6 Sebab Mengapa Anda Perlu Tidur Telanjang, #5 Itu Pasti Buat Tersenyum!

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 22/12/2020 . 2 minit bacaan
Share now

Mungkin, ramai di antara kita pernah mendengar frasa “tidur telanjang”. Ia mungkin merupakan sesuatu yang pelik bagi orang Asia tetapi perkara yang biasa bagi orang Barat. Berikut adalah beberapa faedah yang mungkin anda tidak pernah mendengar sebelum ini mengenai tidur telanjang.

Manfaat Tidur Telanjang

Merangsang Kehidupan Cinta Anda

Orang yang tidur tanpa pakaian lebih cenderung untuk menjadi gembira dalam kehidupan cintanya menurut satu kajian ke atas 1,000 orang dewasa British oleh syarikat cadar baru-baru ini. Ini bukanlah sesuatu yang pelik, tetapi 57% daripada mereka yang tidur telanjang gembira dengan hubungan mereka.

Meningkatkan Kualiti Tidur

tidur

Untuk mendapatkan rasa mengantuk, suhu badan teras anda perlu turun sebanyak kira-kira setengah darjah. Untuk kekal dalam keadaan tidur, suhu badan yang disyorkan perlu ditetapkan. Jika tidak otak anda masih sedar untuk melihat mengapa badan anda begitu panas.

Manfaat tidur telanjang adalah membuatkan badan anda lebih cepat sejuk, dan untuk mengekalkan suhu badan yang lebih rendah yang ingin dicapai oleh otak.

Tidur yang terganggu disebabkan suhu yang terlalu panas tidak tidak semestinya menyebabkan anda mendapat kurang tidur secara keseluruhan, tetapi ia membuatkan anda kurang mendapat tidur yang dalam dan merehatkan yang sangat penting untuk penyatuan memori dan pemulihan sel.

Oleh itu, pertimbangkan untuk membalut diri anda dalam selimut, terutamanya jika pasangan anda tidur di atas katil bersama-sama dengan anda. Anda akan mempunyai sumber haba yang baik hanya sejengkal dari anda; anda boleh gunakannya apabila memerlukan haba dan boleh membuangnya jika sudah panas dan berpeluh.

Mengurangkan Tekanan Darah

Berbaring di katil bersebelahan dengan pasangan anda, tanpa pakaian, didapati dapat merangsang rembesan oxytocin, sejenis hormon yang terbukti mempunyai banyak manfaat kesihatan.

Sentuhan kulit yang memberikan impuls ke otak, menyebabkan pembebasan oxytocin, yang mempunyai kesan pertahanan pada jantung, seperti mengurangkan tekanan darah, meningkatkan sistem imun dan mengurangkan keresahan.

Ia boleh membantu kulit anda

Ia memberi ruang kepada badan anda untuk bernafas. Bahagian sulit, ketiak, dan kaki anda tertutup sepanjang hari dan sentiasa dilindungi dengan pakaian.

Berikan bahagian tersebut peluang untuk bernafas. Ini boleh mengurangkan risiko penyakit kulit, seperti penyakit kaki atlet, yang disebabkan oleh kulit yang basah dan tertutup.

Membuatkan organ seks anda lebih baik

seks dengan kondom

Bagi lelaki, tidur yang lebih sejuk membenarkan testis anda untuk kekal pada suhu yang lebih sejuk. Ini membuatkan sperma anda sistem reproduktif anda berfungsi dengan sihat. Bagi wanita, keadaan tidur yang palang dan lebih sejuk boleh membantu menghentikan jangkitan yis.

Ia tumbuh dengan mudah dalam keadaan panas dan lembap. Jadi, apabila keadaan menjadi lebih sejuk dan kering, pertumbuhan yis dapat dihentikan.

Lebih mudah

Apabila anda tidak perlu fikirkan tentang pakaian, tidur akan jadi lebih mudah. Anda tidak perlu untuk membeli baju tidur dan dapat menjimatkan wang. Lebih sedikit pakaian yang perlu dibersihkan walaupun perlu lebih kerap membersihkan cadar.

Namun, membersihkan cadar dengan lebih kerap bukanlah perkara yang susah. Sebaliknya, membasuh baju tidur lebih melecehkan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy
Rujukan

Artikel lain untuk anda

selepas bersetubuh

Isteri, Lepas Senggama JANGAN Terus Tidur! Ini 7 Perkara Anda Patut Buat Dulu

Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
Ditulis oleh Asyikin Md Isa
Diterbitkan pada 23/04/2020 . 3 minit bacaan
tidur tanpa pakaian

Tidur Tanpa Pakaian “Undang” Gangguan? Ini 6 Manfaat Tidur Bogel Yang Selama Ini Anda Tak Tahu!

Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
Ditulis oleh Ahmad Farid
Diterbitkan pada 29/02/2020 . 3 minit bacaan