What are your concerns?

close
Inaccurate
Hard to understand
Other
ask-doctor-icon

Tanya Doktor Secara Percuma

Jadi yang terawal untuk berkongsi pandangan anda kepada Hello Doktor

Tanda Anda Kekurangan Vitamin

  Tanda Anda Kekurangan Vitamin

  Untuk memperolehi badan yang cergas dan cerdas, memerlukan pengambilan diet pemakanan seimbang yang penuh nutrien dan bermanfaat. Namun, tanpa kita sedari, mungkin kerana kesibukan kerja dan tugasan harian, badan kita mungkin tidak mendapat nutrien dan vitamin yang secukupnya. Jadi, artikel ini akan membantu anda untuk mengetahui tanda-tanda anda kekurangan vitamin.

  Tanda anda kekurangan vitamin

  1. Rapuh

  Banyak faktor yang boleh mengakibatkan berlakunya rambut dan kuku yang rapuh. Salah satunya kerana kekurangan vitamin B7, atau turut dikenali sebagai biotin – membantu badan menukar makanan kepada tenaga. Ia jarang berlaku, tetapi apabila ia berlaku, akan menyebabkan rambut dan kuku menjadi rapuh, menipis, pecah – antara simptom paling ketara.

  1. Terbakar

  Apabila anda kerap merasa terbakar pada bahagian kaki atau lidah, ini merupakan simptom kekurangan vitamin B12 – berperanan untuk menghasilkan hemoglobin, sebahagian daripada sel darah merah yang membantu sel badan untuk menerima oksigen dan anda mungkin mempunyai masalah berkaitan keseimbangan, pencernaan dan kulit kering.

  1. Luka

  Luka yang lambat untuk sembuh, mudah mengalami lebam adalah antara tanda anda perlu mempertingkatkan pengambilan vitamin C – yang mempunyai pelbagai manfaat, antaranya berfungsi sebagai anti-radang dan anti-oksidan yang mengurang dan mengehadkan kerosakan pada sel. Kekurangan vitamin C boleh mengakibatkan pendarahan pada gusi, walaupun ia kemungkinan disebabkan oleh teknik memberus gigi yang kasar dan salah.

  1. Ulser mulut atau tepi mulut pecah

  Luka pada bahagian dalam dan sekitar mulut boleh dikaitkan dengan pengambilan vitamin dan mineral yang tidak mencukupi. Ulser mulut boleh berlaku apabila badan kekurangan vitamin B atau zat besi. Bahagian sekitar atau tepi mulut yang pecah atau berdarah boleh disebabkan air liur berlebihan atau dehidrasi. Tetapi, ia juga boleh disebabkan oleh pengambilan vitamin B yang tidak mencukupi.

  1. Gangguan penglihatan

  Kekurangan nutrien boleh menyebabkan masalah gangguan penglihatan. Sebagai contoh, kekurangan pengambilan vitamin A kebiasaannya dikaitkan dengan masalah penglihatan pada waktu malam – mengurangkan keupayaan individu untuk melihat pada persekitaran kurang pencahayaan atau gelap. Vitamin A diperlukan untuk menghasilkan rhodopsin – pigmen yang terdapat pada retina mata yang membantu anda melihat pada waktu malam. Jika masalah ini tidak dirawat, masalah ini cenderung menyebabkan risiko xerophthalmia – keadaan yang boleh merosakkan kornea dan boleh mengakibatkan kebutaan.

  1. Kelemumur, kulit berkerak

  Seborrheic dermatitis (SB) dan kelemumur adalah sebahagian daripada kumpulan yang sama dengan masalah gangguan kulit yang mempengaruhi penghasilan minyak pada badan anda. Kedua-dua masalah ini akan mengakibatkan kegatalan, kulit mengelupas. Kelemumur adalah terhad berlaku pada kulit kepala, tetapi SB boleh berlaku pada bahagian muka, atas dada, ketiak dan pangkal paha. Antara faktor yang menyebabkan munculnya masalah ini adalah kerana kekurangan vitamin B3, B2 dan B6.

  1. Keletihan

  Mengalami keletihan yang berpanjangan, walaupun mendapat tidur yang mencukupi adalah merupakan tanda anda kekurangan vitamin – vitamin B12. Keadaan ini cenderung membawa kepada masalah pernicious anemia, yang turut menyebabkan simptom seperti keletihan, kekeliruan, kurang selera, kulit pucat, cirit birit atau sembelit, kebas pada jari tangan dan jari kaki, serta lidah bengkak dan kemerahan.

  1. Sakit otot, tulang, sendi

  Kekurangan vitamin D mungkin boleh menyebabkan kesakitan pada tulang, otot dan sendi. Kekurangan vitamin D ini juga boleh menyebabkan kesakitan pada bahagian leher, sakit belakang dan kesakitan pada badan secara umumnya.

  1. Kadar denyutan jantung

  Kekurangan vitamin B12 boleh menyebabkan kadar denyutan jantung menjadi cepat dan pantas. Jantung mungkin akan berdenyut laju disebabkan kekurangan jumlah sel darah merah dalam badan.

  Anda mungkin berminat untuk membaca:

  health-tool-icon

  Kalkulator BMR

  Guna kalkulator pengambilan kalori ini untuk menentukan keperluan kalori seharian yang anda perlu, berdasarkan tinggi, berat, umur dan tahap aktiviti anda.

  Lelaki

  Wanita

  Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

  Sumber Rujukan

  8 Common Signs That You’re Deficient in Vitamins

  https://www.healthline.com/nutrition/vitamin-deficiency / Accessed on April 2, 2019.

   

  What are the symptoms of vitamin B-12 deficiency?

  https://www.medicalnewstoday.com/articles/324265.php / Accessed on April 2, 2019.

   

  6 Signs of Nutrient Deficiency

  https://www.rush.edu/health-wellness/discover-health/6-signs-nutrient-deficiency / Accessed on April 2, 2019.

   

  10 Ways Your Body Is Telling You You’re Running Low on Key Vitamins

  https://www.rd.com/health/conditions/signs-of-vitamin-deficiencies/ / Accessed on April 2, 2019.

   

  How to Know If Your Body Is Lacking Certain Vitamins

  https://healthyeating.sfgate.com/body-lacking-certain-vitamins-7790.html / Accessed on April 2, 2019.

  Gambar penulisbadge
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa Disemak pada 15/07/2020
  Disemak secara perubatan oleh Dr. Amy Kor
  Next article: