Kesan Puasa yang Mengejutkan Terhadap Otak

  Kesan Puasa yang Mengejutkan Terhadap Otak

  Semasa perkembangan otak, neuron dihasilkan daripada sel stem. Ia mengembangkan axons dan dendrites dan membentuk hubungan antara satu sama lain, yang disebut synapses, dan berkomunikasi satu sama lain.


  Menurut Mattson, faktor penentu antara penuaan otak yang berjaya dan tidak bergantung pada puasa. Puasa merupakan cabaran kepada otak anda, yang memberi respons kepada cabaran tidak mendapat makanan bagi mengaktifkan laluan respon tekanan yang membantu otak anda menghadapi tekanan dan menentang penyakit.

  Kesan berpuasa terhadap otak

  Hasilkan Lebih Banyak Sel Otak
  Anda boleh membuat lebih banyak sel otak dan dengan itu meningkatkan daya otak anda. Menurut Dr Mark Mattson, seorang profesor Neurologi di Universiti John Hopkins, berpuasa telah ditunjukkan untuk meningkatkan kadar neurogenesis di otak. Neurogenesis adalah pertumbuhan dan perkembangan sel-sel otak dan tisu saraf baru. Kadar neurogenesis yang lebih tinggi dikaitkan dengan peningkatan prestasi otak, ingatan, mood, dan tumpuan.

  Meningkatkan perkembangan otak
  Puasa bukan sahaja meningkatkan kadar neurogenesis, tetapi meningkatkan pengeluaran protein penting yang dipanggil Brain Derived Neurotrophin Factor (BDNF). BDNF telah dipuji sebagai “Miracle Grow For Your Brain” dan terbukti memainkan peranan dalam neuroplasticity, yang membolehkan otak untuk terus berubah dan menyesuaikan diri.

  Ia menjadikan otak anda lebih berdaya tahan untuk tekanan dan lebih mudah disesuaikan dengan perubahan. BDNF membantu menghasilkan sel-sel otak baru, melindungi sel-sel otak anda, merangsang sambungan dan sinaps baru serta meningkatkan memori, meningkatkan mood dan pembelajaran.

  Menajamkan minda

  Kajian membuktikan bahawa ketajaman minda tidak akan berkurang dengan berpuasa. Satu kajian membandingkan tugas kognitif pada peringkat awal dan selepas 24 jam berpuasa. Tiada tugasan termasuk fokus berterusan, tumpuan perhatian, masa tindak balas yang mudah atau ingatan terjejas dengan segera. Satu lagi kajian tentang kekurangan kalorik hampir keseluruhan selama 2 hari tidak mendatangkan kesan buruk walaupun berulang kali menguji pencapaian kognitif, aktiviti, tidur dan mood.

  Orang selalu bimbang bahawa puasa akan menjejaskan deria mereka, tetapi sebenarnya, ia mempunyai kesan bertentangan yang lebih bertenaga.

  Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

  Sumber Rujukan

  Neuroscientist Shows Why Fasting Bolsters Brain Power https://www.ketovale.com/fasting-effects-on-the-brain/ Accessed 15 May 2018.

  6 Surprising Brain Power Benefits of Intermittent Fasting https://medium.com/@drbradysalcido/6-surprising-brain-power-benefits-of-intermittent-fasting-49ad1bc39e04 Accessed 15 May 2018.

  How does fasting affect your brain? https://www.dietdoctor.com/fasting-affect-brain Accessed 15 May 2018.

  Gambar penulisbadge
  Ditulis oleh Farah Aziz Disemak pada 14/05/2018
  Disemak secara perubatan oleh Panel Perubatan Hello Doktor