backup og meta
Info Kesihatan
Alat Kesihatan
Tanya Doktor
Simpan

Penyelidikan Ubat Untuk Alzheimer Mungkin Menawarkan Harapan Kepada Pesakit

Disemak secara perubatan oleh Panel Perubatan Hello Doktor


Ditulis oleh Farah Aziz · Disemak pada 13/12/2018

Penyelidikan Ubat Untuk Alzheimer Mungkin Menawarkan Harapan Kepada Pesakit

Alzheimer adalah sejenis demensia yang perlahan-lahan memusnahkan ingatan dan kemahiran berfikir, dan akhirnya berkeupayaan melaksanakan tugasan yang mudah sahaja. Simptom-simptom yang terkumpul secraa beransur-ansur akan menjadi lebih buruk dari semasa ke semasa, kemudian menjadi cukup teruk sehingga menganggu aktiviti harian. Penyakit ini biasanya bermula pada warga tua yang berada di pertengahan umur 60-an.

Menurut Alzheimer’s Disease International, hampir 47 juta orang seluruh dunia hidup dengan demensia. Jumlah ini dijangka melebihi 131.4 juta menjelang 2050. Di Malaysia khususnya, anggaran menunjukkan bahawan terdapt kira-kira 50,000 orang yang menghidap penyakit ini.

Kajian baru terhadap ubat untuk Alzheimer

Satu kumpulan ubat-ubatan baru yang bertujuan untuk membersihkan kelikatan daripada otak pesakit Alzheimer menawarkan semangat, harapan bahawa ia mungkin dapat melambatkan perkembangan penyakit.

Baru-baru ini pakar dan penyelidik telah menguji kecekapan LMTM, ubat yang dicipta oleh TauRx Therapeutics Ltd dari Singapura. Mereka berharap dapat melihat hasilnya melambatkan dan bahkan mengurangkan perkembangan protein tau pada otak pesakit.

Proses ujian ubat

Eksperimen ini melibatkan 891 orang yang disyaki mempunyai penyakit Alzheimer. Pelan ini adalah untuk membahagikan peserta secara rawak ke dalam 2 kumpulan. Kumpulan pertama dengan majoriti pesakit dalam penyelidikan akan menerima kedua-dua rawatan yang diluluskan untuk penyakit Alzheimer dan ubat eksperimen. Selebihnya termasuk lebih daripada 100 peserta hanya mengambil ubat baru, tetapi tiada ubat-ubatan lain yang diluluskan.

Hasil ujian ubat

Selepas eksperimen, Serge Gauthier, profesor neurologi di Universiti McGill berkata, keputusan kajian gagal menunjukkan manfaat rawatan pada salah satu hasil utama bersama, sama ada dos dalam analisis utama yang telah ditetapkan sebelumnya. Walau bagaimanapun, mereka mendapati bahawa mereka dalam kumpulan kedua yang mengambil LMTM sebagai monoterapi menyaksikan penurunan yang sangat rendah apabila dibandingkan dengan kumpulan pertama yang menggunakan LMTM sebagai bahan tambahan untuk menyokong meditasi yang sedia ada. Walau bagaimanapun, adalah fakta bahawa pesakit masih melihat pengurangan kadar atropi otak dalam kalangan kumpulan kedua.

Kemungkinan LMTM

Dapatan awal daripada kajian itu menjanjikan LMTM sebagai cara berpotensi untuk merawat Alzheimer. Walau bagaimanapun, pakar lain yang tidak menyertai secara langsung dan analisis percubaan pertama itu menganggarkan kecekapan LMTM dalam kalangan majoriti.

Maria Carrillo, ketua pegawai sains di Alzheimer’s Association menganggap penemuan ini adalah menarik tetapi juga kompleks, dan ia akan mengambil masa untuk menentukan apa yang mereka maksudkan. Sebilangan kecil peserta yang menerima ubat kajian sebagai monoterapi menimbulkan persoalan yang sangat penting. Penyelidikan tambahan diperlukan untuk membantu lebih memahami penemuan itu dan supaya terapi Alzheimer dapat dicipta dan diuji dengan berkesan. 

Di samping itu, apabila terdapat rawatan baru, kira-kira 80% pesakit dalam kajian melaporkan perubahan buruk mereka, termasuk gangguan sistem gastrousus atau saraf, masalah buah pinggang dan kencing, serta jangkitan dan infestasi (serangan atau kehadiran parasit-parasit pada kulit, tisu atau kadang-kadang organ di dalam badan).

Sehingga kini, Alzheimer tidak dapat diubati. Bukan sahaja LMTM tetapi juga ubat-ubatan lain masih diuji dengan harapan untuk mengubati penyakit ini sepenuhnya.

Penafian

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.Disemak secara perubatan oleh

Panel Perubatan Hello Doktor


Ditulis oleh Farah Aziz · Disemak pada 13/12/2018

ad iconIklan

Adakah artikel ini bermanfaat?

ad iconIklan
ad iconIklan