home

Bagaimana kami boleh memperbaikinya?

close
chevron
Artikel ini mengandungi maklumat yang salah dan tidak tepat.
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Artikel ini tidak menyediakan info selengkapnya
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Hmm... Saya ada soalan!
chevron

Kami tidak boleh menawarkan khidmat nasihat kesihatan peribadi, tapi kami mengalu-alukan pendapat anda! Sila isi kotak di bawah.

wanring-icon
Jika anda mengalami kecemasan, sila hubungi pihak kecemasan atau lawati bilik kecemasan terdekat dengan kadar segera.

Kesan Pengambilan Vitamin D Berlebihan

Kesan Pengambilan Vitamin D Berlebihan

Walaupun kebanyakan orang mengambil makanan tambahan vitamin D tanpa sebarang masalah, ia berkemungkinan mengambilnya berlebihan. Ini dipanggil ketoksikan vitamin D.

Ketoksikan vitamin D, yang juga dipanggil hipervitaminosis D, adalah keadaan yang jarang tetapi berpotensi serius yang berlaku apabila anda mempunyai vitamin D yang berlebihan di dalam tubuh. Ketoksikan vitamin D biasanya disebabkan oleh vitamin D berlebihan, bukan dengan diet atau pendedahan matahari.

Menurut National Institutes of Health (NIH), jumlah vitamin D yang disyorkan adalah:

 • Bayi 0-12 bulan: 400 unit antarabangsa (IU)
 • Kanak-kanak 1-18 tahun: 600 IU
 • Dewasa hingga umur 70 tahun: 600 IU
 • Lebih 70 tahun: 800 IU
 • Wanita hamil atau menyusu: 600 IU

Walaupun penting untuk mengambil vitamin D, pendedahan berlebihan juga boleh menimbulkan risiko. Satu kajian yang diketuai oleh Rutgers University mendapati bahawa wanita tua yang berlebihan berat badan atau obes yang mengambil lebih dari tiga kali dos harian vitamin D yang disyorkan mempunyai masa reaksi yang lebih perlahan.

Risiko Berlebihan Vitamin D

1. Paras kalsium darah tinggi

Vitamin D membantu tubuh menyerap kalsium daripada makanan yang anda makan. Malah ia adalah salah satu peranan yang paling penting. Walau bagaimanapun, jika pengambilan vitamin D berlebihan, kalsium darah mungkin mencapai paras yang tinggi yang menyebabkan simptom yang bukan sahaja tidak menyenangkan, tetapi berbahaya.

Simptom hiperkalsemia, atau paras kalsium darah tinggi, termasuk:

 • Kesukaran pencernaan, seperti muntah, rasa mual dan sakit perut
 • Keletihan, pening dan kekeliruan
 • Dahaga yang melampau
 • Kerap membuang air kecil

Julat normal kalsium darah ialah 8.5-10.2 mg/dl (2.1-2.5 mmol/l).

2. Kerosakan buah pinggang

Kalsium yang berlebihan dalam aliran darah boleh mengikat dengan fosfat dan membentuk kristal yang disimpan dalam tisu badan lembut. Kristal ini boleh menyebabkan kerosakan tisu dan akhirnya merosakkan organ, bergantung pada lokasi, jumlah dan saiznya.

Buah pinggang sangat terdedah kepada deposit kalsium kerana peranannya sebagai penapis dan banyak laluan yang kecil. Apabila deposit kalsium terperangkap dalam tisu ginjal, nefrokalsinosis boleh berlaku. Sekiranya keadaan ini teruk, ia boleh menyebabkan kerosakan buah pinggang kekal dan, akhirnya, kegagalan buah pinggang.

3. Degupan jantung tidak teratur dan serangan jantung

Hiperkalsemia yang melampau boleh mengurangkan atau mengubah keupayaan sel-sel jantung berfungsi, dan orang-orang dengan hiperkalsemia yang teruk kerap mengalami ketaksekataan dalam degupan jantung. Seseorang yang mempunyai tahap kalsium atau fosfat yang sangat tinggi dalam darah juga boleh membangunkan deposit kalsium, atau plak, di dalam arteri atau injap jantung.

Beberapa tanda komplikasi jantung yang dikaitkan dengan ketoksikan vitamin D termasuk:

 • Degupan jantung tidak teratur, yang mungkin bersifat sementara atau berterusan
 • Sakit dada
 • Keletihan yang tidak dapat dijelaskan
 • Tekanan darah tinggi
 • Dakit semasa bersenam
 • Pening

4. Mual, muntah dan kurang selera makan

Kebanyakan kesan sampingan vitamin D berlebihan adalah berkaitan dengan kalsium berlebihan dalam darah. Ini termasuk rasa mual, muntah dan kurang selera makan. Walau bagaimanapun, simptom ini tidak berlaku pada semua orang dengan tahap kalsium tinggi.

5. Dehidrasi

Tahap kalsium yang tinggi dalam darah boleh merosakkan keupayaan buah pinggang untuk menumpukan urin. Ini boleh mengakibatkan seseorang yang menghasilkan dan membuang jumlah air kecil yang luar biasa, yang dipanggil poliuria.

Bagaimanapun, penyelidik tidak pasti sama ada ini berlaku. Satu teori ialah tahap kalsium yang tinggi mengurangkan kesan hormon antidiuretik. Hormon-hormon ini menggalakkan buah pinggang untuk mengekalkan air, dan beberapa hormon-hormon mungkin mengakibatkan lebih banyak urin yang telah dicairkan. Apabila seseorang membuang air kecil yang banyak, mereka kehilangan banyak air dan elektrolit. Disebabkan ini, seseorang yang mempunyai ketoksikan vitamin D mungkin terdedah kepada dehidrasi.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat, diagnosis atau rawatan perubatan.

health-tool-icon

Kalkulator BMR

Guna kalkulator pengambilan kalori ini untuk menentukan keperluan kalori seharian yang anda perlu, berdasarkan tinggi, berat, umur dan tahap aktiviti anda.

Lelaki

Wanita

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Sumber Rujukan

Vitamin D toxicity https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3313753/ Accessed on Mac 29, 2019.

Am I getting too much vitamin D? https://www.vitamindcouncil.org/about-vitamin-d/am-i-getting-too-much-vitamin-d/#.XJ2h5pgzbIV Accessed on Mac 29, 2019.

Nutrition and healthy eating https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/nutrition-and-healthy-eating/expert-answers/vitamin-d-toxicity/faq-20058108 Accessed on Mac 29, 2019.

6 Side Effects of Too Much Vitamin D https://www.healthline.com/nutrition/vitamin-d-side-effects Accessed on Mac 29, 2019.

Can too much vitamin D hurt you? https://www.medicalnewstoday.com/articles/322602.php Accessed on Mac 29, 2019.

Why too much vitamin D can be a bad thing https://www.medicalnewstoday.com/articles/324772.php Accessed on Mac 29, 2019.

Gambar penulisbadge
Ditulis oleh Farah Aziz Disemak pada 15/07/2020
Disemak secara perubatan oleh Dr. Amy Kor
x