home

What are your concerns?

close
Inaccurate
Hard to understand
Other

Kongsi Produk Penjagaan Muka Dengan Pasangan, Punca Utama Kulit 'Breakout'? Betul Ke?

Kongsi Produk Penjagaan Muka Dengan Pasangan, Punca Utama Kulit 'Breakout'? Betul Ke?

Ramai pasangan yang selalu berkongsi produk penjagaan muka. Jangan terkejut pula, kaum Adam zaman kini dah moden ya. Mereka juga mengambil berat soal penjagaan kulit.

Setarakah produk penjagaan muka untuk lelaki dan wanita? Bolehkah kita menggunakan produk untuk lelaki, dan sebaliknya? Mari baca artikel ini dengan lebih lanjut!

Adakah produk penjagaan muka berjantina?

produk penjagaan muka

Mungkin ramai wanita yang mengeluh (kerana perlu berkongsi produk dengan si suami) selepas mengetahui jawapannya (maaf ya!) tetapi tidak sama sekali.

Produk penjagaan muka langsung tidak berjantina dan boleh digunakan oleh sesiapa sahaja!

Kulit muka lelaki dan wanita tidak jauh berbeza.

Produk penjagaan muka untuk wanita selalunya mempunyai formulasi yang lebih canggih daripada produk untuk lelaki.

Selain itu, wangian yang terdapat dalam produk untuk wanita selalunya membuatkan para lelaki tidak berkenan untuk menggunakannya.

Walaupun begitu, bahan dan formulasi yang baik akan berfungsi dengan elok untuk kulit sesiapa pun tanpa mengira jantina.

Perbezaan kulit lelaki dan wanita

penjagaan kulit

Mesikpun hampir sama, tetapi sudah tentu ia tidak 100% serupa.

Kulit kita dipengaruhi oleh perubahan hormon dalam badan. Sebab itulah kadang-kadang jika wanita sudah menghampiri haid, jerawat akan muncul tanpa diundang.

Namun begitu, ingatlah bahawa tahap hormon dalam badan lelaki dan wanita tidak sama. Tahap estrogen lebih tinggi dalam badan wanita, manakala testosteron pula tinggi untuk lelaki.

Hormon yang wujud ini mampu mengubah struktur kulit, penghasilan kolagen, minyak pada muka, pori muka dan sebagainya.

Kajian mendedahkan hormon testosteron punca kulit lelaki 20% lebih tebal berbanding wanita kerana ia mengandungi lebih banyak kolagen dan elastin.

Kolagen dan elastin bertanggungjawab untuk menjaga keanjalan kulit anda.

Selain itu, hormon estrogen mampu menyebabkan tona kulit tidak sekata dalam kalangan wanita.

Lelaki kurang mengalami masalah ini, dan sebab itulah banyak produk penjagaan muka di luar sana dihasilkan untuk memenuhi keperluan wanita.

Lelaki, ini sebabnya kenapa anda harus ada produk penjagaan muka sendiri!

Baru-baru ini, banyak produk penjagaan muka di pasaran sudah mula muncul untuk para jejaka pula.

Produk untuk kulit wanita memang seronok untuk dipakai, lagi-lagi kalau isteri yang beli sendiri. Biarpun begitu, bacalah dulu sebab-sebab anda harus memiliki produk penjagaan kulit yang khas untuk anda.

1. Tahap testosteron lebih tinggi

Selain menebalkan dan menganjalkan kulit anda, hormon testosteron juga berpotensi membuat kulit anda 10 kali ganda lebih berminyak daripada kulit wanita.

Lelaki mempunyai liang pori yang lebih besar dan mengeluarkan sebum (minyak semula jadi daripada kulit) yang lebih banyak.

Sebum yang dihasilkan pula mempunyai tekstur yang lebih pekat berbanding wanita, dan senang menyebabkan liang pori tersumbat.

Di samping itu, kulit berminyak lagi sukar untuk dibersihkan daripada sel-sel kulit mati. Jadi penjagaan muka yang khusus untuk lelaki adalah lebih elok untuk dipakai dalam keadaan ini.

2. pH kulit lelaki lebih rendah

Lapisan kulit paling luar dikenali sebagai barrier kulit penting untuk melindungi kulit daripada sinaran UV, debu, pencemaran, bakteria dan bahan kimia.

Ia merupakan penggabungan sebum, asid laktik dan asid amino. Barrier kulit membantu untuk mengawal pH kulit anda di antara pH 4-6.

Jika pH kulit anda lebih tinggi, kulit akan menjadi kering manakala jika lebih rendah kulit akan lebih berminyak dan menghasilkan jerawat.

Oleh sebab pH kulit lelaki lebih rendah, mereka lebih senang untuk mendapat jerawat. Namun, kelembapan kulit lelaki lebih baik kerana barrier kulit mereka lebih kuat berbanding wanita.

Wanita mempunyai pH kulit yang lebih tinggi dan menyebabkan kulit kering. Itulah sebabnya bahan seperti ceramide dan asid lemak menjadi kunci penjagaan kulit wanita.

3. Kulit sekitar janggut lebih sensitif

Mencukur boleh mengganggu barrier kulit sekitar janggut dan lebih senang untuk mendapat kerengsaan mekanikal, ingrown hair dan folikulitis.

Oleh itu, lelaki lebih memerlukan produk penjagaan kulit yang membantu pembaikan kulit setiap hari.

Pilihlah produk penjagaan muka sesuai untuk anda

Jika anda tidak mempunyai masalah kulit, alergi atau masalah kesihatan, produk penjagaan muka yang asas pun sudah memadai.

Ingatlah, lagi banyak bahan kimia yang diperkenalkan pada muka, lagi senanglah kulit mendapat kerengsaan dan breakout.

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Sumber Rujukan
  1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6116811/
  2. https://aadmeetingnews.org/2014-summer-academy-wrap-up/biological-differences-in-skin-create-challenges-in-treating-men/
Gambar penulisbadge
Ditulis oleh Nana Muhammad Disemak pada 15/07/2021
Disemak secara perubatan oleh Dr. Ahmad Wazir Aiman