home

Bagaimana kami boleh memperbaikinya?

close
chevron
Artikel ini mengandungi maklumat yang salah dan tidak tepat.
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Artikel ini tidak menyediakan info selengkapnya
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Hmm... Saya ada soalan!
chevron

Kami tidak boleh menawarkan khidmat nasihat kesihatan peribadi, tapi kami mengalu-alukan pendapat anda! Sila isi kotak di bawah.

wanring-icon
Jika anda mengalami kecemasan, sila hubungi pihak kecemasan atau lawati bilik kecemasan terdekat dengan kadar segera.

Tips Melancong untuk Si Penghidap Kolesterol Tinggi

Tips Melancong untuk Si Penghidap Kolesterol Tinggi

Si penghidap kolesterol tinggi yang gemar melancong perlu meneliti pelbagai aspek jika ingin pergi bercuti. Dengan perancangan yang teliti, anda pasti dapat menikmati perjalanan anda sambil kekal sihat.

Bawa makanan ringan

Jika anda melancong dengan kapal terbang, anda boleh membawa makanan ringan seperti bar granola, epal, dan kacang. Elakkan membawa keju, mentega kacang, jem, dan cecair kerana makanan tersebut adalah dilarang di tempat pemeriksaan keselamatan. Atau, anda boleh membeli makanan ringan selepas anda melewati pusat pemeriksaan. Jika anda mengembara dengan kereta, bas atau kereta api, anda boleh membawa apa sahaja yang anda suka. Walau bagaimanapun, lebih baik menyimpannya dalam beg kecil atau bekas yang boleh diambil dengan mudah. Makanan ringan yang baik untuk kolesterol tinggi termasuklah kepingan lobak merah, hummus, kacang, dan epal.

Kekalkan hidrasi

Pastikan anda minum air mencukupi untuk penghidratan. Kurangkan pengambilan minuman manis. Bawa botol air supaya anda boleh minum dan mengisi semula bila-bila masa yang anda mahukan. Jika anda mengembara dengan kapal terbang, simpan botol kosong dan isi semula apabila anda melalui pemeriksaan keselamatan. Jika anda mengembara dengan kereta, simpan beberapa botol air sejuk untuk menjadikan perjalanan anda lebih menyeronokkan.

Terus bergerak

Kekal aktif adalah salah satu perkara yang paling penting untuk diingat semasa perjalanan dengan kolesterol tinggi. Sekiranya anda perlu menempuhi penerbangan yang panjang, cuba mencari masa untuk berjalan kaki dan meregangkan kaki anda sedikit. Letakkan kereta anda sedikit lebih jauh dari tempat berhenti anda untuk menambah beberapa langkah. Cari aktiviti yang boleh anda nikmati di destinasi seperti mendaki, bersiar-siar, atau berbasikal.

Sediakan ubat-ubatan

Sekiranya anda mengambil ubat, jangan lupa sediakan ubat secukupnya untuk perjalanan anda. Anda disyorkan untuk membawa lebihan stok ubat sebagai persediaan jika menambah tempoh percutian. Jangan menganggap anda boleh membeli lebih banyak ubat semasa perjalanan anda. Tidak semua farmasi menjual ubat-ubatan yang anda perlukan. Kehabisan ubat mungkin akan merisikokan kesihatan anda.

Baca menu

Kekalkan pilihan yang sihat. Sekiranya anda perlu makan makanan segera, utamakan pengambilan salad. Jika anda makan di restoran, pilih hidangan buah-buahan, sayur-sayuran, bijirin penuh, dan daging tanpa lemak. Elakkan makanan yang dibalut dalam keju atau sos krim. Jika anda pergi ke luar negara, selidiki terlebih dahulu mengenai makanan tempatan supaya anda boleh membuat pilihan bijak.

Membawa suplemen serat

Adalah sukar untuk mengikuti pengambilan serat yang disyorkan semasa anda dalam perjalanan. Bawa suplemen serat seperti psyllium dan serat oat jika anda tidak boleh mendapatkan buah-buahan segar dan sayuran di destinasi percutian anda. Penggunaan serat yang stabil telah terbukti bagi meningkatkan tahap kolesterol.

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Sumber Rujukan

Tips for Traveling With High Cholesterol. https://www.everydayhealth.com/high-cholesterol/living-with/tips-for-traveling-with-high-cholesterol/. Accessed August 15, 2017.

Travel Tips for Managing High Cholesterol. https://www.everydayhealth.com/hs/healthy-living-with-high-cholesterol/travel-tips-for-managing-high-cholesterol/. Accessed August 15, 2017.

4 tips for traveling with high cholesterol.

http://www.smarthealthtoday.com/traveling-with-high-cholesterol/. Accessed August 15, 2017.

Gambar penulis
Maklumat perubatan disemak oleh Hello Doktor Medical Panel
Ditulis oleh Nurul Nazrah Nazarudin
Disemak pada 27/08/2018
x