Jantung: Majoriti Suplemen Tidak Meningkatkan Kesihatan Keadaan Penyakit Ini

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 15/06/2020 . 4 minit bacaan
Share now

Jantung manusia adalah organ yang mengepam darah ke seluruh tubuh melalui sistem peredaran darah, membekalkan oksigen dan nutrien ke tisu serta mengeluarkan karbon dioksida dan bahan buangan lain.

Sekiranya anda sudah mempunyai keadaan jantung, diet harian anda adalah sangat penting kerana ia boleh menjejaskan keadaan penyakit. Diet yang sihat boleh mengurangkan kolesterol dan membawa manfaat kepada anda. Namun, bagaimana pula dengan amalan pengambilan suplemen?

Kajian Menemui Suplemen Tidak Meningkatkan Keadaan Jantung

Dalam penemuan besar-besaran analisis baru, daripada 277 percubaan klinikal menggunakan 24 campur tangan yang berbeza. Para penyelidik Johns Hopkins Medicine mengatakan bahawa mereka mendapati bahawa hampir semua vitamin, mineral dan makanan tambahan atau diet lain tidak dapat dikaitkan dengan kehidupan yang lebih lama atau perlindungan dari penyakit jantung.

Walaupun mereka mendapati bahawa kebanyakan makanan tambahan atau diet tidak dikaitkan dengan apa-apa kemudaratan, analisis menunjukkan kemungkinan manfaat kesihatan hanya dari diet rendah garam, suplemen asid lemak omega-3 dan mungkin suplemen asid folat bagi sesetengah orang. Penyelidik juga mendapati bahawa suplemen yang menggabungkan kalsium dan vitamin D mungkin sebenarnya dikaitkan dengan risiko strok yang sedikit meningkat.

Keputusan analisis telah diterbitkan pada 8 Julai dalam Annals of Internal Medicine.

Survei oleh Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit (CDC) menunjukkan bahawa 52% rakyat Amerika mengambil sedikit vitamin atau makanan tambahan setiap hari. Rakyat Amerika menghabiskan $ 31 bilion setiap tahun atas produk-produk tanpa preskripsi. Peningkatan jumlah kajian termasuk yang baru dari Johns Hopkins, yang gagal membuktikan manfaat kesihatan daripada kebanyakan mereka.

Menurut penulis senior kajian, Erin D. Michos, M.D., M.H.S, penyelesaian atau peluru ajaib yang terus di cari oleh orang ramai bukannya dalam makanan tambahan atau suplement. Tambahnya, orang ramai perlu fokus pada cara mendapat nutrien mereka daripada diet yang baik untuk jantung. Ini kerana data semakin menunjukkan bahawa majoriti orang dewasa yang sihat tidak perlu pengambilan makanan tambahan.

Untuk kajian semasa, para penyelidik menggunakan data daripada 277 percubaan klinikal rawak yang menilai 16 vitamin atau suplemen lain dan lapan diet untuk persatuan mereka dengan mortaliti atau keadaan jantung termasuk penyakit jantung koronari, strok, dan serangan jantung. Semuanya termasuk data yang dikumpulkan pada 992,129 peserta penyelidikan di seluruh dunia.

Vitamin dan suplemen lain yang dikaji semula termasuk antioksidan, carotene, vitamin B-kompleks, multivitamin, selenium, vitamin A, vitamin B3 / niacin, vitamin B6, vitamin C, vitamin E, vitamin D sahaja, kalsium sahaja, kalsium dan vitamin D bersama-sama, asid folik, zat besi dan asid lemak omega-3 (minyak ikan). 

Dan, diet yang dikaji adalah diet Mediterranean, lemak tepu yang mengurangkan lemak (lemak kurang dari daging dan tenusu), pengambilan diet lemak yang diubahsuai (kurang lemak tepu atau menggantikan kalori dengan lebih lemak tak tepu atau karbohidrat), diet rendah lemak, diet rendah garam pada orang yang sihat dan mereka yang mempunyai tekanan darah tinggi, peningkatan diet alfa linolenik (ALA) (kacang, biji dan minyak sayuran), dan peningkatan diet asid lemak omega-6 (kacang, biji dan minyak sayuran). Setiap campur tangan juga disenaraikan oleh kekuatan bukti sebagai kesan risiko tinggi, sederhana, rendah atau sangat rendah.

Hasil Kajian

 • Majoriti suplemen termasuk multivitamin, selenium, vitamin A, vitamin B6, vitamin C, vitamin E, vitamin D sahaja, kalsium sahaja dan zat besi tidak menunjukkan kaitan kepada peningkatan atau penurunan risiko kematian atau kesihatan jantung.
 • Dalam ketiga-tiga kajian itu, 3,518 orang yang melihat diet rendah garam pada orang dengan tekanan darah yang sihat, terdapat 79 kematian. Para penyelidik mengatakan bahawa mereka mendapati penurunan 10% dalam risiko kematian dalam kalangan mereka ini, yang diklasifikasikan sebagai kesan yang bersesuaian.
 • Daripada lima kajian di mana 3,680 peserta dengan tekanan darah tinggi telah menjalani diet rendah garam, mereka mendapati bahawa risiko kematian akibat penyakit jantung menurun sebanyak 33%, kerana terdapat 674 kematian akibat penyakit jantung semasa tempoh kajian. Mereka juga mengelaskan campur tangan ini sebagai bukti sederhana kesan.
 • Empat puluh satu kajian dengan 134,034 peserta menilai impak kemungkinan suplemen asid lemak omega-3. Dalam kumpulan ini, 10,707 orang mempunyai peristiwa seperti serangan jantung atau strok yang menunjukkan penyakit jantung. Secara keseluruhannya, kajian-kajian ini mencadangkan bahawa penggunaan tambahan dikaitkan dengan pengurangan risiko serangan jantung sebanyak 8 peratus dan pengurangan 7 peratus penyakit jantung koronari berbanding mereka yang tidak mendapat makanan tambahan. Penyelidik mendapatkan bukti hubungan yang bermanfaat untuk campur tangan ini adalah rendah.
 • Berdasarkan 25 kajian dalam 25,580 orang yang sihat, data juga menunjukkan bahawa asid folik dikaitkan dengan 20 peratus mengurangkan risiko strok. Seramai 877 peserta telah mempunyai strok semasa ujian. Penulis menguji keterangan untuk hubungan kepada kesan yang bermanfaat sebagai rendah.
 • Penulis menunjukkan bahawa kajian menunjukkan kesan terbesar suplemen asid folik dalam mengurangkan risiko strok berlaku di China, di mana bijian dan bijirin tidak diperkuat dengan asid folik seperti di AS. Oleh itu, mereka mengatakan, kesan perlindungan yang jelas mungkin tidak boleh digunakan di kawasan di mana kebanyakan orang mendapat asid folik yang cukup dalam diet mereka.
 • Dua puluh kajian menilai gabungan kalsium dengan vitamin D dalam makanan tambahan. Daripada 42,072 peserta penyelidikan, 3,690 mengalami strok semasa ujian, dan diambil bersama para penyelidik mengatakan ini menunjukkan peningkatan risiko 17% untuk strok. Bukti risiko disenaraikan sebagai sederhana. Tiada bukti bahawa kalsium atau vitamin D yang diambil sendirian mempunyai sebarang risiko atau faedah kesihatan.

Ketua penulis Safi U. Khan, MD, penolong profesor Perubatan di West Virginia University berkata, analisis mereka membawa mesej ringkas bahawa meskipun terdapat beberapa bukti bahawa beberapa intervensi mempunyai kesan ke atas kematian dan kesihatan kardiovaskular, kebanyakan multivitamin, mineral dan pelbagai jenis diet tidak mempunyai kesan yang boleh diukur pada survival atau pengurangan risiko penyakit kardiovaskular.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Baca juga:

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy
Rujukan

Baca juga:

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Info Lengkap Tentang Kesihatan Jantung; Fahami Fungsi & Cara Jaga Jantung

  Secara puratanya, jantung manusia berdegup 2.5 bilion kali sepanjang hayat mereka.Ia tidak akan berehat walaupun semasa kita sedang tidur atau...

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Kesihatan Jantung 23/12/2020 . 3 minit bacaan

  Bahaya! 6 Keadaan Kulit Ini Mungkin Petunjuk Anda Menghidap Penyakit Jantung

  Penyakit jantung berpotensi menjadi antara punca kematian sesetengah individu. Tapi, tahukah anda tanda amaran ia juga boleh dilihat dengan perubahan kulit?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Kesihatan Jantung, Sakit Jantung 06/11/2020 . 3 minit bacaan

  Orang Nak Kurus Tak Boleh Makan Malam? SALAH! 6 Snek Ini Buat Anda Kenyang & Mudah Tidur

  Demi dapatkan berat ideal, ramai paksa diri untuk berlapar ketika malam, tapi tahukah anda terdapat makanan diet malam yang boleh diamalkan?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Diet & Turun Berat Badan, Pemakanan Sihat 28/10/2020 . 3 minit bacaan

  Tidak Semestinya Sakit Jantung Perlu Dibedah, Ada Cara Lain Untuk Rawat Penyakit Ini

  Ramai yang sangka bahawa rawatan penyakit jantung adalah melalui pembedahan sahaja. Pun begitu, ada beberapa lagi cara lain yang mungkin boleh dicuba!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Kesihatan Jantung, Sakit Jantung 01/10/2020 . 3 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  makanan sihat untuk jantung

  Ini 29 Makanan Boleh Dimakan & MESTI Elak Selepas Alami Serangan Jantung

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Diterbitkan pada 03/02/2021 . 3 minit bacaan
  sakit dada kiri

  8 Perkara Penting WAJIB Tahu Jika Alami Serangan Jantung Ketika Memandu

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Diterbitkan pada 26/01/2021 . 3 minit bacaan
  lelaki

  Bukan Semua Vitamin Boleh Makan Tau! Kaum Adam, Jangan Ambil 7 Suplemen Ini!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Diterbitkan pada 07/01/2021 . 3 minit bacaan
  aritmia jantung

  Maklumat Aritmia Jantung Yang Anda Wajib Tahu: Jenis, Diagnosis & Rawatan

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Diterbitkan pada 24/12/2020 . 3 minit bacaan