Kopi Tidak Bagus Untuk Kanak-kanak? Ini Punca Sebenar Yang Ibu Bapa WAJIB Tahu!

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 01/07/2020 . 3 minit bacaan
Share now

Ramai orang yang berpendapat bahawa kopi adalah minuman yang boleh membuat seseorang itu lebih cergas, cerdas dan bertenaga. Pun begitu, tahukah ibu bapa bahawa kopi tidak bagus untuk kanak-kanak?

Di kebanyakan negara, kopi adalah minuman yang terlarang untuk kanak-kanak. Selain menyebabkan mereka terlebih aktif, kopi serta minuman kafein yang lain mendatangkan pelbagai kesan negatif kepada mereka!

Ayuh sama-sama kita ikuti artikel ini dengan lebih mendalam lagi.

Mengapa kopi tidak bagus untuk kanak-kanak?

kanak-kanak

#1. Ia boleh sebabkan kaviti

Minum kopi dalam kuantiti yang banyak akan mengakibatkan kaviti pada kanak-kanak akibat daripada tahap keasidan kopi tersebut.

Gigi kanak-kanak adalah lemah berbanding dengan gigi individu dewasa. Ini menyebabkan asid pada kopi lebih mudah untuk merosakkan enamel gigi lantas meningkatkan risiko berlakunya kaviti.

Enamel baharu pula akan makan masa bertahun-tahun untuk kembali seperti keadaan asal sejurus kanak-kanak berganti gigi susu dengan gigi kapak.

Kanak-kanak yang minum kopi lebih cenderung menghidapi masalah kesihatan oral seperti kaviti dan kehilangan enamel berbanding individu dewasa.

#2. Ia boleh sebabkan hiperaktif

Kopi sememangnya akan menyebabkan anak anda menjadi hiperaktif. Selain itu juga, kanak-kanak yang minum kopi akan mengalami kesukaran dalam memberi perhatian dan sering gelisah.

Tindak balas ini mungkin diperlukan oleh individu dewasa yang memerlukannya untuk meningkatkan tenaga dan daya tumpuan. Namun, tindak balas ini mungkin terlebih buat kanak-kanak yang mengambilnya.

Kesan kafein ini akan bertahan berjam-jam lamanya. Ini menyebabkan kanak-kanak yang minum kopi ketika berada di sekolah akan mengalami kesan negatif terhadap pembelajarannya.  

#3. Kopi boleh jadi punca insomnia

Kanak-kanak yang berusia 5 hingga 12 tahun memerlukan sekurang-kurangnya 11 jam sehari untuk tidur. Apabila menginjak remaja, mereka akan memerlukan 10 jam sehari untuk tidur!

Namun begitu, tidak ramai kanak-kanak moden kini yang dapat tidur secukupnya akibat kepadatan jadual seharian mereka. Ini akan mengundang gejala kurang tidur dan mereka cenderung menggunakan kopi sebagai alternatif kononnya untuk mendapatkan tenaga.

Perbuatan ini hanya akan mengakibatkan mereka lebih sukar untuk tidur. Selain itu, terdapat juga kajian yang menunjukkan bahawa pengambilan kafein oleh kanak-kanak yang mengalami kecelaruan keresahan hanya akan menyebabkannya menjadi lebih teruk.

kopi

#4. Ia akan buat kanak-kanak hilang selera makan

Ibu bapa perlu tahu bahawa otak kanak-kanak adalah jauh lebih sensitif terhadap kafein berbanding otak individu dewasa!

Kafein akan bertindak balas dengan sistem saraf pusat lalu menyebabkan kehilangan selera makan. Berat badan individu dewasa juga dipengaruhi ketika mereka berada di usia remaja.

Sekiranya mereka sudah mula ketagih kafein pada usia remaja mereka lagi, ini mungkin akan menjejaskan tumbesaran mereka kelak.

#5. Ia boleh sebabkan tekanan darah menjadi tinggi

Umum mengetahui bahawa kopi mengandungi kafein. Jika diambil pada amaun yang sedikit, kopi dapat meningkatkan daya tumpuan anda. Namun jika diambil terlebih banyak, kafein akan menyebabkan ketegangan, kegelisahan, pening kepala serta peningkatan tekanan darah.

#6. Kopi adalah antara faktor kemerosotan tulang kanak-kanak

Minum berkafein tidak mempunyai sebarang kalori yang mendatangkan apa-apa nutrien. Kanak-kanak yang minum minuman ini tidak akan mendapat vitamin dan mineral yang diperlukan untuk tumbesaran mereka. Ini menyebabkan mereka lebih berisiko mengalami kondisi kekurangan nutrien.

Bukan itu sahaja, kopi juga bersifat diuretik yang bermaksud kopi akan melajukan proses urinasi. Peningkatan urinasi ini akan menyebabkan kehilangan kalsium daripada badan yang akan menyebabkan kemerosotan pada tulang.

Tambahan itu, kafein yang mengandungi kandungan kafein tinggi akan meluluhkan kalsium daripada badan individu. Bagi setiap 100 mg kafein yang dicernakan, kalsium yang sangat penting untuk pertumbuhan tulang kanak-kanak akan hilang sebanyak 6 mg.

Berapakah kewajaran pengambilan kopi yang sepatutnya?

Walaupun tidak terdapat larangan yang sewajarnya, anda sebagai ibu bapa perlu lebih berhati-hati dan mengawal pengambilan kopi oleh anak anda.

Toleransi terhadap pengambilan kopi ini berbeza-beza mengikut individu. Bagi individu dewasa, pengambilan kafein perlu dihadkan kepada 200 ke 300 mg sahaja sehari.

Bagi kanak-kanak pula, separuh daripada jumlah pengambilan kafein individu dewasa juga sudah memadai buat mereka. Ini seharusnya diamalkan oleh setiap individu bagi menjamin kesihatan ahli keluarga yang lebih baik!

Hello Health Group tidak menyediakan nasihat perubatan, diagnosis, atau rawatan.

Baca juga:

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy

Baca juga:

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  8 Jenis Kanser Ini Berisiko Terjadi Kepada Si Kecil, Ibu Ayah Kena Ambil Tahu Simptomnya

  Ibu bapa bertanggungjawab mengambil tahu perihal kesihatan anak. Ini 8 jenis-jenis kanser yang mempunyai kecenderungan dialami kanak-kanak.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Kesihatan Anak, Kesihatan Anak Lain 12/02/2021 . 4 minit bacaan

  Mama Babah Kena Jaga Pertuturan Depan Anak, Kalau Anak Dah Terikut, Susah Nak Ubah Nanti!

  Anda pasti terkejut apabila mendengar percakapan anak yang tidak sepatutnya. Itu impaknya jika anda tidak menjadi contoh teladan terbaik buat mereka.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Kanak-Kanak, Tumbesaran Kanak-Kanak 11/02/2021 . 3 minit bacaan

  Ibu Bapa Lebih Suka Paksa Anak Semasa Mengajar? Ini 5 Teknik Berkesan Didik Si Manja

  Semua orang tahu, otak kanak-kanak bukan seperti versi mini otak orang dewasa. Ia boleh dibentuk mengikut didikan yang diberikan oleh ibu bapa. Maka...

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Kanak-Kanak, Perkembangan Kanak-Kanak 08/02/2021 . 3 minit bacaan

  Ini Beza Kandungan Kafein Di Dalam Teh Dan Kopi; Ketahui Minuman Mana Yang Sesuai Untuk Anda

  Minuman berkafein sangat popular di seluruh dunia. Ia terkandung di dalam lebih daripada 60 spesies tumbuh-tumbuhan terutamanya coklat, kopi dan teh...

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Fakta Nutrisi 04/02/2021 . 3 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  penyakit glaukoma

  Penghidap Glaukoma, Kenal Pasti 9 Makanan Ini ATAU Mata Anda Jadi Makin Teruk!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 18/02/2021 . 3 minit bacaan
  batuk berdarah

  Risaunya Jika Anak Batuk Keluar Darah, Cukupkah Sekadar Beri Air Kosong?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Diterbitkan pada 18/02/2021 . 2 minit bacaan
  pundi hempedu dibuang

  Lepas Pembedahan Pundi Hempedu, Tak Boleh Minum Susu! Apa Lagi Makanan Kena Pantang?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Diterbitkan pada 17/02/2021 . 3 minit bacaan
  penyakit gastritis

  Orang Gastrik Tak Boleh Minum Kopi? Ini 12 Makanan Boleh Ambil & Mesti Elak Jika Ada Gastritis

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Diterbitkan pada 16/02/2021 . 3 minit bacaan