backup og meta
Info Kesihatan
Alat Kesihatan

1

Tanya Doktor
Simpan

Kerap Keletihan Dan Pening Kepala, Hati-Hati Ini Antara Simptom Tekanan Darah Rendah

Disemak secara perubatan oleh Prof Madya Dr Norsham Juliana Nordin · Kardiologi · Hello Health Group


Ditulis oleh Muhammad Wa'iz · Disemak pada 21/04/2022

  Kerap Keletihan Dan Pening Kepala, Hati-Hati Ini Antara Simptom Tekanan Darah Rendah

  Tekanan darah rendah, atau keadaan hipotensi, tidak semestinya serius. Tekanan darah rendah kronik, selagi ia tanpa simptom yang menyusahkan, mungkin menjadi kebiasaan untuk kebanyakan orang. Sesetengah tanda tekanan darah rendah muncul secara senyap tanpa anda sedari.

  Untuk mendapatkan lebih banyak info tentang Kesihatan Jantung , sila dapatkannya di sini. 

  Tanda-tanda tekanan darah rendah 

  1. Tanda tekanan darah rendah – Pening

  Pening adalah simptom yang paling biasa bagi tekanan darah rendah, kata Nicole Weinberg, MD, Pengarah Pusat Jantung Wanita Pusat Jantung di Pusat Kesihatan Saint John Providence di Santa Monica, California.

  Ia sering dikaitkan dengan perubahan kedudukan seperti berdiri dengan cepat selepas bangun pada waktu pagi dan boleh cukup signifikan untuk menyebabkan pengsan.

  2. Dehidrasi

  Walaupun terdapat banyak punca, dehidrasi boleh menyebabkan tekanan darah menurunkan dengan bahaya.

  Sekiranya anda mempunyai tekanan darah rendah kronik, dehidrasi dan ketidakupayaan untuk menghilangkan rasa dahaga adalah tanda-tanda bahawa hipotensi adalah masalah.

  tanda tekanan darah rendah

  3. Penglihatan kabur

  Salah satu kesan sampingan yang lebih serius terhadap keadaan hipotensi adalah penglihatan kabur. Bukan sahaja menakutkan tetapi kesannya boleh tahan lama atau kekal.

  Sekiranya anda mengalami penglihatan kabur, hubungi doktor anda dengan serta-merta. Berikut adalah beberapa gejala yang lebih kecil yang anda tidak boleh diabaikan.

  4. Kadar degupan jantung laju

  Sekiranya anda mengalami denyutan jantung yang laju, anda mungkin mempunyai keadaan asas yang menyebabkan jantung tidak berkontrak secara teratur.

  Oleh kerana jantung tidak mempunyai masa yang cukup untuk mengisi darah, jantung mengimbangi dengan mengalahkan lebih cepat. Tekanan darah yang lebih rendah boleh menjadi akibat daripada jantung yang berfungsi lebih daripada sepatutnya.

  tanda tekanan darah rendah

  5. Keletihan

  Keletihan adalah gejala yang samar-samar yang mungkin mempunyai pelbagai sebab.

  Jika ubat baru dimulakan dan pesakit mempunyai simptom ini sepanjang hari, mereka mungkin berlebihan ubat dan mempunyai tekanan darah rendah, kata Dr. Weinberg.

  Juga, seseorang mungkin mempunyai tekanan darah rendah jika mereka mempunyai hemoglobin yang rendah, namun hemoglobin yang rendah dapat menyebabkan keletihan pada haknya sendiri.

  Selain itu, terdapat tanda-tanda lain seperti kurang tumpuan, kemurungan dan pengsan. Sekiranya anda mengalami simptom ini sebaiknya segara berjumpa doktor untuk pemeriksaan kesihatan dan rawatan.

  Penafian

  Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

  Disemak secara perubatan oleh

  Prof Madya Dr Norsham Juliana Nordin

  Kardiologi · Hello Health Group


  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz · Disemak pada 21/04/2022

  advertisement iconIklan

  Adakah artikel ini bermanfaat?

  advertisement iconIklan
  advertisement iconIklan