backup og meta

Jantung: Majoriti Suplemen Tidak Meningkatkan Kesihatan Keadaan Penyakit Ini

Disemak secara perubatan oleh Dr. Joseph Tan · Perubatan dalaman atau am · Hello Health Group


Ditulis oleh Farah Aziz · Disemak pada 15/06/2020

  Jantung: Majoriti Suplemen Tidak Meningkatkan Kesihatan Keadaan Penyakit Ini

  Jantung manusia adalah organ yang mengepam darah ke seluruh tubuh melalui sistem peredaran darah, membekalkan oksigen dan nutrien ke tisu serta mengeluarkan karbon dioksida dan bahan buangan lain.

  Sekiranya anda sudah mempunyai keadaan jantung, diet harian anda adalah sangat penting kerana ia boleh menjejaskan keadaan penyakit. Diet yang sihat boleh mengurangkan kolesterol dan membawa manfaat kepada anda. Namun, bagaimana pula dengan amalan pengambilan suplemen?

  Kajian Menemui Suplemen Tidak Meningkatkan Keadaan Jantung

  Dalam penemuan besar-besaran analisis baru, daripada 277 percubaan klinikal menggunakan 24 campur tangan yang berbeza. Para penyelidik Johns Hopkins Medicine mengatakan bahawa mereka mendapati bahawa hampir semua vitamin, mineral dan makanan tambahan atau diet lain tidak dapat dikaitkan dengan kehidupan yang lebih lama atau perlindungan dari penyakit jantung.

  Walaupun mereka mendapati bahawa kebanyakan makanan tambahan atau diet tidak dikaitkan dengan apa-apa kemudaratan, analisis menunjukkan kemungkinan manfaat kesihatan hanya dari diet rendah garam, suplemen asid lemak omega-3 dan mungkin suplemen asid folat bagi sesetengah orang. Penyelidik juga mendapati bahawa suplemen yang menggabungkan kalsium dan vitamin D mungkin sebenarnya dikaitkan dengan risiko strok yang sedikit meningkat.

  Keputusan analisis telah diterbitkan pada 8 Julai dalam Annals of Internal Medicine.

  Survei oleh Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit (CDC) menunjukkan bahawa 52% rakyat Amerika mengambil sedikit vitamin atau makanan tambahan setiap hari. Rakyat Amerika menghabiskan $ 31 bilion setiap tahun atas produk-produk tanpa preskripsi. Peningkatan jumlah kajian termasuk yang baru dari Johns Hopkins, yang gagal membuktikan manfaat kesihatan daripada kebanyakan mereka.

  Menurut penulis senior kajian, Erin D. Michos, M.D., M.H.S, penyelesaian atau peluru ajaib yang terus di cari oleh orang ramai bukannya dalam makanan tambahan atau suplement. Tambahnya, orang ramai perlu fokus pada cara mendapat nutrien mereka daripada diet yang baik untuk jantung. Ini kerana data semakin menunjukkan bahawa majoriti orang dewasa yang sihat tidak perlu pengambilan makanan tambahan.

  Untuk kajian semasa, para penyelidik menggunakan data daripada 277 percubaan klinikal rawak yang menilai 16 vitamin atau suplemen lain dan lapan diet untuk persatuan mereka dengan mortaliti atau keadaan jantung termasuk penyakit jantung koronari, strok, dan serangan jantung. Semuanya termasuk data yang dikumpulkan pada 992,129 peserta penyelidikan di seluruh dunia.

  Vitamin dan suplemen lain yang dikaji semula termasuk antioksidan, carotene, vitamin B-kompleks, multivitamin, selenium, vitamin A, vitamin B3 / niacin, vitamin B6, vitamin C, vitamin E, vitamin D sahaja, kalsium sahaja, kalsium dan vitamin D bersama-sama, asid folik, zat besi dan asid lemak omega-3 (minyak ikan). 

  Dan, diet yang dikaji adalah diet Mediterranean, lemak tepu yang mengurangkan lemak (lemak kurang dari daging dan tenusu), pengambilan diet lemak yang diubahsuai (kurang lemak tepu atau menggantikan kalori dengan lebih lemak tak tepu atau karbohidrat), diet rendah lemak, diet rendah garam pada orang yang sihat dan mereka yang mempunyai tekanan darah tinggi, peningkatan diet alfa linolenik (ALA) (kacang, biji dan minyak sayuran), dan peningkatan diet asid lemak omega-6 (kacang, biji dan minyak sayuran). Setiap campur tangan juga disenaraikan oleh kekuatan bukti sebagai kesan risiko tinggi, sederhana, rendah atau sangat rendah.

  Hasil Kajian

  • Majoriti suplemen termasuk multivitamin, selenium, vitamin A, vitamin B6, vitamin C, vitamin E, vitamin D sahaja, kalsium sahaja dan zat besi tidak menunjukkan kaitan kepada peningkatan atau penurunan risiko kematian atau kesihatan jantung.
  • Dalam ketiga-tiga kajian itu, 3,518 orang yang melihat diet rendah garam pada orang dengan tekanan darah yang sihat, terdapat 79 kematian. Para penyelidik mengatakan bahawa mereka mendapati penurunan 10% dalam risiko kematian dalam kalangan mereka ini, yang diklasifikasikan sebagai kesan yang bersesuaian.
  • Daripada lima kajian di mana 3,680 peserta dengan tekanan darah tinggi telah menjalani diet rendah garam, mereka mendapati bahawa risiko kematian akibat penyakit jantung menurun sebanyak 33%, kerana terdapat 674 kematian akibat penyakit jantung semasa tempoh kajian. Mereka juga mengelaskan campur tangan ini sebagai bukti sederhana kesan.
  • Empat puluh satu kajian dengan 134,034 peserta menilai impak kemungkinan suplemen asid lemak omega-3. Dalam kumpulan ini, 10,707 orang mempunyai peristiwa seperti serangan jantung atau strok yang menunjukkan penyakit jantung. Secara keseluruhannya, kajian-kajian ini mencadangkan bahawa penggunaan tambahan dikaitkan dengan pengurangan risiko serangan jantung sebanyak 8 peratus dan pengurangan 7 peratus penyakit jantung koronari berbanding mereka yang tidak mendapat makanan tambahan. Penyelidik mendapatkan bukti hubungan yang bermanfaat untuk campur tangan ini adalah rendah.
  • Berdasarkan 25 kajian dalam 25,580 orang yang sihat, data juga menunjukkan bahawa asid folik dikaitkan dengan 20 peratus mengurangkan risiko strok. Seramai 877 peserta telah mempunyai strok semasa ujian. Penulis menguji keterangan untuk hubungan kepada kesan yang bermanfaat sebagai rendah.
  • Penulis menunjukkan bahawa kajian menunjukkan kesan terbesar suplemen asid folik dalam mengurangkan risiko strok berlaku di China, di mana bijian dan bijirin tidak diperkuat dengan asid folik seperti di AS. Oleh itu, mereka mengatakan, kesan perlindungan yang jelas mungkin tidak boleh digunakan di kawasan di mana kebanyakan orang mendapat asid folik yang cukup dalam diet mereka.
  • Dua puluh kajian menilai gabungan kalsium dengan vitamin D dalam makanan tambahan. Daripada 42,072 peserta penyelidikan, 3,690 mengalami strok semasa ujian, dan diambil bersama para penyelidik mengatakan ini menunjukkan peningkatan risiko 17% untuk strok. Bukti risiko disenaraikan sebagai sederhana. Tiada bukti bahawa kalsium atau vitamin D yang diambil sendirian mempunyai sebarang risiko atau faedah kesihatan.

  Ketua penulis Safi U. Khan, MD, penolong profesor Perubatan di West Virginia University berkata, analisis mereka membawa mesej ringkas bahawa meskipun terdapat beberapa bukti bahawa beberapa intervensi mempunyai kesan ke atas kematian dan kesihatan kardiovaskular, kebanyakan multivitamin, mineral dan pelbagai jenis diet tidak mempunyai kesan yang boleh diukur pada survival atau pengurangan risiko penyakit kardiovaskular.

  Baca juga:

  Penafian

  Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

  Disemak secara perubatan oleh

  Dr. Joseph Tan

  Perubatan dalaman atau am · Hello Health Group


  Ditulis oleh Farah Aziz · Disemak pada 15/06/2020

  advertisement iconIklan

  Adakah artikel ini bermanfaat?

  advertisement iconIklan
  advertisement iconIklan