Manfaat Coklat Mampu Mengurangkan Stres & Menurunkan Tekanan Darah

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 13/08/2020 . 8 minit bacaan
Share now

Coklat atau chocolate adalah ramuan manis yang paling popular di dunia. Menurut World Cocoa Foundation, masyarakat di seluruh dunia (tetapi kebanyakannya di Eropah dan Amerika Syarikat) menggunakan lebih daripada 3 juta tan biji koko setahun. Dan, bukan sahaja dengan makanan berwarna gelap ini menjadikan anda berasa baik, malah ia juga mungkin baik untuk jantung dan otak anda.

Apa Itu Coklat?

Coklat dihasilkan dari benih pokok koko. Biji koko yang membentuk asas manisan ini sebenarnya benih dari buah pokok koko, terutama tumbuh di kawasan tropika di Khatulistiwa. Biji benih tumbuh di dalam buah seperti ‘pod’ dan dilitupi dengan pulpa putih berair.

coklat

Untuk menghasilkan makanan dari sumber koko ini, petani koko akan membuka pod, mengambil benih,menapai dan mengeringkannya. Kemudian, biji-biji itu dihantar ke kilang di seluruh dunia, di mana pengeluar memeriksa dan membersihkannya, kemudian memanggang dan mengisarnya menjadi cecair padat yang dikenali sebagai likuor (cecair yang diperoleh daripada pengisaran isi koko). Ia merupakan bahan utama dalam pembuatan coklat. Lebih tekanan, golekan, bercampur dengan gula dan bahan-bahan lain, dan pemanasan dan penyejukan akhirnya menghasilkan manisan lazat ini.

Jenis-jenis Coklat

coklat

Terdapat tiga jenis coklat utama, iaitu:

i. Coklat gelap

Coklat gelap atau dark chocolate hanyalah likuor coklat, mentega koko tambahan, gula, pengemulsi (biasanya lesitin) dan vanila atau perasa lain. Dark chocolate mungkin mengandungi lemak susu untuk melembutkan tekstur, tetapi ia umumnya tidak mempunyai rasa susu. Dark chocolate juga dikenali sebagai coklat semi-manis. Coklat tanpa pemanis, atau coklat masak, adalah 100 peratus likuor coklat dan biasanya sangat pahit dan astringen. Dark chocolate sering mempunyai peratus koko yang lebih tinggi, yang bermakna ia mempunyai lebih tinggi biji koko di dalamnya daripada chocolate lain. 

ii. Coklat susu

Semua seperti dark chocolate, tetapi ditambah dengan pepejal susu. Coklat susu (milk chocolate) manis dan berkrim biasanya tidak dibuat dengan susu sejuk dan berbuih. Ia biasanya dibuat dengan pepejal susu kering, yang kelihatan seperti susu tepung. Milk chocolate mempunyai sekurang-kurangnya 10 peratus (%) likuor koko mengikut berat, dan sekurang-kurangnya 12% pepejal susu. Ia adalah jenis chocolate makan yang paling biasa.

iii. Coklat putih

Dikenali sebagai white chocolate, ia mempunyai mentega koko (milk chocolate tolak pepejal koko). Selain mentega koko, gula, pepejal susu, lesitin dan vanila, white chocolate mungkin mengandungi perasa lain. Ia mempunyai sekurang-kurangnya 20 peratus mentega koko, 14 peratus susu pepejal, dan tidak lebih daripada 55 peratus gula.

Dark Chocolate vs White Chocolate

1. Kandungan 

Kandungan koko bagi dark chocolate komersial boleh berubah dari 90% hingga 30% (manis-gelap). Istilah umum yang digunakan untuk membezakan gred yang berbeza atau kandungan bar dark chocolate adalah manis, semi-manis, dan manis.

Manakala white chocolate biasanya mengandungi 20% lemak mentega (berat) sekurang-kurangnya 14% jumlah pepejal susu, sekurang-kurangnya 3.5% lemak susu, dan kurang daripada 55% gula atau pemanis lain.

2. Rasa dan tekstur

Oleh kerana dark chocolate tidak mengandungi pepejal susu ia mempunyai rasa chocolate yang lebih jelas. Walau bagaimanapun, kekurangan aditif susu bermakna bahawa chocolate lebih cenderung kepada tekstur yang kering dan berkapur dengan rasa yang pahit. Dan, rasa seperti vanila sering ditambah kepada dark chocolate.

White chocolate mempunyai lebih banyak lemak, susu dan gula itu sebagai rasa yang berkrim dan lembut tanpa rasa sebenar chocolate sama sekali.

3. Kegunaan

Kedua-dua dark chocolate dan white chocolate yang dijual sama ada tanpa rasa atau dengan rasa tambahan seperti vanila, oren, pudina dan kacang. Untuk membuat gula-gula profesional, coklat perlu terlebih dahulu dipanaskan, dibeku kemudian dipanaskan semula secara ringkas. Kedua-dua jenis chocolate digunakan dalam pencuci mulut sama ada cair atau sebagai cip, untuk rasa kopi dan minuman lain, dalam sos dan pencicah, walaupun white chocolate kurang digunakan untuk itu.

4. Manfaat kesihatan

Makan dark chocolate telah memberi kesan positif kepada kesihatan. Kajian menunjukkan bahawa makan satu bar (1.4 auns) dark chocolate boleh menurunkan tahap hormon yang menyebabkan tekanan emosi dan kebimbangan. Oleh kerana kandungan antioksidan flavanol yang tinggi dalam kacang cocao, dark chocolate mempunyai manfaat untuk kesihatan kardiovaskular dan menurunkan tekanan darah.

Selain itu, white chocolate tidak mempunyai manfaat kesihatan yang sama. Ia adalah sumber kalori kosong dengan standard 1.4 auns bar mempunyai 225 kalori dan banyak gula dan lemak tepu. Walau bagaimanapun, kerana ia tidak mengandungi coklat, ia adalah bebas kafein yang mana sangat sesuai untuk mereka yang sensitif terhadap kafein.

Coklat dan Kesihatan

Coklat adalah kalori yang tinggi dan mengandungi karbohidrat, gula, dan lemak, serta sejumlah protein. Ia kaya dengan sumber vitamin B12, niacin, riboflavin, vitamin E dan mineral seperti fosforus, mangan, dan zink. Ia juga mengandungi kalsium, magnesium, kalium, dan besi. Coklat, terutamanya pelbagai dark chocolate yang diperbuat daripada biji koko, mengandungi dengan pelbagai antioksidan yang kuat seperti flavonoid dan polifenol.

Berikut kebaikan coklat untuk kesihatan:

Mengurangkan risiko jantung

Pengambilan chocolate mengurangkan risiko kardiovaskular. Asid stearat, walaupun menjadi asid lemak tepu yang terdapat dalam koko, tidak menyumbang kepada paras kolesterol dan dapat mengurangkan kemungkinan serangan jantung dan aterosklerosis yang disebabkan oleh pembengkakan arteri. Koko juga dikenali untuk mengurangkan tahap LDL (buruk) kolesterol dan meningkatkan tahap HDL (baik) kolesterol. Sifat antioksidan flavonoid juga melindungi jantung daripada kerosakan yang disebabkan oleh radikal bebas.

Mengurangkan berat badan

Kebenarannya adalah wanita tidak benar-benar berfikir tentang kehilangan berat badan apabila ia membabitkan manfaat coklat untuk kesihatan. Walau bagaimanapun, nampaknya, ada kemungkinan menurunkan berat badan sementara masih memakan beberapa dark chocolate dan ia mungkin lebih mudah daripada yang anda fikirkan. Kajian ini menunjukkan bahawa dark chocolate adalah lebih mengenyangkan daripada milk chocolate. Dalam masa yang sama, makan beberapa dark chocolate akan mengurangkan keinginan untuk manisan, lemak, atau makanan masin. Ini bermakna anda dibenarkan untuk mendapatkan dark chocolate secara harian dan ia akan membuat ia lebih mudah untuk kekal kepada diet anda.

Mengekalkan sistem saraf

Satu kajian menunjukkan bahawa epicatechin dan flavonoid, sebatian yang hadir dalam dark chocolate, boleh membantu melindungi otak daripada strok. Dalam satu kajian, sebatian ini juga didapati dapat membantu menurunkan risiko gangguan saraf, seperti penyakit Alzheimer.

Merawat batuk dan selesema

Koko, kerana vitamin-C, alkaloid, dan flavonoid yang terdapat di dalamnya, memberikan kelegaan dari batuk dan selesema. Asid lemak seperti asid stearat, asid palmitik, dan asid oleik di dalamnya memberikan kelegaan daripada sakit tekak, batuk berterusan dan selesema.

Mencegah diabetes

Kita semua tahu bahawa diabetes merupakan salah satu masalah kesihatan utama pada masa ini. Kelihatan seperti menarik kerana ia mungkin berbunyi, manfaat makan chocolate juga termasuk dalam keupayaan untuk mencegah diabetes. Peserta salah satu kajian yang mendapatkan sebahagian daripada dark chocolate pada setiap hari untuk 15 hari. Selepas tempoh percubaan mereka melihat rintangan insulin mereka menurun sebanyak 50%. Pakar mengatakan bahawa ini adalah kerana flavonols meningkatkan pengeluaran oksida nitrik. Ini membantu badan mengawal sensitiviti insulin.

Mengurangkan tekanan/stres

Koko mengandungi tryptophan, asid amino yang mempunyai kesan yang menenangkan. Ini mempunyai kesan menenangkan dan menyegarkan dalam kes-kes ketegangan dan tekanan.

Selain itu, koko juga mengandungi kafein yang merupakan alkaloid, theobromine dan phenylethylamine (amine, khususnya dikenali sebagai antidepresan) yang semuanya adalah perangsang. Mereka adalah pengawalan mood yang sangat berkesan dan antidepresan. 

Mengawal tekanan darah

Flavonoid dalam koko mengandungi polifenol seperti catechins, epicatechins, dan procyanidins, yang telah dilihat meningkatkan kadar oksida nitrat dalam darah, yang membantu mengekalkan tekanan darah yang betul. Nitrik oksida membantu mencegah penebalan darah dan mengekalkan kecairan, dengan itu mengurangkan tekanan pada arteri dan urat dan akhirnya mengawal tekanan darah.

Sebaliknya, dalam kes orang yang menderita tekanan darah rendah, perangsang seperti kafein dan theobromine, serta gula yang hadir dalam chocolate , membantu meningkatkan tekanan darah untuk memperbaiki tahap tekanan.

Meningkatkan tahap tenaga

Asid lemak seperti asid stearik dan asid palmitik (kedua-duanya tepu) dan asid oleik (tak tepu) membantu mengurangkan berat badan dan memberikan tenaga, tanpa risiko pengumpulan kolesterol, seperti koko tulen. Apabila koko dijadikan coklat, jumlah kolesterol yang anda dapat bergantung kepada jenis susu (tona, semi-tona atau krim penuh) dan produk susu (mentega, pepejal susu) yang digunakan di dalamnya dan senaman yang anda lakukan. Gula dalam chocolate juga memberi tenaga dan melegakan tubuh.

Kecerdasan yang lebih tinggi

Coklat membuat anda lebih berjaga-jaga, yang secara tidak langsung juga membantu meningkatkan kecerdasan. Flavonoid meningkatkan aliran darah ke otak. Satu kajian mengatakan, memberi anak anda memakan chocolate semasa peperiksaan akan meningkatkan keupayaan penyelesaian matematiknya.

Perlindungan matahari

Lembapkan kulit anda secara berkesan dengan coklat dan anda tidak akan perlu bimbang tentang liang tersumbat lagi. Anda mungkin fikir bertentangan tentang coklat. Tetapi ia sebenarnya adalah minyak hidrogenasi dalam kebanyakan chocolate yang menyumbat liang anda dan membuatnya keluar. Tetapi koko dan susu sebenar dalam coklat adalah tiada apa-apa tetapi baik untuk kulit anda; terutamanya kesihatan dark chocolate.

Selain di atas, terdapat banyak lagi manfaat coklat. Antaranya adalah meningkatkan pengoksidaan, meningkatkan perkembangan janin, meningkatkan penglihatan, bertindak sebagai prebiotik, mencegah diarrhea dan lain-lain.

Manfaat chocolate dalam mengubah emosi dan mood

Coklat memberi kedua-dua kesan negatif dan positif. Sesetengah orang, apabila mereka sedih atau tertekan, mengalami keinginan coklat. Semasa makan coklat mereka melaporkan bahawa perasaan mereka adalah bangkit dan berasa lebih baik. Kebangkitan mood ini adalah sementara apabila kesan ini berkurang, mereka sekali lagi kembali kepada keadaan mereka sebelum ini.

Coklat kaya dengan karbohidrat, yang meningkatkan kadar yang mana tryptophan memasuki otak. Ini meningkatkan tahap serotonin, neurotransmitter yang mengawal perasaan, mewujudkan perasaan yang baik.

Ada sebenarnya sebab kimia yang dipanggil anandamide, neurotransmitter yang dihasilkan dalam otak yang sementara menyekat perasaan kesakitan dan kemurungan.

Ia adalah terbitan daripada perkataan Sanskrit iaitu “bliss,” dan salah satu perkara yang menarik tentang chocolate adalah ia bukan sahaja menghasilkan sebatian ini, ia juga mengandungi bahan kimia lain yang memanjangkan “rasa baik” aspek anandamide.

Sesetengah saintis percaya bahawa phenylethylamine dan theobromine boleh menyebabkan perubahan dalam perasaan. Phenylethylamine menyebabkan tekanan darah dan gula dalam darah meningkat. Ia menjana perasaan waspada dan kepuasan sekali gus mewujudkan perasaan yang mendamaikan. Tetapi, tempoh yang singkat emosi meningkat diikuti oleh tempoh emosi yang rendah. Theobromine terdapat secara semula jadi dalam koko dan bertindak sebagai antidepresan, tetapi telah diketahui menjadi toksik kepada haiwan.

Makan coklat juga boleh menimbulkan rasa kebimbangan. Phenylethylamine dikatakan menyebabkan pengembangan salur darah dalam otak menyebabkan sakit kepala. Walaupun ia masih diperdebatkan sama ada phenylethylamine mencapai otak.

Kesan Sampingan Coklat

Walaupun rasa manis coklat yang menyenangkan dapat menampakkan senyuman di wajah anda, terdapat beberapa kekurangan yang berkaitan dengan makan makanan kaya ini. Walaupun anda boleh makan apa-apa makanan secara sederhana, coklat menyediakan beberapa manfaat pemakanan. Namun perlu diketahui juga bahawa coklat mempunyai beberapa kelemahan pemakanan yang boleh menjadikannya pilihan yang tidak baik untuk diet anda.

Alergi/alahan

Anda lebih cenderung mempunyai reaksi alahan coklat jika anda alah kepadanya atau bahan asasnya, koko. Tetapi bahan-bahan lain yang terdapat dalam coklat, seperti susu, gandum, dan kacang juga boleh menyebabkan alahan.

Sensitif kepada coklat dan alergi kepada chocolate adalah 2 keadaan yang berlainan. Seandainya anda sensitif terhadap koko atau bahan lain seperti tyramine asid amino, anda mungkin boleh makan sedikit coklat tanpa sebarang masalah. Tetapi jika dimakan dalam jumlah yang banyak, coklat boleh mencetuskan reaksi dalam saluran pencernaan atau bahagian lain dalam badan anda.

Individu yang sensitif kepada coklat boleh mengalami simptom seperti:

 • Jerawat
 • Kembung perut
 • Sembelit
 • Sakit kepala atau migrain
 • Ruam kulit
 • Sakit perut

Elemen toksik

Coklat juga boleh mengandungi toksin yang tidak diisytiharkan. Laporan Mac 2018 dalam Journal of Food Composition and Analysis menunjukkan bahawa kedua-dua chocolate dan koko mentah yang diproses mempunyai kadmium dan nikel yang tidak selamat. Logam berat ini berkumpul di dalam badan anda dan boleh menyebabkan kerosakan kekal. Malangnya, kanak-kanak di seluruh dunia mungkin mendapat pendedahan yang tidak dapat diterima daripada logam berat akibat daripada makan coklat.

Coklat dan pedih ulu hati

Kesan sampingan negatif coklat mungkin termasuk pedih ulu hati. Menurut American Society for Endoscopy Gastrointestinal, coklat mengurangkan tekanan spinkter esofagus, perubahan yang dapat membuat anda terdedah kepada pedih ulu hati. Malah, buletin dari  National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases mengesyorkan supaya menghindari coklat sebagai cara untuk mencegah simptom refluks gastroesophageal.

Coklat dan kanser

Makan coklat menawarkan banyak flavonoid. Antioksidan ini telah membantu melawan kanser. Walau bagaimanapun, penulis artikel Julai 2016 di BMC Cancer menyarankan sebaliknya. Para penyelidik meninjau beberapa ribu orang dengan kanser prostat. Korelasi menunjukkan bahawa pengambilan coklat yang lebih besar menjadikannya lebih kemungkinan peserta mempunyai kanser. Penulis tersebut menganggap beberapa penjelasan untuk hasil yang mengejutkan ini. Sebagai contoh, kandungan karbohidrat yang tinggi bagi kebanyakan produk coklat mungkin menjadi penyumbangnya. Coklat bebas gula boleh menawarkan faedah koko tanpa meningkatkan risiko obesiti dan kanser.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat, diagnosis atau rawatan perubatan.

Baca juga:

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy
Rujukan

Baca juga:

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Tak Sangka Cincau Memiliki Banyak Manfaat, Ia Mengawal Paras Kolesterol & Tekanan Darah!

  Cincau merupakaan satu tambahan yang sering diletakkan dalam manisan, pencuci mulut dan juga minuman kontemporari seperti bubble tea. Apakah manfaatnya?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
  Ditulis oleh Ahmad Wazir Aiman Mohd Abdul Wahab
  Gaya Hidup Sihat, Pemakanan 18/07/2019 . 8 minit bacaan

  Bagaimana Menyesuaikan Diri Dengan Manisan?

  Hampir tidak sesiapa pun boleh menahan rasa, rupa, dan rasa kenyang makan manisan. Walau bagaimanapun, kita semua tahu kebanyakannya mengandungi sebahagian besar karbohidrat dan gula yang tidak sihat. Tetapi tidak ...

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Farah Aziz
  Pusat Kesihatan, Diabetes 26/02/2019 . 2 minit bacaan

  Bolehkah Beri Si Manja Makan Coklat? JANGAN Selagi Mereka Belum Capai Usia Ini!

  Siapa yang tidak sukakan coklat? Kita semua gemarkannya. Manis dan lazat. Anak kecil atau bayi pastinya tertarik dengan bar coklat. Anda mungkin tertanya-tanya bolehkah memberi bayi makan coklat? Mungkinkah timbul ...

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Amy
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa

  Elak 5 Makanan Ini Jika Anda Ada Masalah Kencing Kotor, Makin Buruk Jadinya Nanti!

  Tahukah anda bahawa pundi kencing boleh terganggu jika anda mengambil lima jenis makanan ini. Terutamanya bila hadapi kencing kotor.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Farah Aziz
  Gaya Hidup Sihat, Pemakanan 05/06/2018 . 2 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  makanan untuk otak

  Nak Otak Cerdas Dan Ingatan Kuat? Amalkan Makan 5 Makanan Ini Untuk Kuatkan Minda Anda!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Fatin Zahra
  Diterbitkan pada 10/09/2020 . 3 minit bacaan

  Anda Penggemar Kopi Dalgona? Kena Baca Ini! Ada Bahaya Jika Kafein Lebih Dalam Badan

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Wazir Aiman
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Diterbitkan pada 11/06/2020 . 3 minit bacaan
  monday blues

  Malas Pergi Kerja? Atasi Monday Blues

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Wazir Aiman
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Diterbitkan pada 26/11/2019 . 3 minit bacaan
  pencuci mulut

  Pencuci Mulut: Adakah Ia Boleh Merosakkan Diet?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Gabriel Tang Pei Yung
  Ditulis oleh Farah Aziz
  Diterbitkan pada 08/08/2019 . 8 minit bacaan