home

Bagaimana kami boleh memperbaikinya?

close
chevron
Artikel ini mengandungi maklumat yang salah dan tidak tepat.
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Artikel ini tidak menyediakan info selengkapnya
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Hmm... Saya ada soalan!
chevron

Kami tidak boleh menawarkan khidmat nasihat kesihatan peribadi, tapi kami mengalu-alukan pendapat anda! Sila isi kotak di bawah.

wanring-icon
Jika anda mengalami kecemasan, sila hubungi pihak kecemasan atau lawati bilik kecemasan terdekat dengan kadar segera.

Fistula Anus (Pembedahan)

Definisi|Simptom-simptom|Punca|Faktor-faktor Risiko

Definisi

Apa itu Pembedahan Fistula Anus?

Pembedahan fistula anus adalah prosedur untuk membuang fistula dubur. Fistula anus adalah sambungan yang tidak normal antara lapisan di bahagian dalam saluran dubur anda (bahagian belakang) dan kulit berhampiran dubur anda.

Kebanyakan fistula anus adalah disebabkan oleh abses (koleksi nanah) yang telah berkembang di terusan anus anda. Nanah tersebut boleh menyalir ke kulit anda sendiri atau melalui pembedahan. Fistula berlaku apabila trek yang dibuat oleh nanah dalam perjalanan ke permukaan kulit anda, tetap terbuka.

Sesetengah orang sering tersilap antara fisur anus dan fistula anus. Fisur anus adalah koyakan manakala fistula dubur adalah pembukaan atau sambungan antara kulit dan rektum anda (laluan belakang).

Apakah kebarangkalian Pembedahan Fistula Anus?

Fistula anus berkembang di antara kulit di sekeliling anus dan laluan belakang anda. Ia boleh menyebabkan jangkitan dan kesakitan yang berterusan. Simptom-simptom biasanya menjadi lebih buruk tanpa pembedahan. Pembedahan fistula anus (kadang-kadang dipanggil pembaikan fistula dubur) adalah pembedahan untuk menutup terowong ini.

Simptom-simptom

Apakah simptom-simptom Pembedahan Fistula Anus?

Pembedahan fistula anus biasanya dilakukan dan adalah selamat secara umum. Tetapi untuk membuat keputusan yang tepat dan memberikan persetujuan anda, anda perlu mengetahui tentang kesan sampingan dan risiko komplikasi yang berkemungkinan berlaku. Bagi sebilangan kecil orang, fistula boleh berulang kembali. Komplikasi lain termasuk:

  • Sakit;
  • Pendarahan;
  • Parut yang hodoh
  • Kesukaran membuang air kencing;
  • Melepaskan angin di luar kawalan atau najis longgar;
  • Inkontinen usus

Anda perlu tahu bahawa ada alternatif untuk prosedur ini. Pembedahan adalah rawatan biasa untuk fistula anus. Ini kerana fistula anus anda tidak mungkin sembuh tanpa rawatan.

Jika anda mempunyai Penyakit Crohn dengan fistula anus, anda mungkin ditawarkan kombinasi rawatan perubatan dan pembedahan, bergantung kepada keadaan individu anda.

Adalah penting anda memahami risiko dan komplikasi sebelum menjalani pembedahan ini. Sekiranya anda mempunyai sebarang pertanyaan, sila berunding dengan doktor atau pakar bedah anda untuk maklumat lanjut.

Apakah persediaan yang perlu dilakukan sebelum menjalani pembedahan fistula anus?

Anda boleh diberikan enema satu jam atau lebih sebelum pembedahan anda untuk mengosongkan usus bawah anda sebelum pembedahan.

Pembedahan biasanya dilakukan di bawah anestetik am. Anda harus diberikan arahan yang jelas untuk diikuti sebelum pembedahan, termasuk sama ada anda boleh makan apa-apa pada waktu yang terdekat. Dalam kebanyakan kes, anda sepatutnya mula berpuasa kira-kira enam jam sebelum prosedur anda. Anda mungkin dapat minum cecair, seperti kopi, sehingga beberapa jam sebelum pembedahan anda.

Punca

Apa yang berlaku semasa pembedahan fistula anus?

Pembedahan biasanya mengambil masa selama 15 hingga 30 minit.

Untuk mengurangkan risiko inkontinens usus (apabila berlaku pergerakan usus di luar kawalan anda) rawatan anda mungkin melibatkan beberapa pembedahan selama beberapa bulan.

Jenis pembedahan yang anda perlukan akan bergantung kepada lokasi fistula.

Jika fistula berada di bawah atau melintasi bahagian bawah otot sfinkter, pakar bedah anda akan memotong fistula supaya terbuka pada kulit anda dan meninggalkan luka terbuka supaya ia dapat menyembuhkan dengan tisu yang sihat.

Sekiranya fistula mempunyai cabang yang melepasi bahagian atas otot sfinkter, pakar bedah anda boleh menggunakan jahitan khas (dipanggil jahitan seton) di fistula untuk membolehkan nanah mengalir mudah.

Fistula mungkin sesuai untuk rawatan dengan plag yang dibuat daripada tisu usus babi. Pakar bedah anda tidak perlu memotong otot sfinkter.

Jika fistula mencapai otot sfinkter anda, anda mungkin perlu menjalani kolostomi sementara (pembukaan usus besar ke kulit anda). Bagaimanapun, ini jarang berlaku.

Jika anda mempunyai sebarang pertanyaan atau kebimbangan, sila berunding dengan doktor atau pakar bedah anda untuk maklumat lanjut.

Faktor-faktor Risiko

Maklumat yang diberikan bukan pengganti untuk sebarang nasihat perubatan. SILA berunding dengan doktor anda untuk maklumat lanjut.

Apakah yang berlaku selepas pembedahan fistula anus?

Anda sepatutnya boleh balik ke rumah anda pada hari yang sama atau hari berikutnya.

Berehatlah untuk beberapa hari, kurangkan berjalan sehabis yang anda boleh, untuk menyembuhkan luka anda. Luka tersebut akan mengambil beberapa minggu untuk sembuh sepenuhnya dan anda mungkin perlu pakai pad sehingga itu.

Bersenam secara kerap akan membantu anda untuk kembali ke aktiviti normal secepat mungkin. Sebelum anda mula bersenam, minta nasihat pasukan penjagaan kesihatan anda atau doktor anda.

Sekiranya anda mempunyai sebarang pertanyaan, sila berunding dengan doktor bagi memahami rawatan terbaik untuk anda.

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Sumber Rujukan
Gambar penulis
Maklumat perubatan disemak oleh Hello Doktor Medical Panel
Ditulis oleh Mellisa Lim
Disemak pada [date}
x