Bolehkah Seks Meningkatkan Kesihatan Emosi Anda?

Disemak secara perubatan oleh Panel Perubatan Hello Doktor


Ditulis oleh Farah Aziz · Disemak pada 05/12/2019

  Bolehkah Seks Meningkatkan Kesihatan Emosi Anda?

  Adalah pengetahuan umum bahawa seks memberikan rasa yang baik. Salain daripada pengalaman fizikal yang menyenangkan (orgasma/klimaks), seks menyediakan alternatif yang hebat untuk meningkatkan kesihatan mental anda. Mengapa? Baca terus untuk mengetahuinya.

  Harga diri

  Seks yang kerap dianggap sebagai sumber yang baik untuk meningkatkan harga diri yang mana sangat berharga untuk semua orang. Seseorang memerlukan harga diri untuk melakukan yang lebih baik dalam pekerjaan, berasa lebih baik terhadap apa dilakukannya dan lebih bermotivasi dalam mengejar matlamat mereka. Mempunyai lebih banyak hubungan seks dapat meningkatkan lagi hubungan antara pasangan, sehingga membuat mereka berasa aman.

  Stres

  Sesungguhnya, rasa keseronokan diperoleh daripada persetubuhan mengatasi lebih daripada sekadar fizikal. Ini mencetuskan kesenangan apabila pasangan terlibat dalam aktiviti ini. Oleh itu, apa-apa yang kelihatan stres sebelum ini kepada pasangan yang baru sahaja melakukan seks menjadi kurang serius. Mereke lebih terbuka dan santai ketika menghadapi masalah, cenderung menghasilkan penyelesaian yang lebih baik. Maksudnya, dalam kehidupan moden yang mana sesuatu perkara berubah dengan mudah, melakukan hubungan seks secara baik adalah cara paling mudah untuk mengurangkan tahap tekanan.

  Mood yang lebih baik

  Apabila mempunyai pasangan hidup, kita seperti mengalami perubahan mood yang agak kerap kerana perlu menangani bukan sahaja masalah kita sendiri tetapi juga pasangan. Selalunya seks tetap mengekalkan mood pasangan dari semasa ke semasa. Hubungan seks menjadikan kehidupan lebih memuaskan dan membuatkan seseorang berasa lebih yakin. Semua ini membuatkan mood anda menjadi jauh lebih baik pada waktu siang. Dengan itu, cinta diperlukan untuk pasangan berasa lebih baik tentang diri mereka sendiri dan kehidupan secara umumnya.

  Keintiman

  Emosi yang sihat dapat ditingkatkan dengan tahap keintiman yang mana dikaitkan dengan masa yang diluangkan bersama pasangan, termasuk masa-masa seksi. Ia membantu memupuk ikatan antara pasangan dan menjadikan komunikasi (aspek utama dalam hubungan) lebih mudah. Dalam erti kata lain, apabila kita berminat dengan seseorang, kita mula mempercayainya dan akan berkongsi apa sahaja denganya. Dan, seseorang itu juga akan melakukan perkara yang sama. Oleh itu, ikatan antara kedua-duanya semakin kuat apabila mendapat sokongan antara satu sama lain.

  Selain daripada perubahan yang jelas daripada seks seperti pembakaran kalori, manfaat fizikal dan kesihatan emosi juga boleh diperoleh daripada seks. Secara keseluruhannya, seseorang mempunyai kecenderungan untuk menjadi lebih positif dalam kehidupan apabila berpuas hati dengan sesuatu. Dan, tiada cara yang lebih baik daripada seks. Anda boleh bersenang-senang dengan sendiri, tetapi aktiviti intim dengan pasangan sangat menyenangkan dan bermanfaat.

  Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

  Disemak secara perubatan oleh

  Panel Perubatan Hello Doktor


  Ditulis oleh Farah Aziz · Disemak pada 05/12/2019

  Iklan
  Iklan
  Iklan
  Iklan