5 Tip Mengatasi Kebimbangan Dan Stres

  5 Tip Mengatasi Kebimbangan Dan Stres

  Kadangkala, beberapa keadaan boleh membuatkan anda rasa bimbang dan tertekan. Ada yang sampai merencatkan aktiviti harian anda. Banyak keadaan yang menyebabkan rasa bimbang dan stres, antaranya memulakan kerja di tempat baru, menghadiri temuduga atau mungkin juga berjumpa dengan seseorang yang isitimewa.

  Ia adalah perasaan normal yang berlaku tapi kadangkala ia boleh menjejaskan prestasi anda. Ikuti tip mudah mengatasi kebimbangan dan stres.

  1. Lakukan senaman berkala

  Senaman menyumbang kepada kesihatan jantung dan otak. Apabila anda bersenam, jantung akan mengepam darah dengan lebih kuat. Lebih banyak darah akan mengalir ke seluruh badan. Di otak, khususnya, oksigen yang banyak di bahagian ini memberikan anda minda yang lebih tenang.

  2. Kurangkan kafein

  Dua minuman ini boleh meningkatkan kebimbangan dan stres. Jika anda pengamal tegar kopi, jangan terus berhenti secara mendadak. Lakukannya secara beransur-ansur untuk mengelakkan kesan penarikan seperti pening kepala dan menggigil.

  3. Amalkan pemakanan yang sihat

  Diet sentiasa terkait dengan kesihatan serta produktiviti hari anda. Jangan lupa untuk dapatkan semua hidangan anda. Badan yang kurang nutrien akan kekurangan tenaga untuk melawan stres.

  4. Dapatkan tidur yang cukup

  Tidur adalah satu mekanisme untuk reset semula badan anda. Bahan-bahan kimia di dalam badan akan kembali stabil selepas bangun dari tidur. Tanpa tidur yang cukup, bukan sahaja banyak masalah kesihatan yang boleh berlaku, ia juga akan menjejaskan penampilan anda seterusnya menambahkan lagi kebimbangan serta keresahan.

  5. Lakukan yang terbaik

  Anda tidak perlu melakukan sesuatu dengan sempurna. Anda lebih kenal diri anda. Apa yang lebih penting adalah anda lakukan dengan usaha yang paling baik.

  Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

  Sumber Rujukan

  Anxiety And Depression Association Of America. Tips. Dimuat turun daripada https://adaa.org/tips#.

  Gambar penulisbadge
  Ditulis oleh Muhamad Firdaus Rahim Disemak pada 27/11/2019
  Fakta Disemak oleh Hello Doktor Medical Panel