backup og meta

Adakah Kolesterol Tinggi Akibat Keturunan?

Disemak secara perubatan oleh Panel Perubatan Hello Doktor


Ditulis oleh Farah Aziz · Disemak pada 05/09/2018

  Adakah Kolesterol Tinggi Akibat Keturunan?

  Kolesterol datang dalam beberapa bentuk berbeza, sesetengahnya baik dan sesetengahnya adalah sebaliknya. Tahap kolesterol tinggi disebabkan oleh pelbagai faktor termasuk genitik yang mana memainkan peranan tahap kolesterol dalam darah anda. Jika terdapat saudara anda yang mempunyai kolesterol tinggi, anda juga berisiko untuk mendapatnya. Selain itu, gaya hidup terutamanya pemakanan dan senaman juga mempengaruhi tahap kolesterol anda.

  Fakta Mengenai Kolesterol Tinggi Keturunan

  1. Kolesterol tinggi boleh diwarisi

  Familial Hypercholesterolemia (FH) adalah keadaan genetik yang mana individu mewarisi satu atau dalam kes jarang berlaku, dua kromosom yang tidak normal yang menyebabkan hati tidak dapat mengawal lipoprotein ketumpatan rendah (LDL) mengakibatkan kolesterol tinggi. Keadaan keturunan ini menyebabkan seseorang terdedah kepada penyakit jantung yang lebih awal disebabkan oleh penyempitan arteri dan plak, seperti serangan jantung dan strok atau keperluan untuk bypass atau stent.

  FH dikenali sebagai gangguan genetik autosomal iaitu hanya orang ibu bapa yang memerlukan keadaan ini untuk diwarisi anaknya. Gen yang tidak normal adalah dominan, jadi walaupun kanak-kanak menerima gen yang sihat dari induk kedua, gen yang diubah akan mempengaruhi yang normal. Mereka yang mempunyai ibu bapa dengan FH mempunyai peluang 50 peratus mewarisi keadaan ini.

  2. Kolesterol tinggi mempunyai kesan sebelum lahir

  Jika kedua-dua ibu bapa mempunyai FH, anak-anak juga mempunyai risiko yang lebih besar untuk mendapat FH yang boleh mengakibatkan penyakit jantung yang agresif dan sangat awal. Selain itu, setiap kanak-kanak akan mempunyai peluang 50 peratus mewarisi satu gen FH (heterozigot FH), dan peluang 25 peratus mewarisi dua gen FH (homozygous FH atau HoFH). Individu yang mempunyai HoFH mungkin mengalami penyempitan dan penyekatan saluran darah yang bermula sebelum lahir dan berkembang dengan cepat, jika tidak dirawat.

  3. Kolesterol tinggi keturunan adalah lebih biasa

  Menurut Yayasan FH, kira-kira 1 dalam 200 hingga 500 orang di seluruh dunia mempunyai FH. Di Amerika Syarikat, antara 620,000 dan 1.55 juta orang hidup dengan FH. Sekurang-kurangnya 90% daripada mereka tidak didiagnosis dengan betul. Dalam keluarga yang mempunyai corak penyakit jantung awal atau kolesterol tinggi, Akademi Pediatrik Amerika mengesyorkan bahawa kanak-kanak menjalani ujian kolesterol seawal usia dua tahun dan sebelum usia 10 tahun.

  4. Hiperkolesterolemia keturunan boleh dirawat

  Terdapat pelbagai ubat-ubatan yang tersedia untuk merawat FH, termasuk statin dan terapi penurun lipid lain. Terdapat terapi baru yang diluluskan untuk rawatan HoFH dan terapi tambahan untuk merawat FH kini dalam ujian klinikal. Diagnosis awal dan rawatan yang sesuai dapat mengurangkan risiko penyakit jantung awal yang berkaitan dengan hiperkolesterolemia yang diwarisi.

   

  Penafian

  Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

  Disemak secara perubatan oleh

  Panel Perubatan Hello Doktor


  Ditulis oleh Farah Aziz · Disemak pada 05/09/2018

  advertisement iconIklan

  Adakah artikel ini bermanfaat?

  advertisement iconIklan
  advertisement iconIklan