Manfaat Madu Asli

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 28/11/2019 . 2 minit bacaan
Share now

Lebah memainkan peranan penting dalam mengimbangi ekosistem. Selain itu, mereka juga menyumbang produk luar biasa mereka – madu, yang menawarkan pelbagai manfaat.

Perbezaan madu komersial dan madu asli

Tidak semua madu yang anda dapatkan sebenarnya daripada madu asli. Sebaliknya, ia boleh dibuat dengan madu komersial. Madu komersial biasanya diekstrak daripada lebah kemudian dibangkitkan dengan antibiotik. Tambahan pula, semasa rawatan, madu komersial akan melalui proses pemanasan, yang akan menghapuskan enzim berguna, untuk membuatkan ia tahan lebih lama. Di samping itu, proses penapisan juga membuang bahan bermanfaat seperti debunga dan propolis. Ini mungkin berlaku walaupun secara kimia ditapis untuk mewujudkan tekstur keemasan yang jelas.

Sebaliknya, madu asli adalah berbentuk mentah seperti yang mula-mula diambil daripada sarang. Atas sebab ini, madu asli mungkin mengandungi bahagian lebah, lilin atau kotoran lain tetapi ditapis keluar sebelum dikeluarkan. Madu asli tidak perlu menjalani apa-apa proses rawatan khas yang boleh menurunkan nilai manfaat kesihatan.

Manfaat kesihatan madu asli

Mencegah Diabetes

Madu asli, terutamanya apabila digabungkan dengan kayu manis, boleh membantu mengurangkan risiko diabetes atau bertindak sebagai bantuan semasa rawatan. Dengan menggantikan gula dengan madu, anda boleh meningkatkan insulin dan membantu pengurusan gula dalam darah. Pengambilam madu asli juga boleh mencegah pertambahan berat badan kerana ia mengaktifkan hormon yang menyekat selera makan. Pengambilannya secara tetap sebenarnya boleh mengurangkan risiko obesiti.

Merawat luka dan batuk

Apabila bertindak balas dengan cecair badan, madu asli hydrogen peroxide, dengan itu, ia seolah-olah mempunyai kesan penyembuhan luka. Ia boleh digunakan sebagai rawatan untuk luka dan terbakar, mewujudkan persekitaran yang tidak baik untuk bakteria.

Ia adalah perkara biasa yang mana madu asli biasanya digunakan sebagai ubat batuk dan ia telah menunjukkan keberkesanan sama seperti ubat-ubatan komersial. Pengambilan setengah hingga dua sudu teh sebelum tidur adalah disyorkan untuk merawat batuk bagi mereka yang berumur lebih setahun.

Membekalkan tenaga dan menggalakkan tidur

Makan madu sebelum tidur membantu glycogen ke hati, menghalang otak daripada bangun, mencari bahan api. Ini juga boleh melepaskan melatonin dalam otak, yang membantu untuk meningkatkan imuniti dan pembinaan semula tisu pada masa rehat. Dengan tidur yang lebih baik, risiko mendapat obesiti, diabetes, penyakit kardiovaskular akan dikurangkan.

Kira-kira 80 peratus daripada madu asli adalah gula semula jadi. Ia juga mengandungi mineral dan vitamin lan. Oleh itu, jelas bahawa madu asli adalah makanan tambahan tenaga yang kuat. Ia mengandungi glycogen yang mudah diserap dan hanya bertindak sebagai glukosa yang terdapat dalam kebanyakan gel tenaga komersial. Adalah disyorkan untuk mengambil madu semasa senaman dan pemulihan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy
Rujukan

Baca juga:

  Artikel lain untuk anda

  manfaat madu untuk kesihatan

  8 Khasiat Madu Yang Mungkin Anda Tak Pernah Tahu, Salah Satunya Menguatkan Sistem Imun Badan!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Amy
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 25/03/2019 . 2 minit bacaan
  sarang lebah

  Selalu Dengar Tentang Kebaikan Sarang Lebah, Ayuh Ambil Tahu 7 Khasiatnya Ini

  Fakta Perubatan Disemak oleh Hello Doktor Medical Panel
  Ditulis oleh Farah Aziz
  Diterbitkan pada 21/09/2018 . 2 minit bacaan