Kulit Anda Jenis Berminyak? Jauhi Tabiat Buruk Ini Jika Mahu Kulit Lebih Cantik

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 22/09/2020 . 2 minit bacaan
Share now

Minyak pada kulit membantu melindunginya, memastikannya sihat dan melawan tanda-tanda penuaan, namun ramai orang mengalami minyak berlebihan. Kulit berminyak boleh memberi kesan kepada semua peringkat umur dan menyebabkan jerawat dan masalah lain. Terdapat pelbagai rawatan yang boleh anda lakukan di rumah dan di bawah pengawasan doktor untuk membantu melawan lebihan minyak pada muka anda. Pastikan anda tidak menyumbang kepada masalah ini dengan mengelakkan kesilapan-kesilapan berikut:

Terlebih membasuh muka

Membasuh muka boleh menyingkirkan minyak dan membuat kulit berasa lebih ketat, licin, dan segar. Walau bagaimanapun, mereka yang kulit berminyak biasanya terlebih  mengeringkan kulit mereka. Kulit memerlukan minyak semula jadi, dan terlebih membasuh memberi kesan kepada kelenjar minyak dan membuatkannya bertindak balas dengan cuba mengimbangi minyak wajah yang disingkirkan dengan menghasilkan lebih banyak minyak lantas menyebabkan kulit anda tersumbat, liang roma membesar, menyebabkan jerawat.

Dermatologi mengesyorkan mencuci muka hanya dua kali sehari: sekali pada waktu pagi dan sekali pada waktu malam. Anda boleh menggunakan pembersih muka asas untuk mengurangkan kulit berminyak dan boleh menambah cucian ketiga jika anda bekerja sehingga banyak berpeluh. Anda boleh mencuba produk yang mengandungi asid salisilik, asid glycolic, atau benzoyl peroksida yang boleh mengawal minyak pada kulit anda dan mencegah jerawat.

Terlebih pelembap

Mereka yang kulit berminyak sering menggunakan pelembap yang terlalu berat, atau yang tidak sesuai sama sekali. Untuk 10 minit pertama selepas mencuci muka, semua orang akan merasa kering dan ketat. Mereka yang mempunyai kulit berminyak merasa perlu untuk memakai pelembap yang tidak pun diperlukan. Selepas 20 minit, kelenjar minyak merembeskan semula minyak pada kulit, jadi anda perlu menunggu 20 hingga 30 minit untuk melihat jika anda benar-benar memerlukannya.

Daripada menggunakan krim tebal, minyak atau salap berminyak, anda boleh cuba pelembap bebas minyak, serum atau cecair. Jenis ini kebiasaannya mengandungi gliserin dan humektan (bahan pelembap) yang menarik air keluar ke kulit dan bukannya menyesakkan dengan lebih minyak.

Menggunakan pencuci muka yang salah

Mereka yang mempunyai kulit berminyak perlu menjauhkan diri dari pencuci berkrim atau berasaskan minyak. Pencuci muka berasaskan buih-adalah yang terbaik kerana bahan-bahannya menyingkirkan minyak dari wajah anda, tetapi tidak mengeringkannya.

Cari pencuci yang berkesan. Gunakan, pencuci larut air yang lembut untuk membersihkan muka anda pagi dan malam. Sebaik-baiknya, pencuci perlu dibilas tanpa meninggalkan sebarang sisa, tidak mengandungi agen pembersihan yang mengeringkan (seperti sodium lauryl sulfate yang mengeringkan kulit), dan harus bebas wangian (wangian selalunya meradangkan kulit).

Menggunakan bahan yang salah

Terdapat beberapa sebab utama mengapa kulit bertindak balas secara negatif kepada produk. Produk tidak dirumus dengan bahan-bahan yang boleh merengsakan kulit anda, seperti alkohol atau wangian. Kedua, anda menggunakan produk yang salah untuk jenis kulit anda. Sebagai contoh, dengan menggunakan produk menyerap minyak sedangkan kulit masalah kering, menggelupas atau menggunakan produk terlalu emolien apabila kulit berminyak dan jerawat adalah masalahnya.

Banyak produk yang mengandungi asid dipasarkan sebagai produk penjagaan muka berjerawat. Produk tersebut sesuai untuk mereka yang yang mempunyai jerawat, mahupun mereka yang hanya mempunyai masalah kulit berminyak. Anda juga boleh menggunakan beberapa produk dan melihat bagaimana kulit anda bertindak balas. Anda boleh cuba menggunakan produk mengandungi asid seperti asid salisilik, benzoyl peroksida, asid glycolic, atau asid beta-hydroxy.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy
Rujukan

Baca juga:

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Bagaimana Liang Pori Mencipta Masalah Besar Pada Anda

  Semua orang mempunyai liang di kulit mereka. Saiz liang adalahberbeza pada setiap orang. Pori anda, juga dikenali sebagai folikel rambut, adalah penting untuk kesihatan kulit anda. Ia bertanggungjawab menjaga kulit ...

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Farah Aziz
  Kesihatan Kulit, Penjagaan Kulit 08/04/2019 . 3 minit bacaan

  Pentingkah Rawatan Muka Untuk Lelaki?

  Penjagaan dan rawatan muka adalah perkara yang sinonim dengan wanita. Tidak dinafikan rawatan muka untuk lelaki bukanlah sesuatu yang janggal, namun amat jarang sekali kita mendengar lelaki membuat rawatan muka ...

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Amy
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Kesihatan Kulit, Penjagaan Kulit 18/01/2019 . 2 minit bacaan

  Kunci UTAMA Nak Pilih Pencuci Muka Kena Tahu Jenis Kulit, Barulah Dapat Produk Bersesuaian!

  Penjagaan kulit muka yang optimum bermula dengan pemilihan pencuci muka yang sesuai dengan kulit anda. Andai tersalah pilih, kerosakan kulit boleh berlaku.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Kesihatan Kulit, Penjagaan Kulit 14/11/2018 . 2 minit bacaan

  Penjagaan Kulit Berminyak

  Minyak dihasilkan oleh tubuh kita dengan tujuan untuk menjaga kulit yang sihat. Walau bagaimanapun, terlalu banyak minyak boleh menyebabkan beberapa masalah kulit seperti jeragat dan jerawat. Mujurlah, selalu ada ...

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Helma Hassan
  Kesihatan Kulit, Masalah Kulit Lain 04/05/2018 . 2 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  jerawat di kepala dan kulit

  Rimas Dengan Jerawat Di Kepala? Nak Sikat Rambut Pun Pedih? Ini Cara Atasinya

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Diterbitkan pada 23/02/2021 . 3 minit bacaan
  kondisi kulit yang sihat

  Apakah Maksud Kulit Cantik & Sihat? Ini Rahsia Mendapatkannya!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Diterbitkan pada 30/12/2020 . 5 minit bacaan
  pencuci muka untuk kulit berminyak

  Miliki Kulit Berminyak Penjagaan Kena Lebih Baik, Ini Pencuci Muka Yang Sesuai & Cara Penjagaannya

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 20/08/2019 . 4 minit bacaan
  serum

  Serum Muka: Kebaikan dan Kekurangan

  Fakta Perubatan Disemak oleh Hello Doktor Medical Panel
  Ditulis oleh Farah Aziz
  Diterbitkan pada 09/05/2019 . 2 minit bacaan