Penyelidikan Ubat Untuk Alzheimer Mungkin Menawarkan Harapan Kepada Pesakit

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Diterbitkan pada 13/12/2018 . 2 minit bacaan
Share now

Alzheimer adalah sejenis demensia yang perlahan-lahan memusnahkan ingatan dan kemahiran berfikir, dan akhirnya berkeupayaan melaksanakan tugasan yang mudah sahaja. Simptom-simptom yang terkumpul secraa beransur-ansur akan menjadi lebih buruk dari semasa ke semasa, kemudian menjadi cukup teruk sehingga menganggu aktiviti harian. Penyakit ini biasanya bermula pada warga tua yang berada di pertengahan umur 60-an.

Menurut Alzheimer’s Disease International, hampir 47 juta orang seluruh dunia hidup dengan demensia. Jumlah ini dijangka melebihi 131.4 juta menjelang 2050. Di Malaysia khususnya, anggaran menunjukkan bahawan terdapt kira-kira 50,000 orang yang menghidap penyakit ini.

Kajian baru terhadap ubat untuk Alzheimer

Satu kumpulan ubat-ubatan baru yang bertujuan untuk membersihkan kelikatan daripada otak pesakit Alzheimer menawarkan semangat, harapan bahawa ia mungkin dapat melambatkan perkembangan penyakit.

Baru-baru ini pakar dan penyelidik telah menguji kecekapan LMTM, ubat yang dicipta oleh TauRx Therapeutics Ltd dari Singapura. Mereka berharap dapat melihat hasilnya melambatkan dan bahkan mengurangkan perkembangan protein tau pada otak pesakit.

Proses ujian ubat

Eksperimen ini melibatkan 891 orang yang disyaki mempunyai penyakit Alzheimer. Pelan ini adalah untuk membahagikan peserta secara rawak ke dalam 2 kumpulan. Kumpulan pertama dengan majoriti pesakit dalam penyelidikan akan menerima kedua-dua rawatan yang diluluskan untuk penyakit Alzheimer dan ubat eksperimen. Selebihnya termasuk lebih daripada 100 peserta hanya mengambil ubat baru, tetapi tiada ubat-ubatan lain yang diluluskan.

Hasil ujian ubat

Selepas eksperimen, Serge Gauthier, profesor neurologi di Universiti McGill berkata, keputusan kajian gagal menunjukkan manfaat rawatan pada salah satu hasil utama bersama, sama ada dos dalam analisis utama yang telah ditetapkan sebelumnya. Walau bagaimanapun, mereka mendapati bahawa mereka dalam kumpulan kedua yang mengambil LMTM sebagai monoterapi menyaksikan penurunan yang sangat rendah apabila dibandingkan dengan kumpulan pertama yang menggunakan LMTM sebagai bahan tambahan untuk menyokong meditasi yang sedia ada. Walau bagaimanapun, adalah fakta bahawa pesakit masih melihat pengurangan kadar atropi otak dalam kalangan kumpulan kedua.

Kemungkinan LMTM

Dapatan awal daripada kajian itu menjanjikan LMTM sebagai cara berpotensi untuk merawat Alzheimer. Walau bagaimanapun, pakar lain yang tidak menyertai secara langsung dan analisis percubaan pertama itu menganggarkan kecekapan LMTM dalam kalangan majoriti.

Maria Carrillo, ketua pegawai sains di Alzheimer’s Association menganggap penemuan ini adalah menarik tetapi juga kompleks, dan ia akan mengambil masa untuk menentukan apa yang mereka maksudkan. Sebilangan kecil peserta yang menerima ubat kajian sebagai monoterapi menimbulkan persoalan yang sangat penting. Penyelidikan tambahan diperlukan untuk membantu lebih memahami penemuan itu dan supaya terapi Alzheimer dapat dicipta dan diuji dengan berkesan. 

Di samping itu, apabila terdapat rawatan baru, kira-kira 80% pesakit dalam kajian melaporkan perubahan buruk mereka, termasuk gangguan sistem gastrousus atau saraf, masalah buah pinggang dan kencing, serta jangkitan dan infestasi (serangan atau kehadiran parasit-parasit pada kulit, tisu atau kadang-kadang organ di dalam badan).

Sehingga kini, Alzheimer tidak dapat diubati. Bukan sahaja LMTM tetapi juga ubat-ubatan lain masih diuji dengan harapan untuk mengubati penyakit ini sepenuhnya.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy
Rujukan

Baca juga:

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Jika Ada Ahli Keluarga Menghidap Demensia, Ajak Mereka Lakukan 5 Perkara MENARIK Ini!

  Demensia adalah satu penyakit gangguan mental. Bagi anda yang mempunyai ahli keluarga penghidap penyakit demensia, cuba ajak mereka lakukan 5 perkara ini!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz

  Penyakit Alzheimer Dan Demensia, Yang Mana Satu Digelar Nyanyuk? Kenali Perbezaannya!

  Tahukah anda apa itu penyakit Alzheimer dan demensia? Kedua-dua penyakit yang dipanggil nyanyuk ini sebenarnya amat berbeza antara satu sama lain!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Fatin Zahra

  Bersenam Bukan Hanya Jadikan Badan Cergas, Tapi Juga Baik Untuk Otak, No 3 Paling UTAMA

  Kebaikan bersenam kepada kesihatan badan sudah diketahui umum. Tetapi benarkah, senaman kardio juga memberikan manfaat pada otak?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Badan Sihat, Senaman Kardio & Ketahanan 28/08/2020 . 3 minit bacaan

  Jaga-jaga Si Rabun, Masalah Mata Boleh Buat Anda Berisiko Jadi Nyanyuk Di Usia Tua Nanti!

  Masalah penglihatan boleh jejaskan struktur otak anda. Kajian terbaharu menunjukkan, semakin teruk gangguan penglihatan, semakin teruk risiko untuk nyanyuk!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz

  Artikel lain untuk anda

  maksud deja vu

  Selalu Alami Deja Vu? Jaga-Jaga, Ini Mungkin Tanda Demensia Atau Sawan!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Fatin Zahra
  Diterbitkan pada 04/11/2020 . 3 minit bacaan
  minum kopi

  Warga Emas Yang Suka Minum Kopi, Minuman Ini Boleh Kurangkan Risiko Nyanyuk & Parkinson

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Diterbitkan pada 29/09/2020 . 3 minit bacaan
  penyebab alzheimer di usia muda penyebab alzheimer di usia muda

  Bukan Warga Emas Sahaja, Orang Muda Juga Berisiko Terkena Alzheimer Jika Ini Berlaku…

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Diterbitkan pada 18/09/2020 . 3 minit bacaan
  gejala diabetes

  Kencing Manis Bukan Hanya 2 Jenis Saja, Diabetes Ke-3 Lagi Bahaya, Boleh Hilang Ingatan!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nana Muhammad
  Diterbitkan pada 17/09/2020 . 3 minit bacaan