backup og meta

7 Perkara Yang Perlu Anda Tahu Mengenai Mencabut Bulu

Fakta Disemak oleh Hello Doktor Medical Panel


Ditulis oleh Farah Aziz · Disemak pada 05/12/2019

7 Perkara Yang Perlu Anda Tahu Mengenai Mencabut Bulu

Mencabut bulu yang tidak diingini telah menjadi sebahagian daripada rutin seperti pergi ke pasar raya. Dengan adanya teknologi moden, kini anda boleh mencabut bulu dengan mengurangkan kerengsaan. Malah, apabila anda melihat tujuh kelebihan yang ini, anda boleh berhenti memikirkan mimpi ngeri mencabut bulu dan mungkin mengharapkannya.

Tidak perlu mencuri mencukur lagi

Pencukur lelaki mempunyai kelebihan lebih kecil kerana ia mempunyai lebih banyak bilah, satu perincian penting yang memberikan pencukur lebih dekat. Tetapi produk wanita telah memendekkan jurang jantina, dengan model baru yang menampilkan sehingga lima bilah, menjadikannya lebih mudah untuk menghilangkan bulu pada kaki, ketiak dan faraj. Untuk mengurnagkan kerengsaan, gunakan krim pencukur sebelum menggalkan bulu; ia lebih penghidratan dan membolehkan untuk mendapatkan cukuran yang kurang menyakitkan.

Depilatori terbaru pada asasnya bebas bau dan berfungsi lebih cepat.

“Versi sahih kesan bau kuatnya terhadap bahan kimia kalsium thioglycolate dan natrium hidroksida, bahan-bahan aktif yang melembutkan bulu,” kata Loretta Ciraldo, MD, seorang profesor klinikal dermatologi di Universiti Miami. Walaupun bahan-bahan ini biasanya digunakan, ia kini telah menjadi digabungkan dengan aroma menarik yang membantu mengimbangi baunya. Depilatori juga tidak lagi kemas: Ia dalam pelbagai reka bentuk untuk kekal kerana ia melakukan fungsinya, biasanya dalam masa 10 minit atau kurang. Sesetengah daripadanya juga adalah kalis air, jadi anda boleh menggunakannya di bilik mandi semasa anda mencuci (ia tidak akan dibilas sehingga anda lap dengan tuala).

Tidak perlu pergi ke spa untuk keputusan pelilinan yang sempurna

Kit pelilinan (waxing) terbaru di rumah termasuk melilin profesional yang berkualiti untuk mengurangkan lebam selepas rawatan. Sebahagian besar daripadanya mengandungi glyceryl resonate, bahan yang menjadikan proses mencabut lebih lembut. Produk lain yang menjadikannya lebih mudah: Jalur Mellon. Orang yang berkualiti adalah lebih keras, fabrik yang kurang berliang daripada kain kasa lama, lilin tidak meresap menerusinya. Ini membolehkan jalur mencengkam walaupun bulu lebih kecil dengan kuat,” kata Jodi Shays, pemilik Queen Bee Waxing di Los Angeles.

Pertempuran dengan cekam berakhir; anda hanya perlu untuk merawat kulit dengan betul

Terdapat beberapa perkara yang lebih mengecewakan daripada menghabiskan masa dan wang untuk melihat gumpalan yang buruk. “Setiap kali anda menarik mencabut dari bawah kulit, anda menghadapi bahaya mencetuskan cekam,” kata Giraldo. Ini boleh disebabkan sama ada oleh bakteria yang memasuki folikel atau oleh pertumbuhan baru di bawah kulit.

Laser boleh digunakan pada hampir jenis kulit

Laser yang digunakan 10 tahun lalu hanya berguna bagi orang yang berambut hitam dan kulit yang cerah,” kata Susan C. Taylor, MD, pakar dermatologi di Philadelphia. “Tetapi sekarang laser mensasarkan pigmen pada bulu dan bukannya pigmen dalam kulit, jadi ia berfungsi untuk wanita yang berkulit gelap juga.” Sebagai bulu menyerap cahaya, haba tinggi menyebabkan kerosakan kepada folikel bulu. Ini mendorong kemusnahan rambut yang berterusan, pengurangan kira-kira sebanyak 20 hingga 25 peratus dengan setiap rawatan.

Krim lebih baik bagi memperlahankan pertumbuhan bulu

Vaniqa, krim preskripsi dengan kimia eflornithine, blok enzim yang diperlukan untuk pertumbuhan bulu dan membolehkan anda sentiasa lancar lebih lama di antara penyingkiran bulu (tidak kira apa kaedah yang anda gunakan). Malah, kira-kira 94 peratus daripada wanita yang merawat bibir atas mereka dengan kedua-dua Vaniqa dan laser yang mengalami penyingkiran bulu hampir selesai, berbanding kira-kira 70 peratus bagi wanita yang menjalani sesi laser sahaja, menurut kajian dalam Jurnal American Academy of Dermatology.

Epilator baru jauh lebih lembut daripada yang terdahulu

Apabila epilators – mesin pegang tangan yang merentap banyak bulu oleh akarnya – telah dilancarkan pada tahun lapan puluhan, ia ialah peralatan zalim yang menyebabkan kesakitan. Walaupun anda sudah berjanji untuk tidak akan membiarkan apa-apa bermula dengan “epi” berhampiran kulit anda sekali lagi, kami berjanji ada sebab yang baik untuk memberi pembuangan rambut elektronik ini . Beberapa pengeluar telah mengolah reka bentuk: Sekarang, daripada gegelung berputar yang ganas menarik pada bulu (dan kulit anda), peralatan baru menggunakan baris penyepit kecil supaya mudah menangkat, melonggarkan dan mengeluarkan walaupun pendek. “Anda masih akan merasa pedih, tetapi rasanya adalah lebih kurang menyakitkan berbanding sebelum ini,” kata Giraldo.

Penafian

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Fakta Disemak oleh

Hello Doktor Medical Panel


Ditulis oleh Farah Aziz · Disemak pada 05/12/2019

advertisement iconIklan

Adakah artikel ini bermanfaat?

advertisement iconIklan
advertisement iconIklan