home

Bagaimana kami boleh memperbaikinya?

close
chevron
Artikel ini mengandungi maklumat yang salah dan tidak tepat.
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Artikel ini tidak menyediakan info selengkapnya
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Hmm... Saya ada soalan!
chevron

Kami tidak boleh menawarkan khidmat nasihat kesihatan peribadi, tapi kami mengalu-alukan pendapat anda! Sila isi kotak di bawah.

wanring-icon
Jika anda mengalami kecemasan, sila hubungi pihak kecemasan atau lawati bilik kecemasan terdekat dengan kadar segera.

Ubat Anti-Demensia, Meredakan Simptom Tingkah Laku dan Psikologi Dalam Demensia

Ubat Anti-Demensia, Meredakan Simptom Tingkah Laku dan Psikologi Dalam Demensia

Simptom tingkah laku dan psikologi dalam demensia adalah sangat lazim dan kebiasannya berkembang apabila penyakit itu berlanjutan. Terdapat peningkatan bukti bahawa bagi sesetengah orang, ubat anti-demensia boleh menjadi rawatan berkesan untuk simptom tingkah laki dan psikologi demensia.

Orang yang menghidap demensia boleh mengalami simptom tingkah laki dan psikologi termasuk kegelisahan, keganasan, khayalan, hulusinasi, apati (sikap tidak mempunyai perasaan belas kasihan atau tidak ambil peduli) dan gangguan tidur. Fakta ini berdasarkan pelbagai jenis ubat yang boleh digunakan untuk merawat simptom ini jika rawatan tanpa ubat tidak berfungsi. Ia menerangkan bila dan bagaimana ia perlu ditetapkan dan apa kesan sampingannya.

Bilakah ubat anti-demensia digunakan untuk merawat simptom tingkah laku dan psikologi dalam demensia?

Memantine menjadi kelebihan bagi rawatan yang selamat dengan manfaat lain untuk kehidupan harian dan ingatan. Kajian lanjut masih diperlukan untuk mengesahkan keberkesanan memantine dalam merawat simptom tingkah laku dan psikologi, tetapi bukti menunjukkan ia lebih berkesan daripada menggunakan antidepresan atau anticonvulsant.

Ubat anti-demensia lain seperti donepezil, rivastigmine, dan galantamine dikenali sebagai perencat cholinesterase. Ia boleh mengurangkan keterukan sesetengah simptom tingkah laku dan psikologi dalam demensia dan membantu melambatkannya. Perencat cholinesterase sangat berkesan dalam demensia dan demensia badan Lewy yang berkaitan dengan penyakit Parkinson dalam merawat simptom agitasi, apati dan psikotik.

Menurut garis panduan NICE, orang dengan demensia badan Lewy perlu ditawarkan rawatan perencat cholinesterase sahaja jika simptom tingkah laku dan psikologinya yang menyebabkan tekanan yang melampau. Mereka yang mempunyai penyakit Alzheimer juga boleh ditawarkan rawatan perencat cholinesterase untuk tekanan simptom tingkah laku dan psikologi. Walau bagaimanapun, rawatan ini diberikan jika pendekatan tanda ubat atau ubat antipsikotik telah dicuba dan ianya tidak berkesan, atau mereka yang belum mencubanya tetapi menganggap ia tidak sesuai.

Bagi mereka yang mengalami demensia disebebkan penyakit vaskular dan bukannya daripada gabungan (demensia yang disebabkan oleh kedua-dua penyakit vaskular dan Alzheimer) tidak boleh dipreskripsi perencat cholinesterase untuk simptom tingkah laku atau psikologi.

Ubat-ubatan lain untuk merawat simptom demensia

Sebelum ubat-ubatan dipertimbangkan, mana-mana individu yang mempunyai demensia yang mengalami simptom tingkah laku dan psikologi perlu diberi penilaian oleh doktor mereka pada peringkat awal. Penilaian ini sepatutnya menentukan apa-apa faktor asas yang mungkin mencetuskan atau memburukkan simptom seseorang.

  • Ubat antipsikotik (juga dikenali sebagai neuroleptics atau major tranquillisers) untuk merawat simptom agitasi, agresif dan psikotik.
  • Antidepresan dan anticonvulsants untuk simptom kemurungan dan kegelisahan.
  • Hypnotics (ubat untuk mengelakkan gangguan tidur).

Adalah penting untuk memastikan bahawa orang yang mengalami demensia sihat secara fizikal, selesa dan dijaga dengan baik. Mereka juga harus dibantu untuk menjalani kehidupan aktif, dengan aktiviti harian yang menarik dan merangsang. Dengan cara ini, sering kali mungkin untuk mengelakkan penggunaan ubat sama sekali.

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Sumber Rujukan

Drugs used to relieve behavioural and psychological symptoms in dementia. https://www.alzheimers.org.uk/site/scripts/documents_info.php?documentID=110. Accessed Mar 18, 2017.

DRUGS USED TO RELIEVE BEHAVIOURAL & PSYCHOLOGICAL SYMPTOMS OF DEMENTIA. https://www.fightdementia.org.au/national/about-dementia/how-is-dementia-treated/drugs-used-to-relieve-behavioural-and-psychological-symptoms-of-dementia. Accessed Mar 18, 2017.

Treatments for Behavior. http://www.alz.org/alzheimers_disease_treatments_for_behavior.asp. Accessed Mar 18, 2017.

Behavioral Symptoms. http://www.alz.org/professionals_and_researchers_14310.asp. Accessed Mar 18, 2017.

Drugs used to relieve behavioural and psychological symptoms in dementia. http://dementiaroadmap.info/salford/resources/drugs-used-to-relieve-behavioural-and-psychological-symptoms-in-dementia/#.WAhM-OCLTIU. Accessed Mar 18, 2017.

Gambar penulisbadge
Ditulis oleh Farah Aziz Disemak pada 13/12/2018
Disemak secara perubatan oleh Panel Perubatan Hello Doktor