backup og meta
Info Kesihatan
Alat Kesihatan
Tanya Doktor
Simpan

Hormati Makanan Anda!

Disemak secara perubatan oleh Dr. Muhamad Firdaus Rahim · Dokter Umum · Hello Health Group


Ditulis oleh Farah Aziz · Disemak pada 11/05/2022

Hormati Makanan Anda!

Sejauh mana seseorang pergi atau berada di pelosok negara, makanan tetap menjadi keutamaan dan juga penyatuan budaya. Setiap orang memerlukan makanan dan kebergantungan kepadanya untuk meneruskan kehidupan, dan itu juga adalah sebuah kebahagiaan.

Menghormati makanan bukan pada nilai harganya. Tetapi jika kita sangat menyukai makanan, mengapa membiarkannya rosak, tidak menghabiskannya dan membuangnya?

Sumber: World Economic Forum

Satu pertiga daripada semua makanan yang dihasilkan di seluruh dunia dibazirkan atau dibuang. Kita suka makanan tetapi tidak menguruskannya, itu bermakna kita tidak menghormatinya. 

Tips Membantu Mencintai dan Menghormati Makanan

1. Kurangkan sisa makanan anda

Anda hanya perlu membeli makanan yang diperlukan sahaja, belajar mencintai buah-buah dan sayur-sayuran, simpan secara realistik, berhati-hati dengan tarikh tamat tempoh, menyimpan makanan dengan bijak, menyumbangkan lebihan dan mengolah makanan kepada hidangan hari berikutnya. Apabila kita membazir makanan, semua sumber yang digunakan untuk pertumbuhan, pemprosesan, pengangkutan dan pemasaran makanan berkenaan juga membazir.

2. Menyokong pengeluar makanan tempatan

Chef mendapat penghargaan, bintang dan pengiktirafan untuk ciptaan mereka. Tetapi bagaimana dengan petani? Tanpa mereka, kita tidak akan mempunyai makanan segar yang diperlukan setiap hari dan makanan untuk membuat apa-apa hidangan kami yang mengujakan. Bukankah petani hero sebenar? Beli di pasar tempatan dan kenali petani anda. Membeli dengan memberikan mereka pengiktirafan dan penghormatan anda.

3. Menghargai hasil kerja yang menghasilkannya

Pertanian bukan sekadar kerja, ia adalah seni. Terdapat begitu banyak termasuk dalam menghasilkan makanan kita. Ia melibatkan benih dan tanah, air dan kerja, perlindungan dan kesabaran. Adakah anda tahu bahawa memerlukan 50 liter air untuk menghasilkan satu oren? Pilihan makanan juga memberi kesan kepada kesihatan planet dan masa depan makanan kita. Apabila makan , anda sebenarnya mengambil makanan daripada sumber semula jadi dan kerja keras petani, lebah, penuai dan lain-lain. Jadi, hargai makanan seperti sekeping seni anda.

4. Mengamalkan pemakanan yang lebih sihat dan lestari

Tubuh akan kehilangan kalori dan nutrien. Kita mendapat tenaga dan menjaga kesihatan daripada pemakanan yang baik. Biasanya kita tidak memberi perhatian kepada kuasa makanan dan nutrisi pada tubuh. Sepatutnya kita perlu menghormati makanan sebagai bahan bakar. Terlalu banyak, atau terlalu banyak jenisnya, boleh menyebabkan obesiti atau penyakit berkaitan dengan diet.

5. Ketahui asal makanan

Adakah kiwi berasal dari pokok atau semak? Tomato buah atau sayuran? Dengan mempelajari lebih lanjut mengenai makanan kita, dari mana, ketika musim dan apa yang diperlukan untuk menghasilkannya, kita akan mengembangkan pengetahuan dan menghormati apa yang kita makan.

6. Berkomunikasi

Dengan memperlakukan setiap hidangan dengan bermaruah, kita menghormati petani yang menghasilkannya dan juga sumber-sumbernya. Maklumkan atau ceritakan kepada orang-orang di sekeliling dan kepada generasi akan datang tentang membuat pilihan makanan yang sihat, lestari dan mampan.

Menghormati makanan bermakna menghargai kisah makanan itu. Apabila kita tahu gambaran penuh, lebih mudah untuk melihat apa maksud sebenar makanan kita dan betapa berharganya ia.

Penafian

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.Disemak secara perubatan oleh

Dr. Muhamad Firdaus Rahim

Dokter Umum · Hello Health Group


Ditulis oleh Farah Aziz · Disemak pada 11/05/2022

ad iconIklan

Adakah artikel ini bermanfaat?

ad iconIklan
ad iconIklan