minit bacaan
  jangkitan bakteria

  Payudara Kemerahan & Sakit? Mungkin Sebab Jangkitan Bakteria! AWAS, Boleh Ancam Nyawa!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 14/12/2020 . 3 minit bacaan