7 Perkara Yang Perlu Anda Tahu Mengenai Mencabut Bulu

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 05/12/2019 . 3 minit bacaan
Share now

Mencabut bulu yang tidak diingini telah menjadi sebahagian daripada rutin seperti pergi ke pasar raya. Dengan adanya teknologi moden, kini anda boleh mencabut bulu dengan mengurangkan kerengsaan. Malah, apabila anda melihat tujuh kelebihan yang ini, anda boleh berhenti memikirkan mimpi ngeri mencabut bulu dan mungkin mengharapkannya.

Tidak perlu mencuri mencukur lagi

Pencukur lelaki mempunyai kelebihan lebih kecil kerana ia mempunyai lebih banyak bilah, satu perincian penting yang memberikan pencukur lebih dekat. Tetapi produk wanita telah memendekkan jurang jantina, dengan model baru yang menampilkan sehingga lima bilah, menjadikannya lebih mudah untuk menghilangkan bulu pada kaki, ketiak dan faraj. Untuk mengurnagkan kerengsaan, gunakan krim pencukur sebelum menggalkan bulu; ia lebih penghidratan dan membolehkan untuk mendapatkan cukuran yang kurang menyakitkan.

Depilatori terbaru pada asasnya bebas bau dan berfungsi lebih cepat.

“Versi sahih kesan bau kuatnya terhadap bahan kimia kalsium thioglycolate dan natrium hidroksida, bahan-bahan aktif yang melembutkan bulu,” kata Loretta Ciraldo, MD, seorang profesor klinikal dermatologi di Universiti Miami. Walaupun bahan-bahan ini biasanya digunakan, ia kini telah menjadi digabungkan dengan aroma menarik yang membantu mengimbangi baunya. Depilatori juga tidak lagi kemas: Ia dalam pelbagai reka bentuk untuk kekal kerana ia melakukan fungsinya, biasanya dalam masa 10 minit atau kurang. Sesetengah daripadanya juga adalah kalis air, jadi anda boleh menggunakannya di bilik mandi semasa anda mencuci (ia tidak akan dibilas sehingga anda lap dengan tuala).

Tidak perlu pergi ke spa untuk keputusan pelilinan yang sempurna

Kit pelilinan (waxing) terbaru di rumah termasuk melilin profesional yang berkualiti untuk mengurangkan lebam selepas rawatan. Sebahagian besar daripadanya mengandungi glyceryl resonate, bahan yang menjadikan proses mencabut lebih lembut. Produk lain yang menjadikannya lebih mudah: Jalur Mellon. Orang yang berkualiti adalah lebih keras, fabrik yang kurang berliang daripada kain kasa lama, lilin tidak meresap menerusinya. Ini membolehkan jalur mencengkam walaupun bulu lebih kecil dengan kuat,” kata Jodi Shays, pemilik Queen Bee Waxing di Los Angeles.

Pertempuran dengan cekam berakhir; anda hanya perlu untuk merawat kulit dengan betul

Terdapat beberapa perkara yang lebih mengecewakan daripada menghabiskan masa dan wang untuk melihat gumpalan yang buruk. “Setiap kali anda menarik mencabut dari bawah kulit, anda menghadapi bahaya mencetuskan cekam,” kata Giraldo. Ini boleh disebabkan sama ada oleh bakteria yang memasuki folikel atau oleh pertumbuhan baru di bawah kulit.

Laser boleh digunakan pada hampir jenis kulit

Laser yang digunakan 10 tahun lalu hanya berguna bagi orang yang berambut hitam dan kulit yang cerah,” kata Susan C. Taylor, MD, pakar dermatologi di Philadelphia. “Tetapi sekarang laser mensasarkan pigmen pada bulu dan bukannya pigmen dalam kulit, jadi ia berfungsi untuk wanita yang berkulit gelap juga.” Sebagai bulu menyerap cahaya, haba tinggi menyebabkan kerosakan kepada folikel bulu. Ini mendorong kemusnahan rambut yang berterusan, pengurangan kira-kira sebanyak 20 hingga 25 peratus dengan setiap rawatan.

Krim lebih baik bagi memperlahankan pertumbuhan bulu

Vaniqa, krim preskripsi dengan kimia eflornithine, blok enzim yang diperlukan untuk pertumbuhan bulu dan membolehkan anda sentiasa lancar lebih lama di antara penyingkiran bulu (tidak kira apa kaedah yang anda gunakan). Malah, kira-kira 94 peratus daripada wanita yang merawat bibir atas mereka dengan kedua-dua Vaniqa dan laser yang mengalami penyingkiran bulu hampir selesai, berbanding kira-kira 70 peratus bagi wanita yang menjalani sesi laser sahaja, menurut kajian dalam Jurnal American Academy of Dermatology.

Epilator baru jauh lebih lembut daripada yang terdahulu

Apabila epilators – mesin pegang tangan yang merentap banyak bulu oleh akarnya – telah dilancarkan pada tahun lapan puluhan, ia ialah peralatan zalim yang menyebabkan kesakitan. Walaupun anda sudah berjanji untuk tidak akan membiarkan apa-apa bermula dengan “epi” berhampiran kulit anda sekali lagi, kami berjanji ada sebab yang baik untuk memberi pembuangan rambut elektronik ini . Beberapa pengeluar telah mengolah reka bentuk: Sekarang, daripada gegelung berputar yang ganas menarik pada bulu (dan kulit anda), peralatan baru menggunakan baris penyepit kecil supaya mudah menangkat, melonggarkan dan mengeluarkan walaupun pendek. “Anda masih akan merasa pedih, tetapi rasanya adalah lebih kurang menyakitkan berbanding sebelum ini,” kata Giraldo.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy
Rujukan

Baca juga:

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  10 Perkara yang Perlu Dilakukan Selepas Waxing dan Bercukur Untuk Elakkan Ruam dan Radang

  Waxing atau bercukur adalah perkara yang biasa dilakukan bagi mereka yang mengambil berat berkenaan penampilan untuk kelihatan lebih bagus dan kemas. Waxing dan bercukur kadangkala boleh menyebabkan ruam atau keradangan ...

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Amy
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Kesihatan Kulit, Penjagaan Kulit 11/03/2019 . 3 minit bacaan

  Wax Treatment Gone Wrong: How Do I Treat My Skin?

  Waxing is one of the ways of removing undesired growing hairs instead of shaving. Preparedness of waxing routine starts from before, during and after waxing to thwart any unwanted effects of waxing towards the body ...

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  English 04/03/2019 . 3 minit bacaan

  10 Things to Do After Waxing and Shaving to Prevent Rash and Irritation

  Waxing or shaving is a common thing for anyone who cares about their image to look neater and good. Waxing and shaving sometimes can cause rash and irritation on the skin in which as a result may leave marks. Rash ...

  Fakta Perubatan Disemak oleh Hello Doktor Medical Panel
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  English 11/02/2019 . 3 minit bacaan

  Waxing vs Shaving; Which One is the Best for Your Skin?

  Waxing is a method of removing hair from the skin using the warm wax technique which removes the hair including the root or follicle. Waxing exfoliates the skin even the intention is only to remove the hair as the ...

  Fakta Perubatan Disemak oleh Hello Doktor Medical Panel
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  English 25/01/2019 . 3 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  ketiak hitam saat hamil

  Ketiak‌ ‌Jadi‌ ‌Hitam‌ ‌Masa‌ ‌Hamil?‌ ‌Usah‌ ‌Bimbang,‌ ‌5‌ ‌Cara‌ ‌Mudah‌ ‌Ini‌ ‌Boleh‌ ‌Bantu‌ ‌Atasinya!‌

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 10/02/2021 . 3 minit bacaan
  kaedah buang bulu

  Tiada Lagi Luka Akibat Bercukur Bulu Jika Anda Bertukar Kepada Waxing! Ini Manfaatnya

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Diterbitkan pada 09/11/2020 . 3 minit bacaan
  cara bercukur dengan betul

  Cukur Atas Cukur Bawah, Tapi Tahu Tak Cara Mencukur Yang Betul? Kalau Gatal Mesti Salah!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Gabriel Tang Pei Yung
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 05/03/2020 . 3 minit bacaan
  pinjam

  Barangan yang Tidak Patut DiPinjam Atau DiKongsi (Bahagian 1)

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Farah Aziz
  Diterbitkan pada 13/05/2019 . 2 minit bacaan