5 Mitos MEREPEK Tentang COVID-19 Masih Dipercayai Ramai, Berhenti Sebar Berita Palsu!

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 02/12/2020 . 3 minit bacaan
Share now

Untuk mendapatkan lebih banyak info tentang coronavirus di Malaysia, sila dapatkannya di sini.

Sedang dunia digemparkan dengan wabak virus korona (COVID-19), terdapat pelbagai mitos virus korona berlegar-legar di masyarakat hingga muncul banyak salah faham!

Antaranya seperti beberapa mitos virus corona ini –

Artikel berkaitan:

Sebelum itu, ini perkembangan semasa kes COVID-19 di Malaysia:

Perkembangan Terkini COVID-19
Negara: Malaysia
Statistik Kes

293,698

Disahkan

9,196

Sembuh

1,100

Kes Kematian
Peta sebaran

1. Penularan melalui barangan dari China merupakan mitos virus korona 

Tempoh hari, tular “khabar angin” tentang risiko dijangkiti COVID-19 hanya melalui barangan yang ditempah online dari China.

COVID mempunyai sifat lebih kurang sama dengan virus korona yang pernah menyebabkan SARS.

Jika ia juga memiliki sifat yang sama, maka tempoh jangka hayat virus di luar badan hanyalah beberapa jam.

Tetapi, tahukah anda, virus ini boleh merebak melalui sentuhan muka, wang kertas dan juga duit syiling?

covid

Artikel berkaitan:

Meskipun pekerja boleh menyebarkan virus korona pada kotak sekalipun, ia akan melalui proses pembasmian kuman sebelum dihantar.

Setakat ini tiada bukti yang mengatakan virus korona boleh menjangkiti individu melalui barangan import.

2. Mitos virus korona yang tular – minum alkohol boleh sembuhkan jangkitan COVID

Walaupun alkohol dapat membunuh pelbagai jenis bakteria dan virus pada kepekatan tertentu, namun minuman alkohol tidak boleh membasmi jangkitan tersebut.

Pengarah Kawalan dan Penghindaran Penyakit di Pusat Kesihatan San Francisco telah mengesahkan ura-ura tersebut sebagai mitos.

Menurutnya, minuman beralkohol tidak boleh menyembuh atau menyebabkan jangkitan.

Mungkin anda cenderung untuk menggunakan hujah hand sanitizer yang mengandungi 60% alkohol sebagai alasan.

Artikel berkaitan:

Namun, cara paling berkesan untuk mengelak jangkitan bukanlah dengan hand sanitizer, tetapi amalan basuh tangan menggunakan air dan sabun.

Jika tiada air dan sabun, baru lah boleh guna hand sanitizer tersebut.

3. Guna vaksin pneumonia untuk elak jangkitan virus korona – satu lagi MITOS!

mitos virus korona

Penggunaan vaksin pneumonia tidak boleh melindungi anda daripada jangkitan ini.

Vaksin tersebut hanya boleh melindungi anda dari jangkitan virus seperti pneumokokus dan Haemophilus influenza jenis B (HiB).

Setiap virus mempunyai struktur genetik berbeza. 

Jangan pula anda batalkan niat untuk mengambil vaksin tersebut jika anda belum mendapatkannya. Anda perlu melindungi diri daripada jangkitan lain juga.

Walaupun masih tiada lagi vaksin yang boleh melindungi individu daripada jangkitan COVID, syarikat terkemuka seperti Novavax dan Johnson & Johnson sudah mula mencipta vaksin bagi jangkitan ini

Artikel berkaitan:

Berita Baik, Ujian Pertama Vaksin COVID-19 Pada Manusia Sudah Bermula!

4. Kangkung boleh sembuhkan COVID?

Betulkah sayur kangkung dalam merawati virus korona baharu? Jawapannya tidak ada bukti atau penerangan yang jelas.

Artikel berkaitan:

Malah, mitos ini tidak dapat dibuktikan mana-mana badan kesihatan global. Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) menggalakkan garis panduan yang selari dengan CDC.

Garis panduan yang dikeluarkan CDC adalah setiap individu perlu membasuh tangan secara kerap.

Perkara ini telah disokong oleh Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) maka anda tidak perlulah paranoid dan mandi 6 hingga 7 kali sehari.

Ianya tidak produktif atau memberikan sebarang kesan positif terhadap pembasmian virus korona baharu.

Walau bagaimanapun, anda boleh meningkatkan imuniti tubuh badan anda dengan mencuba gabungan jus buah-buahan seperti dalam video ini.

Cadangan Minuman Sihat

Jom cuba resepi jus sihat ni! Tak kan masa kuarantin ni nak minum Dalgona Coffee je, ye tak?

Posted by Hello Doktor on Friday, April 3, 2020

Tetapi ingat, cadangan minuman jus ini bukan bertujuan untuk merawat sebarang jangkitan virus seperti COVID-19, tetapi ia hanya berfungsi meningkatan imuniti atau antibodi tubuh anda agar lebih kuat dalam melawan serangan bakteria atau virus.

5. COVID boleh tersebar melalui mata

Ada sedikit kebenaran pada mitos ini. Jika anda tidak mencuci tangan anda yang bersentuh dengan pelbagai permukaan, tindakan menggosok mata boleh menyebabkan jangkitan

Namun, secara amnya, jangkitan COVID tidak boleh tersebar melalui mata. Tiada bukti yang mengatakan ia bertindak sedemikian.

Ia telah disahkan merebak melalui titisan air di udara melalui bersin dan batuk. Selain daripada itu, jangkitan ini juga boleh merebak melalui sentuhan dengan objek yang tercemar dengan virus tersebut.

Artikel berkaitan:

16x Pegang Muka Sendiri Dalam Sehari, Ia Mungkin Punca Jangkitan COVID-19!

Konklusi

Sekiranya anda pernah menyebarkan mana-mana mitos seperti di atas, inilah masanya untuk anda membuat pembetulan.

Setiap manusia tidak terlepas daripada melakukan kesalahan. Maka, jangan malu, jangan segan. Kongsikan maklumat ini bagi mengelakkan ramai individu mempunyai kefahaman yang salah terhadap jangkitan COVID.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

#HelloHealthGroup, #HelloDoktor, #HelloHealthCoronaVirus

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy
Rujukan

Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

SOP Tahun Baru Cina Telah Diluluskan, Sejauh Mana Ia Bersesuaian Dengan Situasi Wabak?

Prosedur operasi standard (SOP) yang diumumkan oleh kerajaan Malaysia bagi sambutan Tahun Baru Cina sepanjang wabak pandemik virus korona berlangsung...

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
COVID-19 11/02/2021 . 3 minit bacaan

Bukan Semua Pesakit COVID-19 Perlu Masuk Hospital, KECUALI Yang Ada 11 GEJALA Ini

Bukan semua individu positif jangkitan COVID-19 perlukan rawatan hospital. Namun, jika alami tanda-tanda amaran tertentu, anda perlu segera jumpa pakar.

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Asyikin Md Isa
COVID-19 10/02/2021 . 4 minit bacaan

Hand Sanitizer Sudah Jadi Kewajipan Di Musim COVID, Tahukah Anda Ia Ada 7 Fungsi Lain?

Tahukah anda bahawa sebenarnya terdapat pelbagai fungsi hand sanitizer. Namun, sila baca ini terlebih dahulu untuk tahu tentangnya!

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Ahmad Farid
Kebersihan Diri 09/02/2021 . 3 minit bacaan

Ada Satu Lagi Pilihan Vaksin COVID-19 Keluaran Johnson & Johnson, Guna Teknologi Berbeza!

Vaksin Johnson & Johnson ini adalah jenis vaksin yang sedikit berbeza daripada pengeluar yang lain. Ia menggunakan teknologi Adenovirus dan bukannya mRNA.

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
COVID-19 05/02/2021 . 3 minit bacaan

Artikel lain untuk anda

pemberian imunisasi

Vaksin COVID-19 Kini Telah Tiba! Kenali Jenis Vaksin Yang Bakal Anda Terima Nanti

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Fatin Zahra
Diterbitkan pada 03/03/2021 . 3 minit bacaan
program vaksinasi

Program Imunisasi COVID-19 Kebangsaan Sudah Tiba! Rujuk Jadual Vaksin Di Sini

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Fatin Zahra
Diterbitkan pada 24/02/2021 . 3 minit bacaan
asma

AWAS Wanita Penghidap Asma Berisiko Alami Komplikasi Teruk COVID-19! Ambil Langkah Ini

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
Diterbitkan pada 16/02/2021 . 3 minit bacaan
suntikan vaksin

Betul Ke Vaksin COVID-19 Boleh Sebabkan Kesan Sampingan Kekal? 

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
Diterbitkan pada 11/02/2021 . 3 minit bacaan