Mak Ayah ‘Kaki Kontrol’? Ketahui 7 Tip Wujudkan Hubungan Sihat Dengan Mereka

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Diterbitkan pada 11/02/2020 . 3 minit bacaan
Share now

Sering terikat dengan ibu bapa sehingga tidak ada masa bersama keluarga ada kalanya boleh menimbulkan masalah. Jadi bagaimana untuk mewujudkan hubungan sihat dengan ibu bapa anda?

Terlalu terikat

Siapa yang tidak sayangkan ibu bapanya, tidak kira ibu bapa sendiri mahupun mentua. Apatah lagi apabila anda sudah mempunyai zuriat, pastinya anda mahukan anak anda rapat dengan datuk dan nenek mereka.

Tetapi bagaimana jika hubungan tersebut menjadi terlalu terikat sehingga anda tidak mempunyai masa langsung untuk bersama keluarga kecil anda sendiri?

Mungkin ada antara anda berasakan ia ada sesuatu yang bagus jika ibu bapa menjadi rapat dengan keluarga anda. Ya, tidak dinafikan. Jika dilihat dari sudut positif, anda mempunyai sokongan daripada ibu bapa.

Walau bagaimanapun, menjadi terlalu rapat mungkin boleh menimbulkan ketegangan. Lebih-lebih lagi jika ibu bapa anda tidak boleh memberikan ruang kepada anda untuk bersendirian bersama keluarga. 

Menurut Pakar Terapi Perkahwinan dan Keluarga Bertauliah di Encinitas, California, Becky Stuempfig, mewujudkan sempadan hubungan sihat dapat membolehkan anda menjelaskan mengenai keperluan, keinginan dan tahap keselesaan anda dengan ibu bapa dan mentua.

Jangan salah faham. Mewujudkan batasan hubungan ini bukan bermakna ibu bapa anda langsung tidak boleh bersama anda mahupun cucu mereka. Cuma ia memberikan ruang kepada anda dan pasangan untuk membina identiti keluarga anda sendiri tanpa campur tangan pihak lain.

Cara wujudkan hubungan sihat

Jadi bagaimana untuk mewujudkan hubungan sihat tanpa menyebabkan ibu bapa dan mentua terasa mahupun berkecil hati dengan anda?

Tentunya sebagai anak, kita tidak mahu ibu bapa, iaitu datuk dan nenek kepada anak anda berkecil hati. Ini kerana pada akhirnya mereka adalah insan penting dalam kehidupan kita. 

Jadi berikut dikongsikan beberapa tip yang boleh dilakukan untuk membina satu batasan hubungan sihat:

hubungan kekeluargaan

 1. Ketahui nilai yang anda ingini

Sebelum anda berkomunikasi secara terbuka dengan ibu bapa atau mentua anda, pastikan anda berbincang terlebih dahulu dengan pasangan. Bincang dan tentukan nilai yang anda ingini sebagai ibu bapa dalam keluarga anda.

Ini kerana sekiranya anda dan pasangan tidak pasti mengenai nilai yang anda mahukan dalam keluarga, mungkin ia akan menimbulkan lebih kekeliruan. Lebih teruk lagi jika ia menyebabkan perbalahan antara anda dan ibu bapa.

 1. Bertindak awal

Apabila anda dan pasangan sudah menentukan nilai hubungan kekeluargaan yang anda mahukan, cuba untuk berkongsinya bersama ibu bapa dan mentua anda secepat yang boleh. Usah menunggu untuk bertindak selepas timbulnya masalah.

Menurut Becky, bertindak lebih awal dalam melakukan perbincangan pastinya dapat membantu anda dalam membina hubungan sihat bersama ibu bapa dan mentua anda. Anda mungkin akan berasa janggal, tetapi hakikatnya, ia adalah lebih baik daripada memendam rasa sehingga akhirnya menimbulkan ketegangan pada kemudian hari.

 1. Tenang dan lembut

Dalam menyampaikan apa yang anda inginkan mengenai hubungan sihat dengan ibu bapa dan mentua, pastikan anda melakukannya dalam keadaan tenang bersama nada suara yang lembut. 

Hindari daripada menggunakan perkataan dan nada suara atau kata-kata yang mungkin menyebabkan mereka berkecil hati sehingga menjejaskan hubungan kekeluargaan. Jika anda berada dalam keadaan emosi, ambil masa untuk tenangkan diri terlebih dahulu.

Ini kerana jika anda meneruskan perbincangan dalam keadaan beremosi, anda mungkin cenderung mengeluarkan kata-kata yang akan anda kesali pada akhirnya. Lebih teruk lagi jika anak-anak mendengar apa yang anda katakan kepada datuk dan nenek mereka.

 1. Tunjukkan penghargaan

Ketika melakukan perbincangan bersama ibu bapa dan mentua, pastikan anda menyatakan penghargaan anda kepada mereka, tentang betapa anda menghargai kewujudan mereka dalam kehidupan anak-anak anda.

Anda boleh katakan kepada ibu bapa dan mentua, betapa anda menghargai kasih sayang yang dicurahkan kepada cucu mereka. Walau bagaimanapun, ada beberapa perkara yang perlu dihadkan dan ia adalah demi kebaikan anak-anak anda. 

Walau apa pun yang ingin anda katakan, anda perlu sentiasa menjaga aspek hubungan kekeluargaan agar tetap bahagia.

 1. Ringkas

Ketika melakukan perbincangan untuk menentukan batasan dalam hubungan sihat ini, anda perlu memastikan pasangan anda turut berada bersama anda. Ini adalah untuk mengelakkan wujudnya perselisihan faham antara pasangan dan mentua. 

Pastikan juga apa yang anda ingin katakan adalah ringkas dan tidak meleret. Jika tidak ia cenderung menimbulkan kekeliruan kepada ibu bapa dan mentua. 

 1. Bertolak ansur

Jika ibu bapa mahupun mentua masih mahu mempunyai ikatan yang rapat dengan anak-anak anda, mungkin anda boleh bertolak ansur sedikit. Sudah tentu ia adalah demi memastikan hubungan kekeluargaan anda tidak terjejas

Anda boleh cadangkan kepada ibu bapa dan mentua anda untuk memainkan peranan tertentu, seperti membawa anak anda beriadah setiap hujung minggu, mengambil anak anda dari sekolah pada hari-hari tertentu atau mungkin menjemput mereka untuk makan malam bersama pada setiap hari Sabtu.

hubungan sihat

 1. Perspektif berbeza

Mungkin terdapat beberapa perkara yang dilakukan ibu bapa dan mentua berbeza dengan apa yang anda buat. Namun, anda tidak perlu terlalu risau kerana sudah tentu aspek keselamatan tetap menjadi keutamaan. Siapa yang tidak sayangkan cucu, bukan?

Mungkin terdapat peraturan berbeza antara anda dan juga ibu bapa. Usah risau. Ini kerana anak-anak mempunyai tahap kesedaran mengenai perbezaan peraturan ini. Apabila bersama anda, sudah tentu mereka akan mengikuti apa yang telah anda tetapkan.

Akhir kata

Mewujudkan batasan dalam hubungan kekeluargaan bukan bermakna untuk memutuskan ikatan. Sebaliknya, ia dilakukan untuk memberikan ruang peribadi kepada anda dan keluarga tanpa campur tangan ibu bapa mahupun mentua. 

Hello Health Group tidak menyediakan nasihat perubatan, diagnosis, atau rawatan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy

Baca juga:

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Ini Manfaat Kesihatan Jika Jaga Silaturahim, Antaranya Panjang Umur!

  Sudah menjadi lumrah kita untuk membina pertalian. Hubungan sihat mampu memberi manfaat terhadap kesihatan mental dan fizikal yang lebih baik.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Gaya Hidup Sihat, Kesihatan Mental 18/01/2021 . 3 minit bacaan

  Ada 6 Masalah Gigi Kanak-kanak Yang Ibu Bapa Perlu Waspada! Awas Dengan #4 Ya?

  Terdapat banyak masalah gigi kanak kanak yang ibu bapa perlu waspada untuk mereka senyum cantik dewasa kelak. Jom klik artikel untuk tahu!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Keibubapaan, Kesihatan Anak, Kesihatan Anak Lain 22/12/2020 . 3 minit bacaan

  Pening Fikirkan Rumah Yang Bersepah Selepas Bersalin? Usah Stres, Jom Cuba 5 Tip Ini!

  Selepas bersalin, perkara apa paling difikirkan oleh ibu? Sudah tentulah mengenai kerja rumah yang bertimbun, keadaan rumah bersepah dan sebagainya, kan?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Kehamilan, Penjagaan Kehamilan, Tips Hamil 15/09/2020 . 3 minit bacaan

  Si Kecil Asyik Jelir Lidah Bukan Mahu Mengejek, Ibu Bapa Kena Tahu 7 Sebab Ini, Ada Yang Bahaya!

  Si kecil anda kerap menjulurkan lidah seakan mengejek dan mengajuk anda? Ibu bapa kena tahu 7 sebab bayi julur lidah ini! Jom klik untuk baca.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Bayi, Keibubapaan, Penjagaan Bayi 11/09/2020 . 3 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  hubungan antara adik beradik

  Alololo… Si Kakak Cemburu Bila Lahir Adik Baru, Apa Ibu Bapa Perlu Buat?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Diterbitkan pada 05/03/2021 . 2 minit bacaan
  batuk berdarah

  Risaunya Jika Anak Batuk Keluar Darah, Cukupkah Sekadar Beri Air Kosong?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Diterbitkan pada 18/02/2021 . 2 minit bacaan
  contoh teladan

  Mama Babah Kena Jaga Pertuturan Depan Anak, Kalau Anak Dah Terikut, Susah Nak Ubah Nanti!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 11/02/2021 . 3 minit bacaan
  peranan ibu bapa

  Si Kecil Nak Buat Semua Perkara Sendiri? Sebagai Parents Ini Cara Untuk Galakkan Anak Berdikari

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 27/01/2021 . 3 minit bacaan