home

Bagaimana kami boleh memperbaikinya?

close
chevron
Artikel ini mengandungi maklumat yang salah dan tidak tepat.
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Artikel ini tidak menyediakan info selengkapnya
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Hmm... Saya ada soalan!
chevron

Kami tidak boleh menawarkan khidmat nasihat kesihatan peribadi, tapi kami mengalu-alukan pendapat anda! Sila isi kotak di bawah.

wanring-icon
Jika anda mengalami kecemasan, sila hubungi pihak kecemasan atau lawati bilik kecemasan terdekat dengan kadar segera.

9 Soalan Mengenai Kolesterol Tinggi Anda Perlu Tanya Doktor

9 Soalan Mengenai Kolesterol Tinggi Anda Perlu Tanya Doktor

Jika anda berkira-kira untuk mendapatkan temujanji dengan doktor anda mengenai keadaan kolesterol tinggi, artikel ini mesti membaca untuk menjadikannya suatu yang berkesan. Berikut adalah soalan yang anda perlu bertanya kepada doktor anda mengenai kolesterol tinggi.

1. Apakah ancaman kolesterol tinggi? Akan ada isu-isu lain yang wujud?

Kolesterol tinggi amat menyusahkan kesihatan kita. Anda mungkin ingin tahu jenis masalah yang boleh berlaku apabila anda mempunyai kolesterol tinggi. Terima kasih kepada ini, anda boleh lebih bersedia untuk menghadapinya.

2. Apakah punca kolesterol tinggi? Bolehkah ia diwarisi?

Ia sentiasa baik untuk tahu punca masalah anda. Walaupun ia mungkin agak lewat tetapi anda boleh menggunakan maklumat ini untuk melindungi kawan-kawan anda dan keluarga.

3. Apakah yang perlu saya lakukan dalam kehidupan seharian untuk mengurangkan kolesterol?

Ini mungkin soalan yang paling penting yang anda perlu rtanya kepada doktor anda. Mengubah tabiat dan gaya hidup anda boleh membawa kesan yang besar kepada keadaan kesihatan anda, mencegah keadaan daripada menjadi lebih teruk.

4. Adakah perlu mengambil ubat? Apakah kesan sampingannya?

Tanya sama ada anda perlu mengambil pil setiap hari. Pastikan anda tahu bagaimana ia berfungsi dan juga kesan sampingannya untuk memastikan anda dalam proses rawatan.

5. Adakah pil berbahaya dalam tempoh yang lama? Ada rawatan alternatif?

Pil pada asasnya adalah bahan kimia termampat, oleh itu, ia pasti akan mempunyai beberapa kesan buruk pada tubuh anda. Cuba tanya sekiranya terdapat apa-apa rawatan alternatif. Anda mungkin mahu kekal dengan yang “lebih semula jadi” daripada mengambil pil.

6. Di manakah saya boleh mengetahui lebih lanjut mengenai bagaimana untuk hidup dengan kolesterol tinggi?

Temujanji tidak mencukupi untuk menampung setiap semua nasihat, dengan itu, minta sumber maklumat luaran adalah satu langkah yang baik.

7. Bagaimana saya perlu tukar diet saya?

Sekarang, diet adalah masalah besar apabila ia mendatangkan kepada kolesterol tinggi. Anda perlu menghabiskan sejumlah masa yang sepatutnya untuk bercakap mengenai perkara ini, dan jangan lupa untuk memberi perhatian sebanyak yang anda boleh.

8. Berapa kerap saya perlu menguji semula? Apakah jenis ujian yang saya perlukan?

ThisIni amat membantu untuk mengesan paras kolesterol anda. Biarkan doktor memberikan beberapa arahan mengenai apa yang perlu dilakukan.

9. Saya ada keadaan kesihatan lain. Bagaimana saya boleh menguruskannya bersama dengan baik?

Jika anda mempunyai apa-apa gangguan lain selain kolesterol tinggi, pastikan anda memaklumkan kepada doktor kerana tiada sumber maklumat boleh memberitahu anda apa yang sepatutnya dilakukan apabila mempunyai pelbagai penyakit. Gunakan masa temujanji itu dengan bijak.

health-tool-icon

Kalkulator BMI

Guna kalkulator ini untuk mengira Indeks Jisim Badan (BMI) dan semak tahap kesihatan berat badan anda. Anda juga boleh menyemak BMI anak.

Lelaki

Wanita

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Sumber Rujukan

10 Questions to Ask Doctor About High Cholesterol. http://www.webmd.com/cholesterol-management/guide/questions-doctor-cholesterol. Accessed March 08, 2017

Overview – High cholesterol – Mayo Clinic. http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/high-blood-cholesterol/home/ovc-20181871. Accessed March 08, 2017

Gambar penulis
Ditulis oleh Farah Aziz pada 05/04/2018
Maklumat perubatan disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
x