home

Bagaimana kami boleh memperbaikinya?

close
chevron
Artikel ini mengandungi maklumat yang salah dan tidak tepat.
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Artikel ini tidak menyediakan info selengkapnya
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Hmm... Saya ada soalan!
chevron

Kami tidak boleh menawarkan khidmat nasihat kesihatan peribadi, tapi kami mengalu-alukan pendapat anda! Sila isi kotak di bawah.

wanring-icon
Jika anda mengalami kecemasan, sila hubungi pihak kecemasan atau lawati bilik kecemasan terdekat dengan kadar segera.

Miliki Kulit Berminyak Penjagaan Kena Lebih Baik, Ini Pencuci Muka Yang Sesuai & Cara Penjagaannya

Miliki Kulit Berminyak Penjagaan Kena Lebih Baik, Ini Pencuci Muka Yang Sesuai & Cara Penjagaannya

Tip Memilih Pencuci Muka

  1. Membersihkan kotoran dari muka

Langkah pertama dalam memastikan keberkesanan penggunaan pencuci muka anda adalah dengan melihat fungsinya dalam membersihkan kotoran. Sememangnya, pencuci muka berfungsi untuk mencuci bersih muka anda. Namun, adakah ia mencuci muka anda secara efektif? Uji tahap keberkesanan pencuci muka anda dengan mengambil sekeping kapas dan meletakkan sedikit toner. Sapukan pada kulit muka. Jika terdapat sisa kotoran pada kapas, ini bermakna muka anda tidak dibersihkan sepenuhnya oleh pencuci muka anda.

  1. Tidak mengeringkan kulit

Apabila kulit menjadi kering, kelenjar minyak di bawah kulit akan mengesan tahap kelembapan kulit yang menurun dan akan mengeluarkan lebih banyak minyak untuk menampung kehilangan kelembapan kulit. Maka kulit akan menjadi lebih berminyak dan peluang untuk jerawat muncul sangat tinggi.

  1. Membersihkan kotoran dalam pori

Pilih pencuci muka yang mencuci secara mendalam. Ia akan mencuci kulit muka anda sehingga ke dalam liang pori. Sememangnya kita tidak dapat lari daripada memiliki pori tersumbat terutama bagi mereka yang memiliki muka berminyak dan gemar memakai alat kosmetik setiap hari.

  1. Melembapkan kulit

Pencuci muka seharusnya turut berfungsi untuk melembapkan kulit selain daripada membersih. Sekiranya anda duduk dalam bilik penghawa dingin 24-jam, kulit akan menjadi kering. Jadi anda sangat memerlukan pencuci muka yang boleh mengawal paras minyak dan mengekalkan kelembapan kulit secara semula jadi.

Pencuci Muka untuk Kulit Berminyak dan Aspek Penjagaannya - tak keringkan kulit

  1. Bertindak secara lembut

Pencuci muka yang memiliki bahan kimia terlalu kuat akan memberi kesan sampingan pada kulit. Elak menggunakan pencuci muka yang boleh menghakis pigmen dan lapisan kulit. Ini akan mengakibatkan kulit menjadi nipis dan terdedah kepada sinar matahari.

  1. Mengandungi bahan pewangi dan pengawet

Bahan-bahan ini boleh merengsakan kulit dan menyebabkan kesan alahan seperti Paraben atau Phenoxythanol Methylchloroisothiazolinone.

  1. pH bersesuaian

Dalam penjagaan kulit muka yang optimum, anda perlu cakna dengan pH pencuci muka. Pencuci muka beralkali boleh merengsakan kulit. Pilih pencuci muka yang sedikit berasid iaitu pH yang lebih kurang sama dengan pH kulit muka kita.

Pencuci Muka untuk Kulit Berminyak

Minyak dihasilkan oleh tubuh kita dengan tujuan untuk menjaga kulit yang sihat. Walau bagaimanapun, terlalu banyak minyak boleh menyebabkan beberapa masalah kulit seperti jeragat dan jerawat. Mujurlah, selalu terdapat penyelesaian untuk kulit berminyak. Berikut adalah mengenai pencuci muka untuk kulit berminyak dan aspek penjagaannya yang perlu anda ketahui.

1. Cuci muka anda dua kali sehari

Cuci muka anda dua kali sehari, pada waktu pagi dan sebelum tidur. Membasuh muka anda terlalu kerap boleh membuatkan kulit anda menjadi kering menyebabkannya menghasilkan lebih banyak minyak. Cucian tambahan hanya diperlukan jika anda baru sahaja berpeluh.

Sekiranya anda mendapati diri anda mempunyai minyak yang berlebihan di antara kedua-dua waktu cucian muka, gunakan pad perubatan atau kertas menyerap minyak untuk mengelakkannya.

2. Gunakan pencuci muka untuk kulit berminyak

Kesilapan biasa adalah kebanyakan orang cenderung untuk menggunakan sabun mandi untuk mencuci muka. Sabun adalah terlalu kasar dan kering untuk kulit anda kerana ia mempunyai tahap pH yang rendah yang akan merengsakan kulit anda. Anda perlu menggunakan pembersih yang lembut dan cuci perlahan-lahan.

Pilih pencuci muka lembut terlebih dahulu. Sekiranya anda lebih menyukai pencuci yang lebih kuat, cari pencuci yang dirumus khas untuk kulit berminyak. Pencuci muka untuk kulit berminyak mungkin mengandungi benzoyl peroksida, asid salisilik, asid glikolat atau asid beta hidroksi dalam bahan-bahannya. Bahan ini adalah baik untuk bukan sahaja kulit berminyak tetapi juga kulit jerawat.

Sekiranya anda masih belum menemui pencuci muka yang sesuai dengan kulit anda, teruskan mencuba untuk mencari yang sesuai. Simpan buku nota untuk menulis semua tindak balas baik dan buruk kulit anda kepada produk tersebut.

Dengan lambakan produk di pasaran, anda boleh mencari satu yang sesuai dengan kulit anda. Mencari produk penjagaan kulit yang betul adalah satu proses percubaan dan kesilapan (try and error) yang panjang. Semoga anda akan menemui pencuci muka untuk kulit berminyak yang sesuai untuk anda!

3. Elakkan daripada menggosok wajah anda

Apabila mencuci wajah dengan menggunakan pencuci muka untuk kulit berminyak, jangan gosok wajah anda dengan berlebihan. Tindakan ini boleh merangsang kulit untuk menghasilkan lebih banyak minyak.

Ketika membasuh, cuba untuk tidak terlalu kasar dengan kulit anda. Bukannya dengan menekan dan menggosok kulit anda, tetapi anda perlu gunakan hujung jari anda perlahan-lahan bergerak pencuci sekitar wajah anda.

4. Gunakan toner dengan cara yang betul

Gunakan toner hanya di kawasan berminyak pada wajah anda. Untuk kawasan lain, toner boleh menjadikannya kering, jadi anda harus lebih berhati-hati.

Pencuci Muka untuk Kulit Berminyak dan Aspek Penjagaannya - toner

5. Lembapkan kulit anda

Ramai individu yang salah faham bahawa kulit berminyak tidak perlu dilembapkan. Ini adalah tidak benar. Jika kulit berminyak dilembapkan, pengeluaran minyak boleh dikurangkan. Pastikan anda memilih produk yang sesuai. Jika kulit anda berminyak, pelembap berasaskan air atau pelembap bebas minyak tidak akan menyekat liang, dan boleh digunakan oleh orang yang mempunyai jerawat atau kulit berminyak. Selain itu, elakkan juga krim berat.

Masa terbaik untuk menyapu pelembap adalah selepas mencuci muka anda dengan menggunakan pencuci muka untuk kulit berminyak. Pada masa itu liang pori anda masih dibuka, sekali gus pelembap akan meresap jauh ke dalam kulit anda. Sapuan ketika kulit masih dalam lembap selepas membilas juga berkesan untuk mengelakkan kelembapan secara berlebihan.

6. Melindungi kulit daripada kerosakan matahari

Kini, banyak penjagaan kulit dan solekan juga mengandungi pelindung matahari di dalamnya. Walau bagaimanapun, untuk iklim panas yang terik, jumlah pelindung matahari mungkin tidak mencukupi.

Menggunakan pelindung matahari yang berasingan adalah lebih baik. Perlindungan matahari adalah sangat penting untuk mencegah penyakit kulit seperti kanser kulit. Cari pelindung matahari yang berfungsi terhadap kedua-dua sinaran UVA dan UVB dengan SPF sekurang-kurangnya 30.

Anda juga boleh mengambil beberapa langkah lanjut dengan memakai pakaian perlindungan UV dan mengelakkan cahaya matahari langsung dari 10 pagi hingga 4 petang.

7. Jadilah bijak dalam memilih produk solekan

Sewaktu memilih barangan solekan, gel, cecair dan berasaskan serbuk adalah pilihan yang baik. Di samping itu, pilih berasaskan air, bukan berasaskan minyak. Jenis krim boleh menutup liang roma.

Jika anda perlu memakai alat solek, pilih produk yang dilabelkan berasaskan minyak “non-acnegenic” atau “non-comedogenic”. Ini bagi mengurangkan kemungkinan untuk menyebabkan liang tersumbat dan jerawat di muka anda. Adalah penting untuk memastikan bahawa anda mengganti produk anda selepas tarikh tamat tempohnya.

8. Lakukan penjagaan mingguan

Pengelupasan (exfoliate) berfungsi untuk membuang sel-sel kulit mati. Ingat untuk tidak menggunakan pengelupasan terlalu kerap kerana ia boleh memusnahkan lapisan perlindungan kulit dan menjadikannya lemah.

Lakukan pengelupasan kulit anda sekali seminggu untuk menghilangkan kotoran dan minyak terkumpul di liang roma. Selain itu, jangan peras atau picit jerawat.

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Sumber Rujukan

Ketahui Jenis Kulit Anda

https://hellodoktor.com/ms/gaya-hidup-sihat/ketahui-jenis-kulit-anda/ / Accessed on Aug 5, 2019

Pencuci Muka: Aspek Penting Penjagaan Kulit Muka

https://hellodoktor.com/ms/gaya-hidup-sihat/pencuci-muka-penjagaan-kulit-muka/ / Accessed on Aug 5, 2019

Penjagaan Kulit Berminyak

https://hellodoktor.com/ms/gaya-hidup-sihat/penjagaan-kulit-berminyak/ / Accessed on Aug 5, 2019

3 Langkah Penting Penjagaan Kulit Berminyak

https://hellodoktor.com/ms/gaya-hidup-sihat/3-langkah-penting-penjagaan-kulit-berminyak/ / Accessed on Aug 5, 2019

Tabiat Buruk yang Patut Dielakkan Jika Kulit Berminyak

https://hellodoktor.com/ms/gaya-hidup-sihat/tabiat-buruk-yang-patut-dielakkan-jika-kulit-berminyak/  / Accessed on Aug 5, 2019

Gambar penulis
Maklumat perubatan disemak oleh Dr. Joseph Tan
Ditulis oleh Asyikin Md Isa
Disemak pada 20/08/2019
x