Kelemumur: Apa Yang Sedang Berlaku Kepada Rambut Anda?

  Kelemumur: Apa Yang Sedang Berlaku Kepada Rambut Anda?

  Apa itu kelemumur?

  Kelemumur, atau lebih dikenali sebagai ‘dandruff’ dalam bahasa Inggeris, madalah sejenis masalah kulit kepala yang kerap berlaku. Perkataan ‘dandruff’ ini dikatakan mempunyai asal-usul Anglo-Saxon, hasil gabungan perkataan ‘tan’ yang merujuk kepada sejenis penyakit kulit dalam binatang, dan juga perkataan ‘drof’ yang bermaksud kotor. Dikatakan dalam lingkungan usia sebelum akil baligh, hampir separuh penduduk dunia, tanpa mengira jantina dan etnik, akan terjejas dengan masalah ini. Tiada pembahagian geografi yang selamat daripada keadaan ini dan gangguan kulit kepala ini boleh turun dan naik dalam keterukan, dengan musim sejuk lazimya mencatatkan keterukan tertinggi. Ia berlaku dalam kadar yang lebih kerap dalam lelaki berbanding wanita dan dianggarkan sekitar 50% daripada keseluruhan populasi dewasa dunia menghidapi keadaan kelemumur ini. ‘Dandruff’ bermula pada tempoh tercapainya akil baligh, mencapai kemuncak dari segi insiden dan juga darjah keterukan sekitar usia 20-an dan beransur-ansur menjadi kurang prevalen selepas itu. Insiden keadaan ini berbeza mengikut kumpulan etnik. Sebagai contoh, satu kajian mendapati kadar prevalen keadaan ini adalah sekitar 81-95% untuk warga Afro-Amerika, 66-82% untuk keturunan kulit putih (caucasians) dan hanya sekitar 30-42% untuk kaum cina.

  Simptom utamanya terhadap kesihatan fizikal seseorang adalah pembentukan sisi pada kulit kepala dan juga rasa gatal. Sisik pada kulit kepala ini boleh gugur dengan sendirinya namun tindakan menggaru kulit kepala menjadikan pengguguran sisik-sisik tersebut lebih banyak dan cepat. Dari segi struktur, satu sisik terdiri daripada kelompok atau gugusan sel-sel yang dikenali sebagai corneocyte. Sel-sel tersebut membentuk ikatan yang kuat antara satu sama lain sebelum kemudiannya berpisah daripada permukaan stratum corneum pada kulit kepala. Gangguan kulit kepala ini menghasilkan masalah yang lebih kepada nilai kosmetik dan estetik berbanding masalah kesihatan yang berbahaya. Dianggarkan sekitar 50 juta rakyat Amerika Syarikat terjejas dengan kelemumur dan perbelanjaan tahunan untuk produk atas kounter dalam merawat kegatalan dan sisik akibat daripadanya dikatakan mencapai nilai USD 300 juta.

  Penyakit atau keadaan fisiologi semata-mata?

  Perdebatan tentang sama ada kelemumur ini dianggap sebagai penyakit ataupun tidak merupakan satu topik yang masih diperdebatkan sehingga kini oleh warga dan komuniti sains. Secara konsepnya, kelemumur adalah dander. Untuk itu, ia menggambarkan tidak lebih daripada proses sisik fisiologi yang biasa sahaja. Oleh yang demikian, ia perlu diuruskan dengan pengurusan berteraskan kosmetik dan bukannya melalui perubatan. Walaupun rawatan kosmetik sedia ada berkesan, ia lazimnya tidak tahan lama. Berbeza dengan keadaan kelemumur, keadaan seperti seborrhoeic dermatitis jelas sekali mempunyai peranan keradangan dan merebak ke bahagian lain, bukan sahaja pada bahagian kulit kepala.

  Namun yang demikian, terdapat beberapa bukti kajian yang dapat membuat kaitan antara kedua-dua keadaan tersebut. Menurut kajian-kajian tersebut, keadaan ‘dandruff’ ini tergolong dalam spektrum luas penyakit seborrhoic dermatitis, di mana ia mewakili keradangan yang minima, meghasilkan bentuk penyakit tersebut yang ringan ataupun sederhana.

  Punca kepada terjadinya kelemumur

  Punca yang berteraskan peranan mikrobial

  Pada tahun 1846, peranan mikrobial terhadap terjadinya kelemumur mula dipopularkan hasil daripada penemuan sejenis kulat yang gemar lemak (lipophilic) daripada genus Malassezia. Kulat ini mula diasingkan dalam penyakit kulit yang lain iaitu pityriasis versicolor.

  Kulat yang khusus untuk kulit kepala ini, Malassezia globosa, menghadam trigliserida (lemak) yang terdapat dalam cecair sebum, menghasilkan produk sisa asid oleik. Asid oleik ini berupaya untuk menembusi lapisan atas kulit (epidermis), masuk ke lapisan stratum corneum dan mencetuskan tindak balas keradangan. Dalam majoriti manusia, tindak balas keradangan ini mengganggu homeostasis dalaman lapisan kulit dan membawa kepada pembahagian sel dalam lapisan stratum corneum yang rawak dan tidak terkawal. Penghasilan sel-sel kulit yang lebih banyak, menyebabkan lebih banyak kulit bersalin dan ‘dandruff; digugurkan. Selain itu, ketika berlakunya proses ini, populasi spesies kulat ini juga turut meningkat, daripada 1.5 sehingga 2 kali ganda daripada jumlah populasi biasa. Teori peranan kulat ini turut diperkuatkan lagi oleh pengurangan simptom selepas rawatan dengan antikulat.

  Namun yang demikian, terdapat juga peranan yang turut dimainkan oleh mikrobial yang lain. Bakteria seperti Staphylococci spp dan juga Propionibacterium spp juga dikatakan mempunyai tindakan dan sumbangan mereka sendiri dalam menyebabkan pembentukan kelemumur, khususnya dalam mereka yang masih mempunyai masalah selepas rawatan dengan ubati antikulat. Bahkan, terdapat juga kajian yang membuktikan bahawa peranan bakteria adalah lebih kuat dalam menentukan keterukan penghasilan kelemumur berbanding peranan yang dimainkan oleh kulat Malassezia.

  Sungguhpun begitu, terdapat juga mereka yang menolak peranan yang dimainkan oleh mikrobial ini, khususnya kulat Malassezia, berdasarkan dua hujah penting. Pertamanya, keadaan ini juga menunjukkan respon yang positif terhadap rawatan yang berteraskan steroid. Ini merupakan sesuatu yang menarik kerana ia seolah-olah berlawanan dengan hujah peranan mikrobial dalam menghasilkan kelemumur. Rawatan berteraskan steroid cukup terkenal dengan tindakannya yang menekan sistem imun seseorang, membolehkan bakteria dan juga jangkitan oportunistik lain untuk mengambil tepat. Namun yang demikian, itu bukanlah apa yang berlaku. Sebaliknya, simptom bertambah baik dengan lebih lama. Sama ada peningkatan populasi kulat Malassezia menyebabkan lebih banyak sisik terhasil atau peningkatan sisik menyebabkan populasi kulat Malassezia bertambah, belum ada lagi konklusi yang jelas berkaitannya.

  Hujah kedua pula bermain dengan aspek teknikal definisi ‘punca’. Dalam membuktikan sesuatu itu berperanan sebagai punca, terdapat beberapa kriteria atau definisi yang diguna pakai khususnya untuk membuktikan suatu mikrobial itu sebagai punca kepada sesuatu keadaan. Untuk tujuan itu, postulat Koch diguna pakai sebagai piawaian. Sehingga kini, kulat Malassezia ini gagal untuk memenuhi postulat Koch dalam menjadikan dirinya sebagai punca.

  Punca akibat aktiviti harian

  Kumpulan punca ini memperuntukkan perkara-perkara dalam aktiviti harian kita. Perkara-perkara yang dimaksudkan adalah pendedahan kepada cahaya matahari yang terlalu banyak. Pendedahan kepada matahari yang terlalu banyak boleh menyebabkan berlakunya proses desquamasi kulit kepala. Selain itu, iritasi akibat terlalu kerap menyikat rambut dan juga penggunaan sesetengah produk kosmetik juga boleh menyumbang kepada pembentukan kelemumur.

  Bagaimana untuk merawatnya?

  Terdapat dua kumpulan besar rawatan yang digunakan dalam merawat keadaan ini. Dua kumpulan rawatan tersebut memisahkan rawatan yang berteraskan antimikrobial dan juga rawatan bukan berteraskan antimikrobial.

  Rawatan berteraskan antimikrobial

  Selenium sulfida

  Kompaun kimia selenium sulfida dipercayai berkesan dalam merawat keadaan ini melalui aktiviti anti-Malassezia dan bukannya kesan antipembahagian walaupun ia turut mempunyai kesan dalam mengurangkan kadar pusing ganti (turnover) sel. Kesan advers penggunaannya adalah penghasilan minyak berlebihan.

  Ejen antikulat imidazole

  Ejen antikulat imidazole seperti ubat ketoconazole berkesan dengan cara menghalang sintesis kompaun ergosterol. Kompaun ergosterol adalah terbitan utama sterol yang terdapat dalam membran sel kulat. Apabila kompaun ergosterol menjadi kurang, berlakunya gangguan dalam ketelusan membran kulat tersebut. Gangguan ini akan menyebabkan kulat tersebut tidak mampu untuk membesar, menghalang kemasukan kompaun lain dan akhirnya mati. Ubat antikulat seperti ketoconazole ini adalah ubat spektrum luas yang berkesan terhadap kedua-dua kulat jenis Candida dan juga M. furfur. Selain itu, apa yang menyebabkan ketoconazole sebagai ejen antikulat imidazole adalah keupayaannya untuk menghasilkan kesan yang efektif juga terhadap penyakit kulit seborrheic dermatitis.

  Hidroksipiridon

  Berbeza dengan ejen antikulat imidazole, ubat yang berteraskan kompaun kimian hidroksipiridon ini tidak mempengaruhi sintesis sterol. Sebaliknya, ia bertindak dengan mengganggu penghantaran aktif (active transport) beberapa makromolekul penting, integriti membran dan juga proses respiratori sel. Ciclopirox merupakan contoh meluas yang digunakan dalam penyediaan ejen ini.

  Ejen-ejen naturopatik

  Terdapat beberapa ejen naturopatik yang didakwa mempunyai aktiviti ataupun kesan antikelemumur. Walaupun begitu, dalam kebanyakkan kes, ejen naturopatik ini digabungkan dengan bahan sintetik yang lain.

  Rawatan tidak berteraskan antimikrobial

  Ejen pemecah keratin (keratolytic agents)

  Patogenesis kelemumur membabitkan pembahagian sel-sel keratinocyte yang melampau. Sel-sel corneocyte pula kemudiannya melekat antara satu sama lain sehingga membentuk sisik. The corneocytes clump together, manifesting as large flakes of skin. Secara dasarnya, ejen pemecah keratin ini bertindak dengan memisahkan ikatan atau lekatan antara sel-sel corneocyte yang membentuk struktur sisik tersebut dan kemudiannya, memudahkan ia dibuang.

  Asid salisiklik

  Asid salisiklik adalah sejenis ejen pemecah keratin yang terdiri daripada asid beta hydroksil. Ia berkesan dalam membuang bahagian kulit hiperkeratotik yang bersisik dengan cara mengurangkan pelekatan antara sel-sel corneocyte. Sehingga kini, asid salisiklik merupakan rawatan antikelemumur yang popular dan digunakan dengan meluas.

  Sulfur

  Sulfur atau belerang merupakan bahan yang cukup popular sebagai penghalau ular. Dalam rawatan keadaan ‘dandruff’ pula, elemen bukan-besi ini digunakan kerana sifatnya yang berupaya untuk memecahkan keratin (keratolytic effect) dan juga mempunyai aktiviti antimikrobial. Aktiviti pemecahan keratin ini dikatakan disebabkan oleh tindak balas sulfur dengan asid amino cysteine dalam sel-sel keratinocyte. Kesan atau aktiviti antimikrobial pula dikatakan bergantung kepada penukaran elemen sulfur kepada asid pentatonik yang dilakukan oleh bakteria-bakteria normal flora ataupun oleh sel-sel keratinocyte sendiri.

  Pengawal kadar keratinisasi (Keratinisation regulators)

  Pengawal kadar keratinisasi utama yang diguna pakai dalam merawat keadaan ini adalah zink pyrithione (ZPT). ZPT membantu untuk menyembuhkan kulit kepala dengan cara mengambilkan kadar pembahagian keratin epitelial yang normal dan/atau mengawal rembesan cecair sebum daripada kulit kepala. Terdapat beberapa kajian yang telahpun menunjukkan kesan-kesan yang positif setelah penggunaan rawatan ZPT. Antara kesan tersebut adalah pengurangan populasi kulat yang signifikan, pengurangan struktur-struktur abnormal yang dijumpai dalam kelemumur, penghapusan parakeratosis dan juga sel-sel corneocyte yang mengandungi lipid. Kompaun ZPT bertindak melalui beberapa cara. Antara mekanisma tindakannya adalah dengan meningkatkan paras mineral zink dalam sel, menghalang fungsi organel mitokondria, dan mengurangkan ekspresi enzim lipase.

  Produk berasaskan tar

  Tar telah digunakan secara meluas dalam merawat keadaan kulit lain seperti penyakit Psoriasis. Ia juga telah dikenal pasti sebagai efektif dalam menangani masalah kelemumur juga. Formulasi produk berasaskan tar berkesan dengan cara menghalang pembahagian sel (melalui penghalangan sintesis DNA epidermis) dan menjauhkan sisik antara satu sama lain. Tindakan ini menghalang atau menyukarkan kolonisasi kulat Malassezia. Walau bagaimanapun, sifat warna yang melekat, bau yang kuat dan juga ketidakselesaan sapuannya menyebabkan ia kurang popular untuk digunakan. Terdapat juga kajian klinikal yang menggabungkan bahan berunsur tar dan juga ZPT dalam bentuk syampu. Dapatan kajian tersebut adalah syampu gabungan ini selamat dan juga berkesan dalam membasmi simptom-simptom kelemumur.

  Produk berasaskan steroid

  Produk atau rawatan antikelemumur yang berteraskan kompaun steroid bertindak melalui kesan antikeradangan dan juga kesan anti-pembahagiannya.

  Jika anda rasa takut untuk mencuba ubat-ubatan di atas, terdapat beberapa pilihan rawatan di rumah (home remedies) yang anda boleh amalkan. Berikut merupakan 5 tip rawatan antikelemumur di rumah yang boleh anda cuba:

  1. Minyak kelapa

  Crunchybetty.com mengatakan minyak kelapa adalah rawatan kelemumur “tried and true”, dan baunya juga bagus. Sebelum mandi, urut 3-5 sudu minyak kelapa ke kulit kepala anda dan biarkan kira-kira satu jam, kemudian syampu seperti biasa. Anda juga boleh mencari syampu yang mengandungi minyak kelapa. Minyak kelapa mempunyai banyak manfaat kecantikan yang hebat juga.

  2. Cuka epal cider

  Dr. Mehmet Oz bersumpah dengan cuka epal cider sebagai ubat kelemumur, kerana keasidan cuka epal cider mengubah pH kulit kepala anda, menjadikannya lebih sukar untuk fungus berkembang.

  3. Lemon

  Keasidan lemon membantu mengimbangi pH kulit kepala anda, yang membantu menghilangkan kelemumur. Hanya urut 2 sudu makan jus lemon ke kulit kepala anda dan bilas dengan air. Kemudian kacau 1 sudu teh jus lemon ke dalam 1 cawan air dan bilas rambut anda dengannya. Ulangi hari ini sehingga kelemumur anda hilang.

  4. Lidah buaya

  Kesemua rawatan kelemumur akan mengilangkan kelemumur, tetapi lidah buaya dua kali ganda baik sebagai melawan kegatalan. Hentikan diri anda menggaru, sebaliknya mengurut lidah buaya ke kulit kepala anda sebelum syampu. Kesan sejuk lidah buaya akan menenangkan kegatalan.

  5. Garam

  Garam biasanya berfungsi dengan baik untuk membersihkan serpihan kelemumur sebelum anda syampu. Dapatkan garam garam dan gosok garam ke kulit kepala kering anda. Kemudian lakukannya melalui rambut anda dengan mengurut kulit kepala. Anda akan mendapati kulit kering sudah tertanggan dan siap untuk syampu. Garam adalah salah satu cara yang telah lama digunakan untuk membuang kelemumur.

  Jika anda mengalami masalah yang sama, berjumpalah dengan doktor atau ahli farmasi untuk mendapatkan maklumat yang tepat dan selamat berkaitan dengan pilihan rawatan yang sesuai untuk anda. Elakkan daripada menggunakan produk atas talian yang tidak diketahui kesahihannya atau profil keselamatannya. Ini kerana bahan yang tidak selamat mampu untuk menerukkan lagi keadaan anda.

   

  Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

  Disemak secara perubatan oleh

  Dr. Joseph Tan

  Perubatan dalaman atau am · Hello Health Group


  Ditulis oleh Ahmad Wazir Aiman Mohd Abdul Wahab · Disemak pada 22/06/2020

  Iklan
  Iklan
  Iklan
  Iklan