Perlukah Saya Beri Anak Makanan Organik?

  Perlukah Saya Beri Anak Makanan Organik?

  Kesedaran tentang makanan organik semakin meningkat dalam kalangan masyarakat. Malahan, makanan organik ini turut disarankan untuk diberi kepada bayi dan kanak-kanak, walaupun harganya yang sedikit mahal. Ibu bapa percaya bahawa makanan organik adalah lebih baik untuk kesihatan kerana ia bebas daripada racun serangga. Jika anda berhasrat ingin membeli makanan organik, berikut adalah perkara yang perlu anda pertimbangkan sebelum membuat keputusan.

  Adakah saya perlu bimbang tentang racun serangga dalam makanan bayi saya?

  Tidak perlu diperkatakan lagi, racun serangga ditemui dalam kebanyakan makanan, terutama buah-buahan dan sayur-sayuran segar. Racun serangga melindungi tanaman daripada kulat, serangga, dan penyakit yang boleh merosakkan tanaman, menjadikan makanan boleh hidup subur. Selain itu, racun serangga juga adalah berbahaya kepada tubuh manusia. Bahan kimia yang ada padanya boleh menyebabkan kanser, penyakit paru-paru, masalah reproduktif, dan gangguan sistem imun dan endokrin. Tambahan pula, racun ini boleh membawa kepada gangguan tingkah laku, pembelajaran, dan juga untuk jangka panjang ia boleh merosakkan sistem saraf dan otak.

  Pendedahan kepada racun serangga boleh menjejaskan kesihatan anak anda pada jangka pendek dan panjang. Hakikatnya, sesetengah kesan tidak dapat dilihat sekarang dan hanya muncul semasa dewasa.

  Adakah kanak-kanak lebih terdedah kepada racun serangga berbanding dengan orang dewasa?

  Jumlah pemakanan kanak-kanak adalah terhad, menjadikan mereka lebih banyak terdedah kepada racun serangga tertentu. Kanak-kanak juga makan lebih banyak makanan jika dibandingkan dengan orang dewasa.

  Selain itu, kanak-kanak juga menyerap racun serangga dengan lebih mudah. Disebabkan saluran gastrousus mereka sedang berkembang, tubuh kanak-kanak tidak boleh memproses toksin lagi. Akhirnya, racun serangga boleh membuatkan kanak-kanak berhenti daripada menyerap nutrien yang penting untuk perkembangan dan tumbesaran yang sihat. Namun, anda perlu ingat bahawa pengambilan makanan bukan satu-satunya cara untuk anak anda terdedah dengan racun serangga. Ini kerana racun ini boleh juga masuk ke dalam tubuh melalui air yang diminum.

  Jika anda ada menggunakan racun serangga di rumah atau di kebun anda, kebarangkalian adalah tinggi untuk anak anda terdedah kepada racun serangga. Anda juga mungkin secara tidak sengaja membawa balik racun serangga ke rumah pada kasut anda. Anak anda boleh menyerap bahan kimia tersebut jika dia bermain di lantai atau mengambil sesuatu yang terjatuh ke lantai dan memasukkannya di mulut.

  Adakah berbaloi anda berbelanja untuk makanan organik?

  Jawapannya bergantung kepada setiap individu. Dua kajian terbaru menunjukkan tiada bukti yang mengatakan makanan organik nutrisinya adalah lebih baik daripada makanan bukan-organik. Makan makanan organik boleh mengurangkan pendedahan anda kepada racun serangga, tetapi dari segi nilai nutrisinya adalah sama sahaja. Dan, sesetengah daging organik tidak mempunyai bahan antibakteria yang membuatkannya kurang cenderung untuk bakteria membiak.

  Dan, jika anda mempunyai ruang di luar rumah, anda boleh menanam buah-buahan dan sayur-sayuran organik sendiri. Berkebun juga adalah cara yang baik untuk mengajar anak anda tentang nutrisi.

  Membesarkan anak bukanlah tugas yang mudah kerana ia melibatkan kesabaran, praktis, dan pengalaman. Sudah menjadi tanggungjawab ibu bapa untuk menimbang berat antara pelbagai pilihan yang ada bagi memilih yang terbaik untuk anak-anak. Oleh itu, apa salahnya, jika mampu anda boleh membeli atau juga menanam makanan organik sendiri untuk melindungi anak anda daripada racun serangga, memandangkan ia mempunyai toksik dan membahayakan tubuh anak kecil.

  Hello Health Group tidak menyediakan nasihat perubatan, diagnosis, atau rawatan.

  Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

  Disemak secara perubatan oleh

  Panel Perubatan Hello Doktor


  Ditulis oleh Nurul Nazrah Nazarudin · Disemak pada 29/11/2019

  Iklan
  Iklan
  Iklan
  Iklan