home

Bagaimana kami boleh memperbaikinya?

close
chevron
Artikel ini mengandungi maklumat yang salah dan tidak tepat.
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Artikel ini tidak menyediakan info selengkapnya
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Hmm... Saya ada soalan!
chevron

Kami tidak boleh menawarkan khidmat nasihat kesihatan peribadi, tapi kami mengalu-alukan pendapat anda! Sila isi kotak di bawah.

wanring-icon
Jika anda mengalami kecemasan, sila hubungi pihak kecemasan atau lawati bilik kecemasan terdekat dengan kadar segera.

6 Sebab Mengapa Anda Perlu Tidur Telanjang, #5 Itu Pasti Buat Tersenyum!

6 Sebab Mengapa Anda Perlu Tidur Telanjang, #5 Itu Pasti Buat Tersenyum!

Mungkin, ramai di antara kita pernah mendengar frasa “tidur telanjang”. Ia mungkin merupakan sesuatu yang pelik bagi orang Asia tetapi perkara yang biasa bagi orang Barat. Berikut adalah beberapa faedah yang mungkin anda tidak pernah mendengar sebelum ini mengenai tidur telanjang.

Manfaat Tidur Telanjang

Merangsang Kehidupan Cinta Anda

Orang yang tidur tanpa pakaian lebih cenderung untuk menjadi gembira dalam kehidupan cintanya menurut satu kajian ke atas 1,000 orang dewasa British oleh syarikat cadar baru-baru ini. Ini bukanlah sesuatu yang pelik, tetapi 57% daripada mereka yang tidur telanjang gembira dengan hubungan mereka.

Meningkatkan Kualiti Tidur

tidur

Untuk mendapatkan rasa mengantuk, suhu badan teras anda perlu turun sebanyak kira-kira setengah darjah. Untuk kekal dalam keadaan tidur, suhu badan yang disyorkan perlu ditetapkan. Jika tidak otak anda masih sedar untuk melihat mengapa badan anda begitu panas.

Manfaat tidur telanjang adalah membuatkan badan anda lebih cepat sejuk, dan untuk mengekalkan suhu badan yang lebih rendah yang ingin dicapai oleh otak.

Tidur yang terganggu disebabkan suhu yang terlalu panas tidak tidak semestinya menyebabkan anda mendapat kurang tidur secara keseluruhan, tetapi ia membuatkan anda kurang mendapat tidur yang dalam dan merehatkan yang sangat penting untuk penyatuan memori dan pemulihan sel.

Oleh itu, pertimbangkan untuk membalut diri anda dalam selimut, terutamanya jika pasangan anda tidur di atas katil bersama-sama dengan anda. Anda akan mempunyai sumber haba yang baik hanya sejengkal dari anda; anda boleh gunakannya apabila memerlukan haba dan boleh membuangnya jika sudah panas dan berpeluh.

Mengurangkan Tekanan Darah

Berbaring di katil bersebelahan dengan pasangan anda, tanpa pakaian, didapati dapat merangsang rembesan oxytocin, sejenis hormon yang terbukti mempunyai banyak manfaat kesihatan.

Sentuhan kulit yang memberikan impuls ke otak, menyebabkan pembebasan oxytocin, yang mempunyai kesan pertahanan pada jantung, seperti mengurangkan tekanan darah, meningkatkan sistem imun dan mengurangkan keresahan.

Ia boleh membantu kulit anda

Ia memberi ruang kepada badan anda untuk bernafas. Bahagian sulit, ketiak, dan kaki anda tertutup sepanjang hari dan sentiasa dilindungi dengan pakaian.

Berikan bahagian tersebut peluang untuk bernafas. Ini boleh mengurangkan risiko penyakit kulit, seperti penyakit kaki atlet, yang disebabkan oleh kulit yang basah dan tertutup.

Membuatkan organ seks anda lebih baik

seks dengan kondom

Bagi lelaki, tidur yang lebih sejuk membenarkan testis anda untuk kekal pada suhu yang lebih sejuk. Ini membuatkan sperma anda sistem reproduktif anda berfungsi dengan sihat. Bagi wanita, keadaan tidur yang palang dan lebih sejuk boleh membantu menghentikan jangkitan yis.

Ia tumbuh dengan mudah dalam keadaan panas dan lembap. Jadi, apabila keadaan menjadi lebih sejuk dan kering, pertumbuhan yis dapat dihentikan.

Lebih mudah

Apabila anda tidak perlu fikirkan tentang pakaian, tidur akan jadi lebih mudah. Anda tidak perlu untuk membeli baju tidur dan dapat menjimatkan wang. Lebih sedikit pakaian yang perlu dibersihkan walaupun perlu lebih kerap membersihkan cadar.

Namun, membersihkan cadar dengan lebih kerap bukanlah perkara yang susah. Sebaliknya, membasuh baju tidur lebih melecehkan.

health-tool-icon

Kalkulator BMR

Guna kalkulator pengambilan kalori ini untuk menentukan keperluan kalori seharian yang anda perlu, berdasarkan tinggi, berat, umur dan tahap aktiviti anda.

Lelaki

Wanita

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Sumber Rujukan

4 benefits sleeping naked http://www.mensfitness.com/life/4-benefits-sleeping-naked Assessed December 5, 2016

10 Benefits of sleepi10 Benefits of Sleeping Naked You Probably Didn’t Knowng Naked You Probably Didn’t Know http://www.lifehack.org/articles/lifestyle/10-benefits-sleeping-naked-you-probably-didnt-know.html Assessed December 5, 2016

Gambar penulisbadge
Ditulis oleh Muhamad Firdaus Rahim Disemak pada 22/12/2020
Fakta Disemak oleh Hello Doktor Medical Panel
x