3 ‘C’ Membentuk Hubungan Sihat

  3 ‘C’ Membentuk Hubungan Sihat

  Hubungan adalah bahagian penting dalam kehidupan yang sihat, tetapi tiada hubungan yang sempurna. Hubungan dari kenalan kepada romantik, berpotensi untuk memperkaya kehidupan dan menambah kesenangan hidup kita. Walau bagaimanapun, hubungan yang sama boleh menyebabkan ketidakselesaan.

  Tanda hubungan tidak sihat

  Hubungan tidak sihat akan menyebabkan tekanan yang kerap dan sukar dielakkan. Ketegangan ini tidak sihat bagi setiap pasangan dan boleh mendorong kepada masalah lain dalam kehidupan anda.

  Antara hubungan tidak sihat termasuk:

  • Basa tertekan untuk ubat diri untuk orang lain
  • Berasa risau apabila tidak setuju dengan pasangan
  • Berasa tertekan untuk berhenti daripada melakukan aktiviti harian menghiburkan
  • Cuba mengawal atau manipulasi antara satu sama lain
  • Tiada masa untuk diluangkan bersama
  • Mengalami keganasan fizikal semasa perselisihan

  3 ‘C’ membantu hubungan tidak sihat

  Komunikasi (Communicate)

  Komunikasi adalah salah satu aspek yang paling penting dalam apa-apa hubungan, terutamanya hubungan romantik. Salah satu kesilapan terbesar pasangan adalah mempertikaikan ketidakfahaman berbanding daripada cuba memahami perasaan pasangan masing-masing.

  Perselisihan yang berlaku diakhiri dengan meninggalkan dan membiarkan masing-masing bertenang mungkin membolehkan anda dan pasangan melupakan keadaan tegang yang berlaku hari ini pada keesokkan harinya. Situasi ini akan terus berlaku jika anda tidak belajar memahami jangkaan penting yang lain.

  Kompromi (Compromise)

  Selepas belajar berkomunikasi, kadang-kadang satu-satunya cara untuk menamatkan perselisihan adalah untuk berkompromi. Sekiranya anda berdua benar-benar ditetapkan dalam arah yang berbeza dan tidak dapat belajar untuk berkompromi, beberapa situasi tidak dapat diselesaikan. Ia akan mengambil sedikit usaha, tetapi belajar untuk memberi kepada pasangan anda pada masa-masa tertentu. Tidak salah untuk anda mengalah dengan pasangan dan mengikuti kehendaknya dan pada hari lainnya pasangan juga akan berbuat demikian terhadap permintaan anda. Ini dapat mengubah keadaan tegang dan serius menjadi lebih tenang dan menyeronokkan.

  Memberikan komitmen (Commit)

  Berkomunikasi dan berkompromi dengan yang lain adalah tugas yang lebih mudah diperkatakan daripada melakukannya. Anda boleh membacanya dan berfikir, “Tiada masalah, boleh saya lakukan itu.” Tetapi apabila menghadapinya, ia akan mengambil sedikit usaha bagi anda dan pasangan. Sekiranya anda tidak komited sepenuhnya untuk memperbaiki hubungan sukar anda, ia mungkin akan terputus. Untuk membuat hubungan anda berfungsi, anda berdua perlu memberi tumpuan dengan bersabar dan lebih peka terhadap keperluan pasangan anda.

  Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

  Disemak secara perubatan oleh

  Panel Perubatan Hello Doktor


  Ditulis oleh Farah Aziz · Disemak pada 05/12/2019

  Iklan
  Iklan
  Iklan
  Iklan