What are your concerns?

close
Inaccurate
Hard to understand
Other

Masker Rambut Semula Jadi untuk Jenis Rambut Berbeza

Masker Rambut Semula Jadi untuk Jenis Rambut Berbeza

Membuat masker rambut sebenarnya tidak susah. Malah, ia akan melibatkan banyak ramuan yang sama yang anda akan gunakan untuk masker muka anda. Proses pemakaiannya memang jelas berbeza, tetapi membuat dan menggunakan masker rambut buatan sendiri pasti akan memberikan kepuasan diri yang lebih!

Masker rambut untuk rambut kering

Masker rambut ini yang paling mudah untuk anda buat sendiri. Ia hanya mempunyai satu bahan – minyak kelapa!

Apa yang anda perlukan untuk ini adalah kira-kira satu perempat cawan minyak kelapa yang dipanaskan. (Ia perlu berada dalam keadaan cair) Hanya sapukan rambut anda (basah atau kering) dan biarkan selama sekurang-kurangnya sejam. Anda akan mahu berada di dalam tab mandi untuk ini, atau mengelakkan kecomotan dengan tuala. Jika anda akan meneruskan tugasan harian atau membiarkan rawatan ini semalaman, pastikan anda mengambil langkah berjaga-jaga yang diperlukan, seperti topi mandi. Minyak kelapa boleh memberi kesan kepada pakaian atau fabrik lain.

Apabila anda selesai dengan rawatan masker ini, bersihkan minyak kelapa daripada rambut anda.

Masker rambut untuk rambut rosak

Susu dan madu memberikan kesan luar biasa pada rambut rapuh, rosak yang cenderung menjadi nipis dan mudah terasa berat dengan penghawa dingin dan rawatan minyak. Resipi ini menggunakan susu dan madu untuk memulihkan kecergasan rambut anda. Gunakan krim jika anda mempunyai rambut kasar, susu skim jika anda mempunyai rambut halus dan susu penuh jika anda mempunyai rambut biasa (maksudnya, tidak terlalu kasar atau sangat halus).

Apa yang anda perlukan adalah 2 cawan susu penuh, (pilih susu berdasarkan jenis rambut anda) dan 2 sudu teh madu. Jika anda menggunakan susu rendah lemak, anda boleh menambah satu sudu teh tepung untuk menebalkan masker ini.

Anda harus bermula dengan memanaskan susu di dalam ketuhar gelombang mikro supaya tidak terlalu panas untuk disentuh. Kemudian, tambah madu dan kacau sehingga larut sepenuhnya. Menambah satu sudu teh tepung jika menggunakan susu rendah lemak membantu menebalkan masker, jika tidak, ia tidak akan dapat menetap pada rambut.

Sebaik sahaja anda menyiapkan campuran tersebut, tuangkan pada rambut dan urut pada rambut untuk memastikan semua helai menerimanya. Pakai topi mandi pada rambut anda. Biarkan selama 15-20 minit untuk rambut anda menyerap semua kebaikan bahan tersebut kemudian syampu seperti biasa.

Masker rambut untuk rambut berminyak

Cuka epal sider adalah rawatan sampingan yang berkesan untuk rambut berminyak. Asid asetik di dalamnya membantu mengimbangi tahap pH kulit kepala, yang seterusnya membantu mengawal rembesan minyak yang berlebihan dan mengurangkan pembentukan minyak pada rambut anda. Tambahan pula, ia berfungsi sebagai tonik rambut yang kuat untuk anda menikmati rambut yang lembut dan berkilat.

Anda memerlukan dua hingga tiga sudu makan cuka epal sider dalam secawan air. Dapatkan campuran anda dan gunakan pada rambut selepas mandi. Anda boleh menggunakan ramuan ini sebagai bilasan. Tunggu selama beberapa minit, kemudian cuci dengan air sejuk.

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Sumber Rujukan

Home Remedies for Oily Hair. http://www.top10homeremedies.com/home-remedies/home-remedies-oily-hair.html. Accessed December 18, 2016.

Hair Mask Recipes for Damaged Hair. http://beauty.about.com/od/naturalhaircare/ss/Hair-Mask-Recipes-for-Damaged-Hair.htm. Accessed December 18, 2016.

Homemade Hair Masks for Dry or Damaged Hair. https://www.diynatural.com/homemade-hair-masks/. Accessed December 18, 2016.

Gambar penulisbadge
Ditulis oleh Helma Hassan Disemak pada 13/09/2019
Disemak secara perubatan oleh Panel Perubatan Hello Doktor