Bagaimana Untuk Menyedari Rakan Anda Mangsa Penderaan?

  Bagaimana Untuk Menyedari Rakan Anda Mangsa Penderaan?

  Sesiapa sahaja boleh menjadi mangsa penderaan, tanpa mengira pendidikan, tahap sosial atau status kewangan. Untuk membantu rakan anda daripada penderaan adalah sangat penting untuk menghindari kesan yang mungkin terjadi ke atas kehidupan dan masa depan mereka. Perkara pertama yang perlu dilakukan adalah untuk memahami dan mengetahui bila rakan anda didera.

  Tingkah laku yang berlaku mungkin disumbangkan oleh faktor lain, dan tidak boleh dianggap sebagai bukti berlakunya penderaan.

  Tanda penderaan secara emosi

  Bukan semua penderaan berlaku secara fizikal. Penderaan secara emosi boleh membuatkan mangsa merasa tidak berguna, tidak berdaya dan berputus asa. Mereka mungkin merasakan mereka tidak akan dapat melarikan diri dari kawalan pendera. Beberapa situasi penderaan emosi mungkin menyebabkan mangsa merasakan diri tidak diperlukan dan tidak seorang individu yang menyayangi mereka kecuali pendera.

  Biasanya individu yang didera berisiko mendapat penyakit mental seperti kemurungan, gangguan pemakanan atau gangguan tidur. Tidur mereka kerap terganggu kerana mereka sentiasa berada dalam keadaan berjaga-jaga yang membuatkan mereka tidak dapat berehat dengan sepenuhnya.

  Tanda penderaan emosi yang lain, termasuk:

  • Rasa rendah diri
  • Mudah merasa bersalah
  • Kegelisahan, kebimbangan yang berterusan
  • Muncul masalah berkaitan pengambilan alkohol atau ubatan
  • Alami simptom kemurungan
  • Hilang minat untuk melakukan aktiviti harian
  • Sering bercakap tentang keinginan atau percubaan untuk membunuh diri

  Simptom ini boleh menunjukkan punca kepada keadaan atau masalah lain, tetapi ia adalah sesuatu yang biasa untuk mangsa penderaan merasakan bahawa mereka berada dalam perhubungan yang ganas.

  Gemar mengasingkan diri atau berdiam diri

  Mangsa penderaan cenderung untuk menjadi senyap dan menghindari dari berhubung dengan masyarakat. Jika rakan anda berubah personaliti daripada seorang yang gemar bersosial dan ceria kepada seorang yang pendiam, ia boleh menjadi tanda kepada penderaan domestik. Rakan anda mungkin akan sering terlambat untuk kerja, perjumpaan sosial atau membatalkan temu janji pada saat akhir.

  Lebih serius, mangsa mungkin mula untuk memutuskan hubungan dengan rakan dan ahli keluarga dan mengasingkan diri dari individu di syarikat yang mereka senangi dahulu. Apabila anda bertanyakan tentang kisah peribadi atau siapa pasangan mereka, mereka mungkin memilih untuk tidak berkongsi sebarang maklumat atau menafikan bahawa sebarang masalah dan menyatakan segalanya adalah baik.

  Tanda ketakutan

  Mungkin rakan anda tidak merujuknya sebagai penderaan, tetapi mereka mungkin merujuk pendera sebagai ‘mudah beremosi’ atau ‘mudah naik angin’. Sebagai contoh, mereka mungkin mengatakan bahawa pasangan mereka mudah marah apabila minum alkohol.

  Anda mungkin melihat rakan anda tidak selesa ketika berada di rumah mereka. Mereka menjadi sangat pemalu dan segan untuk berbual. Mereka juga akan kelihatan cemas dan risau tentang bagaimana untuk melayan pasangan mereka. Ada masanya apabila berada di depan pendera, ketakutan itu akan jelas kelihatan, sehingga rakan anda mungkin menjadi kaku dan tidak mampu untuk melakukan sebarang keputusan, bahkan tidak mampu untuk melindungi diri.

  Tanda dikawal

  Rakan anda mungkin sudah melepaskan segala aspek kawalan dalam kehidupan kepada pendera. Mereka takut untuk pergi ke mana-mana atau untuk melakukan apa-apa tanpa permintaan.

  Jika seseorang adalah mangsa penderaan, mereka kerap dan sering meminta izin untuk berjumpa seseorang atau pergi ke mana-mana. Rakan anda mungkin merujuk pendera sebagai ‘agak cemburu’ atau ‘ sedikit mengawal’.

  Kawalan dari pendera mungkin melibatkan aspek lain seperti perhubungan dan kewangan. Rakan anda mungkin kerap berdepan dengan masalah kekurangan duit atau tidak mempunyai kenderaan sendiri. Mereka mungkin mengatakan pasangan mereka mengawal soal kewangan dan mengambil kira tentang semua perbelanjaan. Ini mungkin menyebabkan mangsa merasa lebih bergantung kepada pendera dan ia lebih mudah untuk dikawal. Pendera mungkin sering kali menuduh mereka mempunyai hubungan lain.

  Ramai mangsa penderaan domestik akan cuba untuk menyembunyikan atau menafikannya, atau cuba untuk melindungi sebarang tanda penderaan. Walau bagaimanapun, jika anda mengesyaki seseorang yang anda kenali mungkin mengalami penderaan domestik, cuba rujuk senarai di atas sebagai bantuan.

  Hello Health Group tidak menyediakan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

  Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

  Disemak secara perubatan oleh

  Panel Perubatan Hello Doktor


  Ditulis oleh Asyikin Md Isa · Disemak pada 24/06/2020

  Iklan
  Iklan
  Iklan
  Iklan