home

Bagaimana kami boleh memperbaikinya?

close
chevron
Artikel ini mengandungi maklumat yang salah dan tidak tepat.
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Artikel ini tidak menyediakan info selengkapnya
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Hmm... Saya ada soalan!
chevron

Kami tidak boleh menawarkan khidmat nasihat kesihatan peribadi, tapi kami mengalu-alukan pendapat anda! Sila isi kotak di bawah.

wanring-icon
Jika anda mengalami kecemasan, sila hubungi pihak kecemasan atau lawati bilik kecemasan terdekat dengan kadar segera.

AWAS, Jangan Ambil Berlebihan 5 Jenis Buah-Buahan Ini, Boleh Buat Berat NAIK!

AWAS, Jangan Ambil Berlebihan 5 Jenis Buah-Buahan Ini, Boleh Buat Berat NAIK!

Buah-buahan memiliki banyak manfaat dan Ia bukan sekadar enak tetapi juga kaya dengan pelbagai jenis vitamin dan nutrisi. Apatah lagi mengambil pelbagai jenis buah boleh membantu anda kekal cergas dan membuatkan badan berfungsi dengan lebih baik. Namun, tahukah anda tentang buah punca gemuk ini?

Walau bagaimanapun, tidak semua jenis buah boleh memberikan bentuk badan yang cantik. Sebaliknya, ia mungkin menyebabkan berat badan anda naik dengan banyak.

Senarai buah punca gemuk

Pisang

Pisang kebiasaannya menjadi pilihan utama apabila ingin mendapatkan sarapan ringkas di waktu pagi. Siapa yang tidak inginkan buah yang bukan sekadar sedap tetapi juga menghilangkan lapar dengan mudah? Tetapi sila berhati-hati.

Di samping mengandungi kadar serat, kalium dan vitamin C yang tinggi, buah pisang boleh mengandungi sehingga 180 kalori. Jadi, jika anda terlebih makan pisang, pastinya berat badan akan naik.

Ceri

Bagaimana seseorang boleh katakan TIDAK kepada buah yang sedap seperti ceri? Ramai yang lebih suka makan ceri berbanding buah lain. Kalium yang dijumpai di dalam ceri adalah bagus kerana ia akan membuang sodium berlebihan di dalam badan dan mengurangkan risiko tekanan darah tinggi.

Susah untuk menafikan khasiat ceri. Tetapi jika anda mengambilnya terlalu banyak, kandungan gula yang tinggi di dalam ceri boleh menjadi sebab utama kepada peningkatan kadar gula di dalam darah.

Buah punca gemuk – Avokado

avocados

Avokado adalah alternatif kepada krim berat atau mana-mana produk tenusu. Walau bagaimanapun, jika anda tidak mahu naik berat badan, anda hanya harus mengambil avokado dengan jumlah sederhana.

Walaupun ia kaya dengan lemak mono tepu yang juga dikenali sebagai lemak “baik”, avokado juga termasuk dalam buah yang mengandungi tinggi kalori.

Buah punca gemuk – Buah ara

Buah ara dikira sebagai sumber serat dan kalium yang baik. Tetapi jika anda ambilnya dalam kuantiti yang banyak dengan menyangka bahawa ia adalah sihat, anda sedang merosakkan kesihatan dan bentuk badan anda.

Percaya atau tidak, buah ara segar mengandungi jumlah gula yang sama dengan gula-gula biasa. Sebenarnya, ia mengandungi sekitar 27 gram gula setiap satunya dan satu atau dua cawan semestinya tidak cukup.

Jadi untuk menurunkan berat, jangan masukkan buah ara di dalam pelan pemakanan sihat anda.

Manga

Manga adalah buah yang sangat bagus kerana mengandungi jumlah vitamin C dan serat yang banyak. Walau bagaimanapun, anda tidak harus makan mengikut kesukaan anda kerana kandungan gulanya yang tinggi.

Jika anda menghiraukan nasihat ini, anda mungkin akan menghadapi masalah. Perkara terbaik yang boleh anda lakukan ialah hanya dengan meletakkan manga sebagai pencuci mulut dan mengambilnya dalam jumlah yang sederhana.

5 buah ini patut dielakkan jika anda ingin mengekalkan berat badan yang sihat. Anda boleh mencari buah lain seperti epal, oren dan jambu yang mengandungi nutirisi yang sama tanpa kalori tambahan.

Hello Health Group tidak menyediakan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

health-tool-icon

Kalkulator BMR

Guna kalkulator pengambilan kalori ini untuk menentukan keperluan kalori seharian yang anda perlu, berdasarkan tinggi, berat, umur dan tahap aktiviti anda.

Lelaki

Wanita

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Sumber Rujukan

5 Fruits That Could Be The Cause Of Your Weight Gain. http://www.shape.com.sg/food/5-fruits-could-be-cause-your-weight-gain?slide=1. Accessed September 20, 2016

Gambar penulisbadge
Ditulis oleh Muhamad Firdaus Rahim Disemak pada 13/01/2021
Fakta Disemak oleh Hello Doktor Medical Panel
x