What are your concerns?

close
Inaccurate
Hard to understand
Other

Panduan Berpuasa Bagi Warga Emas

Panduan Berpuasa Bagi Warga Emas

Apabila seseorang sudah lanjut usia, banyak perkara yang membimbangkan kesihatan fizikalnya semasa berpuasa di bulan Ramadan. Seharusnya hal ini tidak perlu dirisaukan jika mereka masih boleh mengekalkan berat badan,kekal aktif, serta mendapatkan nutrisi yang diperlukan tubuh. Sila baca artikel ini untuk mendapatkan tip kekal sihat dan bertenaga semasa bulan ramadan.

Tip berpuasa bagi warga emas

Menurut National Resource Center on Nutrition, Physical Activity and Aging, 1 daripada 4 orang tua di dunia tidak mendapatkan nutrisi yang cukup setiap hari. Apatah lagi jika menjalankan ibadah puasa, malnutrisi pada warga emas berisiko menyebabkan berat badan terlebih atau terkurang. Hal ini dapat melemahkan otot dan tulang.

Bagi memenuhi keperluan nutrisi warga emas, adalah disyorkan untuk mengambil makanan yang kaya dengan serat, vitamin, mineral, dan nutrisi lain. Hadkan makanan yang mengandungi gula yang diproses tinggi, lemak, dan garam. Warga emas mungkin juga perlu menyesuaikan cara berpuasa untuk mencegah keadaan kesihatan yang buruk. Berikut merupakan tip dan pengambilan yang harus diperhatikan:

1. Fokus pada makanan berkhasiat

Seiring bertambahnya usia, keperluan kalori warga emas mungkin akan menurun, sementara keperluan nutrisinya tetap sama atau boleh jadi meningkat. Mengambil makanan kaya nutrisi akan membantu orang tua mendapatkan vitamin, mineral, protein, karbohidrat, dan lemak yang diperlukan. Beberapa contoh makanan kaya dengan nutrien yang boleh dimakan:

  • Sayuran dan buah-buahan
  • Kekacang dan biji-bijian
  • Susu rendah lemak
  • Makanan berprotein tanpa lemak
  • Hadkan makanan yang tinggi kalori, namun rendah nutrisi. Contohnya, tidak makan makanan bergoreng semasa berbuka puasa dan tidak mengambil makanan dan minuman manis yang mengandungi gula.

2. Makan makanan berserat

Serat sangat diperlukan oleh tubuh badan untuk memastikan sistem penghadaman yang sihat. Untuk mengelakkan sembelit dan masalah lain, sajikan makanan kaya serat pada setiap makanan sahur dan berbuka. Selain itu, serat larut sangat penting untuk menjaga kadar kolesterol sihat bagi para ibu bapa. Contoh, anda boleh mengambil bubur gandum, kekacang dan buah-buahan semasa waktu sahur.

3. Minuman suplemen

Apabila warga emas berpuasa, mungkin sedikit sukar untuk mendapatkan nutrisi disebabkan pola dan jam makannya yang berubah. Sebaiknya, tanyakan kepada doktor atau ahli nutrisi perihal perlu atau tidaknya mengambil suplemen vitamin atau mineral, seperti kalsium, vitamin D, magnesium, atau vitamin B-12.

Vitamin- vitamin tertentu ini, sering kali kurang diserap atau tidak diambil dengan cukup oleh warga emas. Namun, beberapa suplemen boleh mengganggu jika seseorang sedang menjalani rawatan tertentu. Tanyakan kepada doktor atau ahli farmasi mengenai potensi kesan sampingan, dan dos sebelum mengambil suplemen.

4. Minum air yang cukup

Biasanya warga emas tidak sedar diri mereka kekurangan air. Apabila ibu bapa anda sedang berpuasa, pastikan mereka minum air atau cecair sihat lain secukupnya. Usahakan juga untuk minum lapan gelas atau 2 liter air setiap hari. Mineral dan air juga boleh didapati dari minuman seperti jus, teh, sup, atau bahkan buah dan sayur-sayuran yang mengandungi air.

5. Bersosial

Selain memenuhi keperluan fizikal, keperluan dan kebahagian mental semasa berpuasa juga harus dipenuhi. Cuba lakukan interaksi sosial dengan bersahur atau berbuka bersama ahli keluarga, berbual bersama kawan seusia, dan aktiviti-aktiviti sosial yang lain. Dengan adanya interaksi sosial, warga emas boleh menjadikan ibadah puasa suatu hal yang menyenangkan, dan bukan menjadi beban atau sekadar menahan rasa lapar.

Hello Health Group tidak menyediakan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Verifying...

health-tool-icon

Kalkulator BMI

Guna kalkulator ini untuk mengira Indeks Jisim Badan (BMI) dan semak tahap kesihatan berat badan anda. Anda juga boleh menyemak BMI anak.

Lelaki

Wanita

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Sumber Rujukan

Healthy Eating For Senior http://www.healthline.com/health/healthy-eating-for-seniors#overview1 Diakses pada 2 Juni 2017

Active after 60: Nutrition and Exercise Tips http://www.webmd.com/healthy-aging/nutrition-world-2/missing-nutrients Diakses pada 2 Juni 2017

Diet Plans for 70 years old http://www.onlymyhealth.com/diet-plans-year-olds-1339591111 Diakses pada 2 Juni 2017

Gambar penulisbadge
Ditulis oleh Muhamad Firdaus Rahim Disemak pada 15/11/2019
Disemak secara perubatan oleh Panel Perubatan Hello Doktor