home

What are your concerns?

close
Inaccurate
Hard to understand
Other

Gara-Gara Nak Cantik Di Hari Raya, Anda Pakai Korset? Ini Kesan BAHAYANYA Yang Anda Tak Sedar!

Gara-Gara Nak Cantik Di Hari Raya, Anda Pakai Korset? Ini Kesan BAHAYANYA Yang Anda Tak Sedar!

Impian tampil cantik pada hari raya sentiasa diimpikan oleh semua wanita. Diet yang kurang berhasil semasa berpuasa Ramadan mendorong seseorang untuk memakai korset atau bengkung. Namun tanpa sedar ia boleh mendatangkan kesan buruk terhadap kesihatan anda.

Apa itu korset?

Korset merupakan pakaian yang direka khas untuk membuat perut, pinggul malahan dada wanita tampak lebih kecil dan tubuh kelihatan seperti langsing bagi yang pemakainya. Ia telah digunakan berabad lama dahulu terutamanya di dunia fesyen.

Sebenarnya korset bukanlah alat pembakar lemak di dalam badan, sebaliknya ia lebih tepat dikatakan sebagai menolak lemak daripada bahagian perut ke atas dan ke bawah untuk memberi ilusi bentuk badan yang lebih menawan. Dalam erti lain, korset hanyalah menyorok gumpalan lemak sahaja.

Perbezaan korset dan bengkung

Ianya dua benda yang sama berkongsi konsep. Korset adalah hasil idea daripada Barat. Pemakaian korset lebih agresif kerana ia mempunyai besi dibahagian tepi abdomen dan meliputi sehingga dada, serta tidak mengikut bentuk badan secara semulajadi. Manakala bengkung lebih kepada tradisional Melayu yang juga terdapat ritual menggunakan bahan-bahan semulajadi untuk bertungku dan sebagainya, diperbuat daripada kain semata-mata dan mengikut daya bentuk badan si pemakai.

Kesan memakai korset

Perubahan struktur organ dalaman pemakai korset.

1. Berisiko tinggi menghidapi Lemah Kawalan Kencing (LUL)

Ada pakar mendapati, wanita yang ingin kelihatan langsing dengan memakai korset berisiko mengalami Lemah Kawalan Kencing (LUL) kerana ia menekan bahagian bawah perut dan lama-kelamaan tidak dapat menahan tekanan berkenaan. Ini disebabkan anda cenderung untuk menahan kencing sehinggan menganggu sistem saraf pundi kencing kerana tidak mahu menanggalkan dan memakai semula korset.

2. Ketidakselesaan bernafas

Penggunaan korset yang berpanjangan boleh menyebabkan tahap oksigen yang rendah dalam badan sehingga menyebabkan keletihan, pening dan mual.

Kesannya terhadap ruang organ paru-paru terbatas untuk mengembang sepenuhnya apabila bernafas dan terpaksa bekerja lebih. Ini menyebabkan anda cepat penat dan letih yang melampau serta menyukarkannya berfungsi sempurna dan berdegup laju.

3. Mengurangkan selera makan

Memakai korset meletakkan tekanan ke atas perut serta ukuran pinggang seseorang. Ia menyebabkan kesukaran untuk makan berlebihan dan sekaligus mengurangkan selera makan.

4. Mempengaruhi organ dalaman

Tekanan terhadap rongga dada akan mempengaruhi organ dalaman seperti hati, paru-paru dan jantung, dan kelainan pada bentuk fizikal tubuh misalnya tekanan pada perut akan terjadinya benjolan di bahagian tubuh yang lain.

5. Penyakit Chlorosis (greensickness)

Penyakit ini adalah keadaan kulit seseorang menjadi putih kehijauan yang disebabkan berlakunya gangguan pada hempedu akibat pemakaian korset.

Sekiranya anda ingin memakai korset pastikan anda memlih saiz yang betul mengikut bentuk badan anda. Pemakaiannya mempunyai aturan tersendiri, hanya pakai dalam masa 5 jam sehari. Jangan sesekali pakai lebih dari 8 jam atau 24 jam!

Kalkulator Ovulasi

Kalkulator Ovulasi

Memantau kitaran haid, menentukan waktu kesuburan dan lebih membantu anda untuk merancang kehamilan dengan baik.

Kalkulator Ovulasi

Memantau kitaran haid, menentukan waktu kesuburan dan lebih membantu anda untuk merancang kehamilan dengan baik.

Kalkulator Ovulasi

Panjang Kitaran

(hari)

28

Objektif

(hari)

7

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Sumber Rujukan

KORSET UNTUK BUANG LEMAK DAN BENTUK BADAN? http://kevinzahri.com/korset-buang-lemak-bentuk-badan/ Accessed 22 May 2015.

Baik dan Buruk Pakai Bengkung http://www.islamituindah.com.my/2017/11/baik-dan-buruk-pakai-bengkung-sila-baca.html Accessed 22 May 2015.

Ketahui 5 Bahaya Akibat Pemakaian Korset Wanita http://www.wom.my/kecantikan/kesan-pemakaian-korset-untuk-wanita/ Accessed 22 May 2015.

 

Gambar penulisbadge
Ditulis oleh Farah Aziz Disemak pada 21/05/2020
Disemak secara perubatan oleh Panel Perubatan Hello Doktor