Anda Fikir Vape Lebih Selamat Berbanding Rokok? Tanggapan Anda Ternyata SALAH!

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 17/06/2020 . 2 minit bacaan
Share now

Pada bulan Julai lalu, tular satu imej yang memaparkan seorang kanak-kanak perempuan yang berpakaian sukan sekolah sedang menghisap vape di pondok perhentian bas. Tabiat menghisap vape tersebut mungkin tidak disedari oleh ibu bapa pelajar berkenaan malah berkemungkinan juga mereka tidak mengetahui bahawa anak mereka memiliki vape tersebut. 

Pada zaman sekarang, para pelajar dengan mudah menyorokkan tabiat menghisap vape ini disebabkan oleh saiz vape itu sendiri yang amat kecil selain tidak menyebabkan bau badan yang kurang menyenangkan sepertimana penghisap rokok. Kebanyakan penghisap vape sama ada individu dewasa mahupun kanak-kanak sekolah percaya bahawa menghisap vape adalah kurang berisiko berbanding daripada menghisap rokok. Adakah dakwaan dan kepercayaan ini benar-benar berasas?

Vaping memburukkan masalah kesihatan sedia ada

Baru-baru ini, seorang wanita yang berusia 50 tahun daripada Kansas, Amerika Syarikat telah mengalami kematian yang disebabkan oleh masalah pernafasan yang teruk. Apa yang mengejutkan, masalah pernafasan yang dialami oleh beliau disahkan berkait rapat dengan tabiat vaping dan ia telah menjadikan beliau sebagai individu keenam di Amerika Syarikat yang meninggal dunia disebabkan oleh tabiat vaping tersebut. Lima kematian lain yang telah direkodkan berkaitan dengan amalan vaping tersebut berlaku di Illinois, Indiana, Oregon, Minnesota dan California.

Menurut Dr. Lee Norman, setiausaha di Jabatan Kesihatan dan Alam Sekitar Kansas, wanita tersebut telah mengalami beberapa masalah kesihatan sebelumnya tetapi dalam masa seminggu setelah beliau menggunakan vape, beliau mengalami sindrom kesukaran pernafasan akut yang teruk dan kemudiannya meninggal dunia. Doktor juga telah menyatakan bahawa vape secara jelas telah menyebabkan kesihatannya merosot secara pantas.

Peningkatan kes kesihatan berkaitan vape

Kematian ini juga telah menunjukkan peningkatan kadar masalah kesihatan yang berkaitan tabiat vaping dan hal ini turut disokong dengan data daripada jabatan-jabatan kesihatan negeri Amerika Syarikat. Untuk pengetahuan pembaca, sebanyak 483 kes kesihatan yang disyaki atau disahkan berkaitan dengan vape telah berlaku di seluruh Amerika Syarikat. Menurut Centers for Disease Control and Prevention atau CDC, pesakit yang mengalami komplikasi pernafasan akan tiba di hospital dalam keadaan tercungap-cungap, batuk, sakit dada, loya dan muntah-muntah. Malah terdapat juga pesakit yang mengalami demam, keletihan dan masalah gastrousus dan kebanyakan pesakit akan dimasukkan ke unit rawatan rapi beserta bantuan alat pernafasan. Anda perlu mengetahui bahawa kesemua pesakit yang mendaftar masuk ke hospital dilaporkan telah menghisap vape, ganja atau gabungan keduanya dalam tempoh beberapa hari atau beberapa minggu sebelum mereka mula mengalami masalah kesihatan.

CDC telah memberikan saranan kepada setiap individu untuk mengelakkan penggunaan vape atau sebarang produk e-rokok sementara penyelidikan dan siasatan terperinci dijalankan berkenaan bahan sebenar yang menyebabkan masalah-masalah kesihatan ini. Sebagai ibu bapa pula, anda perlu memantau segala aktiviti yang dilakukan oleh anak-anak anda terutamanya segala penglibatan mereka di luar rumah. Pantau pergaulan anak-anak anda agar mereka tidak terikut-ikut trend terkini seperti vaping yang boleh membahayakan nyawa. Selidik segala permintaan anak anda terutama jika mereka meminta wang untuk membeli barang yang luar biasa, kerana berkemungkinan mereka menggunakan wang tersebut untuk membeli vape atau isian bagi vape tersebut.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy
Rujukan

Baca juga:

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Nak Tahu Sperma SUBUR Atau TIDAK? Lakukan Kiraan Air Mani, Ini 7 Sebab Kaum Adam Kena Buat!

  Kesukaran untuk mendapat anak ada kalanya berpunca daripada sperma lelaki yang tidak subur. Disebabkan itu pentingnya untuk menjalani ujian air mani.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Kehamilan, Proses Beranak, Proses Bersalin 12/08/2020 . 3 minit bacaan

  Gelaran Ibu Buat Anda Lagi Stres? Silap! Ada Banyak Manfaat Kesihatan Buat Wanita Bergelar Mama

  Untuk menghindari penyakit, kita harus menjaga pemakanan & bersenam. Tapi 1 perkara tidak diketahui, menjadi ibu juga dapat memperbaiki tahap kesihatan.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Wazir Aiman
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Hubungan Yang Sihat, Kesihatan Mental 16/07/2020 . 3 minit bacaan

  9 Kaedah Semulajadi Untuk Merawat Tiub Fallopio Tersumbat, Ubah Gaya Hidup Anda Sekarang!

  Masalah sukar hamil mungkin ada kaitan dengan tiub fallopio tersumbat. Namun adakah rawatan semula jadi dapat bantu mengatasinya?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Wazir Aiman
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Kesihatan Wanita, Kesihatan Wanita Lain 11/06/2020 . 3 minit bacaan

  Rokok Gulung Lebih Selamat Berbanding Rokok Biasa? Anda Sebenarnya SILAP!

  Ada perokok tegar yang mula beralih daripada rokok biasa kepada rokok gulung kerana sangka ia lebih baik. Klik untuk tahu bahaya rokok gulung!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Berhenti Merokok, Habit Sihat 29/05/2020 . 3 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  kesan tabiat buruk pada wajah

  Tak Guna Membazir Beli Produk Anti Penuaan Mahal-Mahal Jika Masih Buat Tabiat Ini…

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Diterbitkan pada 22/01/2021 . 3 minit bacaan
  akibat rokok

  Bukan Saja Pembunuh Senyap, Rokok Juga Buat Bibir & Gusi Jadi Lebih Gelap?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Diterbitkan pada 13/01/2021 . 3 minit bacaan
  masalah pernafasan

  Jangan Ingat Perokok Saja Yang Kena Masalah Pernafasan COPD, Yang Tak Merokok Juga Berisiko!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Diterbitkan pada 08/10/2020 . 3 minit bacaan
  perokok pasif

  Husband Perokok Jangan Pelik Kalau Isteri Masih Tak ‘Lekat’ Lagi, Anda Mungkin Penyebabnya!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 25/08/2020 . 3 minit bacaan