backup og meta

Bolehkah Seks Meningkatkan Kesihatan Emosi Anda?

Disemak secara perubatan oleh Dr. Aisyah Syahira Abdul Hamid · Dokter Umum · Hello Health Group


Ditulis oleh Farah Aziz · Disemak pada 25/10/2023

  Bolehkah Seks Meningkatkan Kesihatan Emosi Anda?

  Adalah pengetahuan umum bahawa seks memberikan rasa yang baik. Selain daripada pengalaman fizikal yang menyenangkan (orgasma/klimaks), seks menyediakan alternatif yang hebat untuk meningkatkan kesihatan mental anda. Mengapa? Baca artikel ini sehingga habis untuk mengetahui tentang kebaikan seks setiap hari.

  Untuk mendapatkan lebih banyak informasi tentang Kesihatan Seksual, anda boleh klik di sini.

  Kebaikan seks setiap hari #1. Meningkatkan harga diri

  Jimak setiap hari dianggap sebagai sumber yang baik untuk meningkatkan harga diri yang mana sangat berharga untuk semua orang.

  Seseorang memerlukan harga diri untuk melakukan yang lebih baik dalam pekerjaan, berasa lebih baik terhadap apa dilakukannya dan lebih bermotivasi dalam mengejar matlamat mereka.

  Mempunyai lebih banyak hubungan seks dapat meningkatkan lagi hubungan antara pasangan, sehingga membuat mereka berasa aman. 

  Kebaikan seks setiap hari #2. Menghilangkan stres

  seks menghilangkan stres

  Sesungguhnya, rasa keseronokan diperoleh daripada persetubuhan mengatasi lebih daripada sekadar fizikal. Ini mencetuskan kesenangan apabila pasangan terlibat dalam aktiviti ini.

  Oleh itu, apa-apa yang kelihatan stres sebelum ini kepada pasangan yang baru sahaja melakukan seks menjadi kurang serius. Mereka lebih terbuka dan santai ketika menghadapi masalah, cenderung menghasilkan penyelesaian yang lebih baik.

  Maksudnya, dalam kehidupan moden yang mana sesuatu perkara berubah dengan mudah, melakukan hubungan seks secara baik adalah cara paling mudah untuk mengurangkan tahap tekanan.

  #3. Menjadikan mood yang lebih baik

  stres mengembalikan mood

  Apabila mempunyai pasangan hidup, kita seperti mengalami perubahan mood yang agak kerap kerana perlu menangani bukan sahaja masalah kita sendiri tetapi juga pasangan. Selalunya seks tetap mengekalkan mood pasangan dari semasa ke semasa.

  Hubungan seks menjadikan kehidupan lebih memuaskan dan membuatkan seseorang berasa lebih yakin. Semua ini membuatkan mood anda menjadi jauh lebih baik pada waktu siang. Dengan itu, cinta diperlukan untuk pasangan berasa lebih baik tentang diri mereka sendiri dan kehidupan secara umumnya.

  #4. Mengeratkan keintiman

  Kebaikan seks setiap hari yang lain juga adalah dapat mengeratkan keintiman anda lagi bersama pasangan. Emosi yang sihat dapat ditingkatkan dengan tahap keintiman yang mana dikaitkan dengan masa yang diluangkan bersama pasangan, termasuk masa-masa seksi.

  kebaikan seks setiap hari

  Ia membantu memupuk ikatan antara pasangan dan menjadikan komunikasi (aspek utama dalam hubungan) lebih mudah.

  Dalam erti kata lain, apabila kita berminat dengan seseorang, kita mula mempercayainya dan akan berkongsi apa sahaja denganya.

  Dan, seseorang itu juga akan melakukan perkara yang sama. Oleh itu, ikatan antara kedua-duanya semakin kuat apabila mendapat sokongan antara satu sama lain.

  Selain daripada perubahan yang jelas daripada seks seperti pembakaran kalori, manfaat fizikal dan kesihatan emosi juga boleh diperoleh daripada seks.

  Secara keseluruhannya, seseorang mempunyai kecenderungan untuk menjadi lebih positif dalam kehidupan apabila berpuas hati dengan sesuatu. Dan, tiada cara yang lebih baik daripada seks. Anda boleh bersenang-senang dengan sendiri, tetapi aktiviti intim dengan pasangan sangat menyenangkan dan bermanfaat.

  Penafian

  Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

  Disemak secara perubatan oleh

  Dr. Aisyah Syahira Abdul Hamid

  Dokter Umum · Hello Health Group


  Ditulis oleh Farah Aziz · Disemak pada 25/10/2023

  advertisement iconIklan

  Adakah artikel ini bermanfaat?

  advertisement iconIklan
  advertisement iconIklan