home

Bagaimana kami boleh memperbaikinya?

close
chevron
Artikel ini mengandungi maklumat yang salah dan tidak tepat.
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Artikel ini tidak menyediakan info selengkapnya
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Hmm... Saya ada soalan!
chevron

Kami tidak boleh menawarkan khidmat nasihat kesihatan peribadi, tapi kami mengalu-alukan pendapat anda! Sila isi kotak di bawah.

wanring-icon
Jika anda mengalami kecemasan, sila hubungi pihak kecemasan atau lawati bilik kecemasan terdekat dengan kadar segera.

Manfaat Madu Asli

Manfaat Madu Asli

Lebah memainkan peranan penting dalam mengimbangi ekosistem. Selain itu, mereka juga menyumbang produk luar biasa mereka – madu, yang menawarkan pelbagai manfaat.

Perbezaan madu komersial dan madu asli

Tidak semua madu yang anda dapatkan sebenarnya daripada madu asli. Sebaliknya, ia boleh dibuat dengan madu komersial. Madu komersial biasanya diekstrak daripada lebah kemudian dibangkitkan dengan antibiotik. Tambahan pula, semasa rawatan, madu komersial akan melalui proses pemanasan, yang akan menghapuskan enzim berguna, untuk membuatkan ia tahan lebih lama. Di samping itu, proses penapisan juga membuang bahan bermanfaat seperti debunga dan propolis. Ini mungkin berlaku walaupun secara kimia ditapis untuk mewujudkan tekstur keemasan yang jelas.

Sebaliknya, madu asli adalah berbentuk mentah seperti yang mula-mula diambil daripada sarang. Atas sebab ini, madu asli mungkin mengandungi bahagian lebah, lilin atau kotoran lain tetapi ditapis keluar sebelum dikeluarkan. Madu asli tidak perlu menjalani apa-apa proses rawatan khas yang boleh menurunkan nilai manfaat kesihatan.

Manfaat kesihatan madu asli

Mencegah Diabetes

Madu asli, terutamanya apabila digabungkan dengan kayu manis, boleh membantu mengurangkan risiko diabetes atau bertindak sebagai bantuan semasa rawatan. Dengan menggantikan gula dengan madu, anda boleh meningkatkan insulin dan membantu pengurusan gula dalam darah. Pengambilam madu asli juga boleh mencegah pertambahan berat badan kerana ia mengaktifkan hormon yang menyekat selera makan. Pengambilannya secara tetap sebenarnya boleh mengurangkan risiko obesiti.

Merawat luka dan batuk

Apabila bertindak balas dengan cecair badan, madu asli hydrogen peroxide, dengan itu, ia seolah-olah mempunyai kesan penyembuhan luka. Ia boleh digunakan sebagai rawatan untuk luka dan terbakar, mewujudkan persekitaran yang tidak baik untuk bakteria.

Ia adalah perkara biasa yang mana madu asli biasanya digunakan sebagai ubat batuk dan ia telah menunjukkan keberkesanan sama seperti ubat-ubatan komersial. Pengambilan setengah hingga dua sudu teh sebelum tidur adalah disyorkan untuk merawat batuk bagi mereka yang berumur lebih setahun.

Membekalkan tenaga dan menggalakkan tidur

Makan madu sebelum tidur membantu glycogen ke hati, menghalang otak daripada bangun, mencari bahan api. Ini juga boleh melepaskan melatonin dalam otak, yang membantu untuk meningkatkan imuniti dan pembinaan semula tisu pada masa rehat. Dengan tidur yang lebih baik, risiko mendapat obesiti, diabetes, penyakit kardiovaskular akan dikurangkan.

Kira-kira 80 peratus daripada madu asli adalah gula semula jadi. Ia juga mengandungi mineral dan vitamin lan. Oleh itu, jelas bahawa madu asli adalah makanan tambahan tenaga yang kuat. Ia mengandungi glycogen yang mudah diserap dan hanya bertindak sebagai glukosa yang terdapat dalam kebanyakan gel tenaga komersial. Adalah disyorkan untuk mengambil madu semasa senaman dan pemulihan.

health-tool-icon

Kalkulator BMR

Guna kalkulator pengambilan kalori ini untuk menentukan keperluan kalori seharian yang anda perlu, berdasarkan tinggi, berat, umur dan tahap aktiviti anda.

Lelaki

Wanita

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Sumber Rujukan

The Many Health Benefits of Raw Honey. https://draxe.com/the-many-health-benefits-of-raw-honey/. Accessed March 19, 2017

Gambar penulis
Ditulis oleh Farah Aziz pada 05/04/2018
Maklumat perubatan disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
x