backup og meta
Info Kesihatan
Alat Kesihatan
Tanya Doktor
Simpan

5 Tanda Perhubungan yang Tidak Sihat

Disemak secara perubatan oleh Panel Perubatan Hello Doktor


Ditulis oleh Farah Aziz · Disemak pada 05/12/2019

5 Tanda Perhubungan yang Tidak Sihat

Hubungan yang tidak sihat adalah hubungan yang mana satu atau lebih orang yang terlibat menunjukkan tingkah laku yang tidak sihat dan tidak diasaskan dalam saling menghormati orang lain. Hubungan tidak sihat tidak semestinya hubungan yang kasar, tetapi ia boleh terjadi. Adalah penting untuk mengenali tanda-tanda hubungan yang tidak sihat kerana hubungan tersebut mempunyai potensi untuk meningkatkan hubungan yang kasar.

1. Kurang komunikasi

Komunikasi adalah salah satu kunci utama dalam mana-mana perhubungan, sama ada dengan keluarga, rakan atau orang lain. Rakan-rakan sepatutnya dapat berkomunikasi yang baik dan buruk antara satu sama lain. Tanpa komunikasi, tidak ada asas untuk membina hubungan yang sihat. Mungkin ada kekurangan komunikasi jika pasangan tidak dapat membincangkan topik yang sukar, terdapat banyak salah faham yang tidak pernah sepatutnya dihasilkan, atau mereka tidak sepertinya berada di halaman yang sama.

2. Tidak menghormati

Semua perhubungan harus mempunyai penghormatan, terutama yang intim. Jika seorang rakan dalam hubungan merasa tidak dihargai, ini pasti sesuatu yang perlu ditangani. Kehormatan boleh termasuk panggilan nama, melanggar batas, dan sentiasa mempersoalkan dan mengkritik pilihan dan keputusan orang lain.

3. Tidak jujur

Ini mungkin kelihatan jelas, tetapi ketidakjujuran, terutama kecurangan berterusan dan berulang, bukan asas yang baik untuk sebarang hubungan.

4. Cemburu

Sesetengah cemburu dalam hubungan baik-baik saja, normal pun. Walau bagaimanapun, cemburu menjadi tidak sihat apabila ia berterusan atau berlebihan. Di sisi sebaliknya, jika satu pasangan sentiasa cuba membuat pasangan cemburu, itu juga boleh menjadi tanda hubungan yang tidak sihat.

5. Bergaduh berterusan

Walaupun semua hubungan akan mempunyai beberapa konflik di dalamnya, jika anda dan pasangan anda sentiasa bergaduh, ini boleh menjadi tanda yang tidak baik. Secara amnya, anda tidak sepatutnya berasa bersifat agresif apabila anda bersama pasangan anda.

Hello Health Group tidak menyediakan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Penafian

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.Disemak secara perubatan oleh

Panel Perubatan Hello Doktor


Ditulis oleh Farah Aziz · Disemak pada 05/12/2019

ad iconIklan

Adakah artikel ini bermanfaat?

ad iconIklan
ad iconIklan