Pakai Korset Gara-Gara Nak Cantik Di Hari Raya? Ini BAHAYA Yang Anda Tak Sedar!

  Pakai Korset Gara-Gara Nak Cantik Di Hari Raya? Ini BAHAYA Yang Anda Tak Sedar!

  Impian tampil cantik pada hari raya menjadi idaman hampir semua wanita. Diet yang kurang berhasil semasa berpuasa Ramadan mendorong seseorang untuk memakai korset atau bengkung. Ramai wanita beranggapan korset terbaik untuk mereka kelihatan langsing memakai baju raya.

  Namun tanpa sedar, ia boleh mendatangkan kesan buruk terhadap kesihatan wanita itu sendiri.

  Untuk mendapatkan lebih banyak info tentang Kesihatan Wanita, sila dapatkannya di sini.

  Apa itu korset terbaik untuk buat tubuh kelihatan langsing?

  Korset merupakan pakaian yang direka khas untuk membuat perut, pinggul malahan dada wanita tampak lebih kecil dan tubuh kelihatan kurus bagi si pemakai. Ia telah digunakan berabad lama dahulu terutamanya di dunia fesyen.

  Sebenarnya korset bukanlah alat pembakar lemak di dalam badan, sebaliknya ia lebih tepat dikatakan sebagai menolak lemak daripada bahagian perut ke atas dan ke bawah untuk memberi ilusi bentuk badan yang lebih menawan.

  Dalam erti lain, korset adalah pakaian khas yang menyorok gumpalan lemak sahaja.

  Perbezaan bengkung dan korset terbaik untuk langsing

  korset terbaik
  korset terbaik

  Ianya dua benda yang sama berkongsi konsep.

  Korset adalah hasil idea daripada Barat. Pemakaian korset lebih agresif kerana ia mempunyai besi di bahagian tepi abdomen dan meliputi sehingga dada, serta tidak mengikut bentuk badan secara semula jadi.

  Manakala bengkung lebih kepada tradisional Melayu yang menggunakan bahan-bahan semula jadi untuk bertungku dan sebagainya, diperbuat daripada kain semata-mata dan mengikut bentuk badan si pemakai.

  Kesan memakai korset

  korset terbaik
  Perubahan struktur organ dalaman pemakai korset.

  1. Berisiko tinggi menghidap Lemah Kawalan Kencing (LUL)

  Ada pakar mendapati, wanita yang ingin kelihatan langsing dengan memakai korset berisiko mengalami Lemah Kawalan Kencing (LUL) kerana ia menekan bahagian bawah perut dan lama-kelamaan tidak dapat menahan tekanan berkenaan.

  Ini disebabkan anda cenderung untuk menahan kencing sehingga mengganggu sistem saraf pundi kencing kerana tidak mahu menanggalkan dan memakai semula korset.

  2. Ketidakselesaan bernafas

  Penggunaan korset yang berpanjangan boleh menyebabkan tahap oksigen yang rendah dalam badan sehingga menyebabkan keletihan, pening dan mual.

  Kesannya, ruang organ paru-paru terbatas untuk mengembang sepenuhnya apabila bernafas dan terpaksa bekerja lebih.

  Ini menyebabkan anda cepat penat dan letih yang melampau serta menyukarkannya berfungsi sempurna dan jantung akan berdegup laju.

  3. Korset terbaik mengurangkan selera makan?

  Memakai korset meletakkan tekanan ke atas perut serta ukuran pinggang seseorang. Ia menyebabkan kesukaran untuk makan berlebihan dan sekali gus mengurangkan selera makan.

  4. Mempengaruhi organ dalaman

  Tekanan terhadap rongga dada akan mempengaruhi organ dalaman seperti hati, paru-paru dan jantung, dan kelainan pada bentuk fizikal tubuh, misalnya tekanan pada perut akan terjadinya benjolan di bahagian tubuh yang lain.

  5. Penyakit Chlorosis (greensickness)

  Penyakit ini adalah keadaan kulit seseorang menjadi putih kehijauan yang disebabkan berlakunya gangguan pada hempedu akibat pemakaian korset.

  Sekiranya anda ingin memakai korset pastikan anda memlih saiz yang betul mengikut bentuk badan anda.

  Pemakaiannya mempunyai aturan tersendiri, hanya pakai dalam masa 5 jam sehari. Jangan sesekali pakai lebih dari 8 jam atau 24 jam!

  Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

  Sumber Rujukan

  The Effects of the Corset. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3222278/. Accessed Apr 26, 2022.

  Binding femininity: an examination of the effects on tightlacing on the female pelvis. https://digitalcommons.lsu.edu/cgi/viewcontent.cgi?article=4731&context=gradschool_theses. Accessed Apr 26, 2022.

  Did Corsets Harm Women’s Health? https://nyamcenterforhistory.org/2015/05/29/did-corsets-harm-womens-health/. Accessed Apr 26, 2022.

  The dangers of tight lacing: the effects of the corset. https://www.rcseng.ac.uk/library-and-publications/library/blog/effects-of-the-corset/#:~:text=Women%20were%20often%20laced%20so,the%20rib%20cage%20becoming%20deformed. Accessed Apr 26, 2022.

  Does waist training give you a lasting hourglass body? https://www.ucihealth.org/blog/2015/10/waist-training-long-term-harmful-effects. Accessed Apr 26, 2022.

  Meralgia paresthetica. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/meralgia-paresthetica/symptoms-causes/syc-20355635. Accessed Apr 26, 2022.

  Mayo Clinic Q and A: With shapewear, moderation is key. https://newsnetwork.mayoclinic.org/discussion/mayo-clinic-q-and-a-with-shapewear-moderation-is-key/. Accessed Apr 26, 2022.

   

  Gambar penulisbadge
  Ditulis oleh Farah Aziz Disemak pada 26/04/2022
  Disemak secara perubatan oleh Panel Perubatan Hello Doktor