backup og meta
Info Kesihatan
Alat Kesihatan
Tanya Doktor
Simpan

Masalah Seksual Wanita, Apa yang Perlu Dilakukan?

Fakta Disemak oleh Hello Doktor Medical Panel


Ditulis oleh Farah Aziz · Disemak pada 05/12/2019

Masalah Seksual Wanita, Apa yang Perlu Dilakukan?

Seks adalah bahagian penting dalam kehidupan seorang wanita, namun beberapa masalah seksual dapat mempengaruhi keseronokan dan kesihatan seksual. Ketahui tentang isu biasa yang boleh membantu anda mendiagnosis diri anda dan mendapatkan bantuan perubatan apabila diperlukan.

Simptom masalah seksual dalam kalangan wanita

Anda mungkin mengalami masalah seksual di mana-mana peringkat hidup anda. Ia boleh berlaku berulang kali dan sering dalam keadaan tertentu atau dalam semua keadaan. Tubuh, minda, hubungan, kepercayaan, dan gaya hidup adalah faktor aktiviti seksual yang berjaya. Sebarang gangguan kepada sebarang faktor boleh menjejaskan kehidupan seks anda. Berikut adalah beberapa masalah seksual yang biasa dengan wanita.

Kurangnya keinginan seksual

Dalam keadaan ini, anda kehilangan minat untuk mempunyai hubungan intim. Apabila pasangan anda ingin melakukan hubungan seksual, anda lebih cenderung untuk menolaknya.

Kesakitan seksual

Anda mungkin merasa sakit semasa dan selepas seks. Kesakitan boleh dirasai di dalam faraj, vulvar atau pelvis anda. Sakit juga boleh dikaitkan dengan rangsangan seksual. Malah, sakit boleh menyebabkan kesukaran membuang air kecil.

Gangguan orgasmik

Menderita dari kebimbangan kesihatan ini, anda tidak boleh mencapai orgasme. Keadaan ini boleh berlaku berulang kali dalam keadaan seks tertentu atau dalam semua keadaan.

Kurang rangsangan seksual

Dengan masalah ini, anda masih mahu melakukan hubungan seks, bagaimanapun, anda tidak terangsang atau kekalkan keghairahan anda semasa keadaan itu.

Faktor risiko masalah seksual pada wanita

Masalah seksual pada wanita boleh disebabkan oleh beberapa faktor. Berikut adalah beberapa kes:

 • Anda mempunyai keadaan perubatan tertentu yang menjejaskan fungsi seksual anda. Keadaan ini termasuk penyakit jantung, kanser, masalah pundi kencing atau kerosakan buah pinggang.
 • Anda mengambil ubat tertentu seperti antidepresan atau ubat-ubatan yang digunakan untuk mengawal tekanan darah anda. Ia termasuk juga melakukan kemoterapi. Ubat-ubatan ini boleh mengurangkan pemacu seks.
 • Anda mempunyai perubahan dalam tahap hormon. Oleh itu, anda mungkin mempunyai tahap estrogen yang lebih rendah. Ini boleh mengakibatkan kehilangan sensasi. Ia juga mengambil lebih banyak masa untuk membina semangat anda. Penurunan estrogen juga menyebabkan kekeringan faraj dan penipisan lapisan faraj. Ini menjadikan hubungan menyakitkan kepada tubuh anda.
 • Anda mempunyai masalah emosi. Tekanan dan kegelisahan boleh menjejaskan keinginan seksual anda.
 • Anda mempunyai penyakit buah pinggang, hati, jantung, atau penyakit saluran darah.
 • Anda mengalami penderaan seksual pada masa lalu.

Bila perlu berjumpa doktor

Sekiranya simptom menyebabkan anda bimbang dan menjejaskan hubungan anda, berjumpalah dengan doktor. Anda juga harus mendapatkan bantuan daripada doktor jika simptom anda semakin buruk.

Apa yang boleh anda lakukan sebelum temujanji

Sebelum temujanji anda dengan doktor, pastikan anda mempunyai semua maklumat mengenai keadaan dan soalan anda untuk bertanya. Anda sepatutnya mempunyai semua maklumat ini:

 • Simptom anda: Maklumat ini penting. Ketahui keterukan simptom, bila dan bagaimana ia berlaku.
 • Sejarah perubatan anda: Beritahu doktor anda jika anda mempunyai keadaan perubatan seperti kehamilan, diabetes, kanser atau penyakit jantung. Jika anda mengambil ubat, beritahu doktor anda tentang jenis dan dosnya.
 • Sejarah seksual anda: Beritahu doktor anda jika anda mengalami penderaan seksual atau serangan seksual pada masa lalu. Juga, beritahu doktor tentang aktiviti seks berisiko tinggi anda.
 • Anda juga harus membuat senarai pertanyaan yang anda ingin tanya kepada doktor anda. Tanya kepada doktor mengenai keadaan anda, bagaimana untuk merawatnya, berapa lama rawatan, dan komplikasi yang berpotensi. Jangan ragu-ragu untuk bertanya. Doktor akan menjawab soalan anda.

  Masalah seksual seperti kekurangan pemacu seks atau hubungan seks yang menyakitkan boleh menghalang anda daripada menikmati kehidupan seks anda. Masalah ini boleh menjadi akibat daripada penyakit hormon, diabetes, penyakit jantung, tekanan atau peristiwa traumatik pada masa lalu. Sekiranya masalah berlangsung berbulan-bulan, anda perlu berjumpa doktor.

  Penafian

  Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.  Fakta Disemak oleh

  Hello Doktor Medical Panel


  Ditulis oleh Farah Aziz · Disemak pada 05/12/2019

  ad iconIklan

  Adakah artikel ini bermanfaat?

  ad iconIklan
  ad iconIklan