home

What are your concerns?

close
Inaccurate
Hard to understand
Other

8 Langkah untuk Mencegah Jerawat

8 Langkah untuk Mencegah Jerawat

Jerawat dianggap sebagai keadaan kulit yang paling biasa berlaku. Setiap orang mengalami jerawat sekurang-kurangnya sekali. Walaupun jerawat tidak mengancam nyawa, ia boleh meninggalkan parut yang sukar untuk dihapuskan. Oleh itu, pencegahan adalah lebih baik daripada mengubati. Berikut adalah 8 langkah-langkah yang boleh diambil untuk mencegah jerawat pada kulit anda:

Cuci muka anda dua kali sehari

Memastikan kulit bersih adalah cara terbaik untuk mencegah jerawat kerana ia terjadi hasil daripada sel-sel kulit mati, sebum dan kotoran terkumpul. Walau bagaimanapun, pastikan anda menggunakan pencuci yang lembut untuk mengelakkan penyingkiran minyak semula jadi pada kulit anda.

Gunakan pelembap

Kebanyakan rawatan topikal cenderung mengeringkna kulit anda. Untuk mengelakkan kekeringan dan kulit mengelupas, anda perlu pelembap dengan label tidak komedogenik (tidak menyumbat liang roma).

Hadkan penggunaan solek

Jika anda mempunyai acara istimewa di mana anda perlu memakai solekan, gunakan produk bebas minyak sahaja dan jangan lupa untuk mencucinya sebaik sahaja anda pulang ke rumah.

Berhati-hati dengan produk rambut

Apa yang anda gunakan pada rambut anda boleh sampai pada kulit wajah, menyebabkan liang tersumbat dan kerengsaan. Anda dinasihatkan untuk bertukar kepada syampu dan perapi lembut.

Hentikan memicit kulit anda

Menyentuh muka anda dengan kerap akan menyebarkan bakteria dari jerawat anda ke kawasan yang tidak dijangkiti, menyebabkan lebih banyak jerawat dan keradangan. Anda mungkin tidak dapat menahan diri daripada memicit jerawat anda keluar, tetapi hanya lakukannya kadangkala dengan tangan yang bersih.

Elakkan pendedahan cahaya matahari

Sinaran UV dalam cahaya matahari boleh menyebabkan kerengsaan jerawat, menjadikannya mungkin untuk meninggalkan kesan bintik hitam kelak. Setiap kali anda keluar, pakai baju lengan panjang dan seluar. Gunakan pelindung matahari dengan sekurang-kurangnya 30 SPF 20 minit sebelum anda keluar rumah.

Awasi diet anda

Kajian telah menunjukkan kaitan antara produk tenusu dan jerawat hormonal. Jika jerawat anda adalah disebabkan oleh hormon yang tidak seimbang, anda mungkin perlu untuk berhenti makan produk tenusu. Anda juga digalakkan menambah sayur-sayuran dan buah-buahan dalam hidangan harian anda.

Kerap bersenam

Kekal aktif secara fizikal akan memberi manfaat kepada seluruh kesihatan anda, termasuk keadaan kulit anda. Walau bagaimanapun, pastikan anda mencuci muka dan mandi dengan segera selepas bersenam.

Melaksanakan langkah-langkah kecil ini setiap hari akan memastikan anda terselamat daripada jerawat. Langkah ini tidak mahal atau sukar, tetapi anda perlu komited dengannya. Akhirnya, kulit anda akan berterima kasih dengan kesungguhan anda.

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Sumber Rujukan

10 Tips for Preventing Acne. http://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/acne/10-tips-for-preventing-pimples#1 Assessed September 17, 2016

Gambar penulisbadge
Ditulis oleh Helma Hassan Disemak pada 29/11/2019
Disemak secara perubatan oleh Panel Perubatan Hello Doktor