backup og meta
Info Kesihatan
Alat Kesihatan
Tanya Doktor
Simpan
Senarai kandungan

Sindrom Lambak

Disemak secara perubatan oleh Dr. Aisyah Syahira Abdul Hamid · Dokter Umum · Hello Health Group


Ditulis oleh Tyasyurrun Nazirin · Disemak pada 12/05/2022

Definisi

Apa itu Sindrom Lambak?

Sindrom Lambak adalah satu keadaan yang boleh berlaku selepas pembedahan untuk mengeluarkan semua atau sebahagian perut anda atau selepas pembedahan untuk memintas perut anda bagi membantu anda menurunkan berat badan. Sindrom ini juga dikenali sebagai pengosongan gastrik yang cepat, Sindrom Lambak berlaku apabila makanan, terutama gula, bergerak dari perut anda ke dalam usus kecil anda terlalu cepat.

Kebanyakan orang yang mengalami Sindrom Lambak akan ditemui dengan tanda-tanda dan gejala seperti kekejangan perut dan cirit-birit, 10 hingga 30 minit selepas makan. Ada juga orang yang mempunyai gejala ini mengalaminya satu hingga tiga jam selepas makan, dan ada juga yang lain pula mempunyai kedua-dua gejala awal dan lewat.

Pada amnya, anda boleh membantu mencegah Sindrom Lambak dengan menukar diet anda selepas pembedahan. Perubahan mungkin termasuk makan hidangan yang lebih kecil dan mengehadkan makanan tinggi gula. Dalam kes-kes Sindrom Lambak yang lebih serius, anda mungkin memerlukan ubat atau pembedahan.

Apakah kebarangkalian Sindrom Lambak?

Sindrom Lambak adalah perkara biasa selepas pembedahan gastrik. Sila berbincang dengan doktor anda untuk mendapatkan maklumat lanjut.

Simptom-simptom

Apakah simptom-simptom Sindrom Lambak?

Tanda-tanda dan simptom Sindrom Lambak biasanya berlaku selepas makan, terutamanya selepas makan makanan yang kaya dengan gula meja (sukrosa) atau gula buah (fruktosa). Tanda dan gejalanya mungkin termasuk:

 • Loya.
 • Muntah.
 • Kejang abdomen.
 • Cirit-birit.
 • Kemerah-merahan.
 • Pening kepala.
 • Kadar denyutan jantung laju.

Tanda-tanda dan gejala lambakan lewat, yang berlaku satu hingga tiga jam selepas makan, adalah disebabkan oleh tubuh anda mengeluarkan sejumlah besar insulin untuk menyerap sejumlah besar gula yang memasuki usus kecil anda selepas anda makan makanan tinggi gula . Hasilnya adalah tahap gula dalam darah yang rendah.

Tanda dan gejala lambakan yang lewat boleh termasuk:

 • Berkeringat.
 • Kelaparan.
 • Keletihan.
 • Pening kepala.
 • Keletihan.
 • Kadar denyutan jantung laju.

Sesetengah orang mempunyai kedua-dua gejala awal dan lewat. Sesetengah orang mengalami Sindrom Lambak bertahun-tahun selepas pembedahan.

Mungkin terdapat beberapa tanda atau simptom yang tidak disenaraikan di atas. Jika anda mempunyai sebarang kebimbangan tentang simptom-simptom tersebut, sila berjumpa dengan doktor anda.

Bila saya harus berjumpa doktor?

Anda harus menghubungi doktor anda jika terdapat yang berikut:

 • Anda mengalami tanda-tanda dan gejala yang mungkin disebabkan oleh Sindrom Lambak, walaupun anda tidak menjalani pembedahan.
 • Gejala anda tidak dikawal oleh perubahan diet.

Anda kehilangan banyak berat badan akibat Sindrom Lambak . Doktor anda boleh merujuk anda kepada pakar diet berdaftar untuk membantu anda membuat perancangan makan.

Punca

Apakah punca Sindrom Lambak?

Dalam Sindrom Lambak, makanan dan jus gastrik dari perut anda bergerak ke usus kecil anda dengan cara yang tidak terkawal, dan luar biasa cepatnya.  Hal ini paling sering dikaitkan dengan perubahan dalam perut anda yang berkaitan dengan pembedahan.

Sindrom Lambak boleh berlaku selepas pembedahan perut atau pembuangan esophagus (esophagectomy). Pembedahan pintasan gastrik untuk penurunan berat badan adalah punca yang paling biasa hari ini.

Faktor-faktor Risiko

Apakah yang meningkatkan risiko saya kepada Sindrom Lambak?

Terdapat banyak faktor risiko untuk Sindrom Lambak , seperti:

 • Gastrectomy, di mana sebahagian atau semua bahagian perut anda dikeluarkan.
 • Pembedahan pintasan gastrik (operasi Roux-en-Y), yang dilakukan untuk merawat obesiti yang melampau. Pembedahan ini membuat kantung perut yang lebih kecil daripada perut, bermakna anda tidak dapat lagi makan sebanyak yang pernah anda lakukan  sebelum pembedahan. Ia menghubungkan usus kecil ke kantung ini dalam bentuk gastrojejunostomi.
 • Esophagectomy, di mana semua atau sebahagian saluran di antara mulut dan perut dikeluarkan.

Diagnosis dan Rawatan

Maklumat yang diberikan bukan pengganti untuk sebarang nasihat perubatan. SILA berunding dengan doktor anda untuk maklumat lanjut.

Bagaimana pesakit Sindrom Lambak didiagnosis?

Doktor anda boleh menggunakan beberapa kaedah berikut untuk menentukan sama ada anda mempunyai Sindrom Lambak.

 • Sejarah dan penilaian perubatan. Doktor anda sering boleh mendiagnosis Sindrom Lambak dengan mengambil sejarah perubatan, terutamanya jika anda telah menjalani pembedahan perut, dan menilai tanda-tanda dan gejala anda.
 • Ujian gula dalam darah. Disebabkan gula dalam darah yang rendah kadang-kadang dikaitkan dengan Sindrom Lambak, doktor anda boleh melakukan ujian (ujian toleransi glukosa oral) untuk mengukur paras gula dalam darah anda pada waktu puncak gejala anda untuk membantu mengesahkan diagnosis.
 • Ujian mengosongkan perut. Bahan radioaktif ditambahkan kepada makanan untuk mengukur seberapa cepat makanan bergerak melalui perut anda.

Bagaimana pesakit Sindrom Lambak dirawat?

Sindrom Lambak awal mungkin akan sembuh dengan sendirinya dalam masa tiga bulan. Sementara itu, ada peluang yang baik bahawa perubahan diet akan mengurangkan gejala anda. Jika tidak, doktor anda boleh mengesyorkan ubat-ubatan atau pembedahan.

Ubat-ubatan

Bagi orang yang mempunyai tanda dan gejala yang teruk yang tidak diselesaikan dengan perubahan diet, doktor memberi octreotide (Sandostatin) dalam kes-kes yang jarang berlaku. Ubat anti-diarea ini, yang diambil melalui suntikan di bawah kulit anda (subcutaneously), boleh melambatkan pengosongan makanan ke dalam usus. Kesan sampingan yang mungkin termasuklah rasa mual, muntah dan sakit perut.

Bercakap dengan doktor anda tentang cara yang betul untuk mengawal selia ubat ini.

Pembedahan

Doktor menggunakan beberapa prosedur pembedahan untuk merawat kes sukar Sindrom Lambak yang tidak berkesan dengan pendekatan yang lebih konservatif. Kebanyakan operasi ini adalah teknik rekonstruktif, seperti membina semula pilorus, atau pembedahan pembalikan pintasan gastrik.

Perubahan gaya hidup & rawatan sampingan

Apakah perubahan gaya hidup dan rawatan sampingan yang boleh saya ambil untuk menangani Sindrom Lambak?

Gaya hidup dan pengubatan sampingan yang berikut mungkin membantu anda menghadapi Sindrom Lambak :

 • Makan dengan hidangan yang lebih kecil. Cuba makan lima atau enam hidangan kecil sehari berbanding tiga hidangan besar.
 • Elakkan minum air bersulam makanan. Minum air hanya di antara waktu makan. Elakkan minum selama setengah jam sebelum makan dan setengah jam selepas makan.
 • Tukar diet anda. Makan lebih banyak protein – daging, ayam, krim mentega kacang  dan ikan – dan karbohidrat kompleks – oat dan lain-lain makanan bijirin tinggi serat. Hadkan makanan tinggi gula, seperti gula-gula, gula meja, sirap, soda dan jus. Gula semulajadi dalam produk tenusu (laktosa) mungkin memburukkan gejala anda. Cuba makan dalam jumlah kecil pada mulanya, atau hapuskan gula jika anda fikir mereka menyebabkan masalah. Anda mungkin mahu berjumpa ahli diet berdaftar untuk nasihat lebih lanjut mengenai apa yang hendak dimakan.
 • Kunyah dengan baik. Mengunyah makanan dengan teliti sebelum anda menelan boleh membantu pencernaan.
 • Duduk tegak selepas makan. Jangan berbaring selama 30 hingga 60 minit selepas anda makan.
 • Meningkatkan pengambilan serat. Psyllium, guar gum dan pektin dalam makanan atau suplemen boleh melambatkan penyerapan karbohidrat dalam usus kecil.
 • Rujuk dengan doktor anda tentang meminum alkohol.
 • Ambil vitamin, besi dan kalsium yang mencukupi. Hal ini kadang-kadang boleh berkurang selepas pembedahan perut. Berbincang dengan doktor atau pakar pemakanan jika anda memerlukan makanan tambahan.

Sekiranya anda mempunyai sebarang pertanyaan, sila berunding dengan doktor bagi memahami rawatan terbaik untuk anda.

Penafian

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Disemak secara perubatan oleh

Dr. Aisyah Syahira Abdul Hamid

Dokter Umum · Hello Health Group


Ditulis oleh Tyasyurrun Nazirin · Disemak pada 12/05/2022

advertisement iconIklan

Adakah artikel ini bermanfaat?

advertisement iconIklan
advertisement iconIklan