backup og meta

Cinta Membangkitkan Hubungan Intim yang Sejahtera

Disemak secara perubatan oleh Dr. Gabriel Tang Pei Yung · Dokter Umum · Hello Health Group


Ditulis oleh Farah Aziz · Disemak pada 24/06/2020

  Cinta Membangkitkan Hubungan Intim yang Sejahtera

  Cinta dan nafsu: Apakah perbezaannya?

  Bagi orang Yunani purba, mereka mempunyai beberapa perkataan untuk membezakan jenis-jenis cinta. Cinta dibahagiakan kepada tiga sistem otak asas iaitu nafsu (pemacu seks), cinta yang romantik dan ikatan atau hubungan perasaan yang mendalam. Ketiga-tiga sistem otak ini sering kali dikuasai atau menguasai. Bagaimanapun, ia tidak semestinya anda boleh melakukan hubungan seks dengan seseorang yang anda tidak suka, jatuh cinta dengan seseorang yang anda tidak pernah tidur bersama dan berasa ikatan yang mendalam kepada seseorang tetapi anda tidak menghiraukan nafsu dan romantik. Oleh itu, secara kesimpulannya, setiap pemacu keghairahan dikaitkan dengan perbezaan otak utama dan sistem kimianya.

  Manakala nafsu pula telah lama dikaitkan dengan sistem testosteron yang ada secara semula jadinya pada lelaki dan wanita. Sebaliknya, cinta yang romantis adalah dirancang, terutama sekali oleh sistem dopamine di dalam otak. Dan, ikatan hubungan yang mendalam kini dikaitkan dengan sistem neurokimia, oksitosin dan vasopresin.

  Dan yang menariknya, kebanyakan orang di seluruh dunia dengan mudah boleh membezakan antara cinta romantis dan nafsu.

  Fakta mengejutkan mengenai seks yang perlu anda tahu

  Anda mungkin fikir bahawa anda sudah mengetahui segala-galanya yang perlu diketahui mengenai cinta dan hubungan seks, tetapi adakah anda benar-benar tahu? Berikut adalah beberapa fakta yang mengejutkan dan mungkin mengubah perspektif anda terhadap hubungan intim bersama pasangan.

  1. Lelaki benar-benar mahu wanita orgasma

  Secara biologi, lelaki memberi perhatian khusus kepada pasangan mereka semasa hubungan seksual. Jika pasangan tidak “responsif’ atau “terlibat’ semasa hubungan seks, ini boleh menimbulkan kecurigaan dan kesangsian, menurut ahli sains saraf Ogi Ogas dan Sai Gadam.

  Walaupun dalam hubungan jangka pendek, mereka mencadangkan, lelaki bermotivasi untuk memuaskan pasangan mereka meskipun dalam senario ini ia mungkin tidak ada kaitan dengan memastikan kesetiaannya dan lebih banyak kaitannya dengan melindungi reputasinya. Malah, mana-mana lelaki yang menurunkan ego atau harga dirinya secara tidak langsung akan memastikan pasangannya berasa lebih baik.

  1. Ovulasi mempengaruhi tarikan seksual bagi lelaki dan wanita

  Menurut satu kajian, wanita subur memperlihatkan daya tarikan yang lebih kuat kepada lelaki alfa yang biasa (lebih “lelaki’) daripada ketika mereka tidak ovulasi. Lelaki, sebaliknya, kelihatan mencari sesuatu ovulasi daripada afrodisiak. Dalam satu lagi kajian, lelaki menilai bau busuk wanita pada pelbagai peringkat dalam kitaran haid mereka, dan bau yang paling menarik, menurut para peserta, berasal dari wanita yang ovulasi.

  1. Lelaki muda berasa tertekan untuk melakukan hubungan seks dengan cepat (walaupun mereka tidak mahu)

  Dalam The Sex Myth, pengarang Rachel Hills mengambil beberapa kajian yang menunjukkan bahawa lelaki tidak semestinya gila seks seperti yang digambarkan oleh media. Satu tinjauan mendapati bahawa 21 peratus daripada lelaki berusia 15 hingga 21 tahun telah berasa tertekan disebabkan oleh seorang wanita untuk pergi lebih jauh secara seksual daripada yang selesa untuk mereka, dan 56 peratus daripadanya berkata mereka berasa lega ketika seorang pasangan wanita ingin menunggu untuk melakukan hubungan seks.

  1. Hanya mengambil masa kurang daripada satu saat untuk mengetahui jika terdapat keghairahan

  Sebenarnya, separuh daripada saat itu adalah apa yang diperlukan untuk otak anda memutuskan sama ada pasangan berpotensi hangat atau tidak, menurut kajian tahun 2008. Dalam satu temu bual, penulis kajian, Stephanie Ortigue berkata, mereka mendapati otak tahu siapa yang kita inginkan dan apabila kita mahu sebelum kita menyedarinya. Lebih menarik lagi, para penyelidik mendapati ia mengambil masa yang lebih sedikit untuk bawah sedar bagi mengenal pasti seseorang yang kita dapati tidak menarik.

  1. Pasangan bahagia percaya seks yang hebat perlukan usaha

  Mitos bahawa fasa bulan madu berlangsung selama-lamanya untuk pasangan yang paling bahagia adalah dusta. Sebenarnya, selepas dua hingga tiga tahun, kepuasan seksual mula berkurang bagi kebanyakan pasangan. Kunci untuk mengekalkan kehidupan seks yang hebat menurut penyelidikan baru dari University of Toronto, menyedari bahawa ia memerlukan kerja dan usaha untuk menjaga kehangatan hidup. Dalam erti kata lain, andaian bahawa seks yang hebat secara automatik sepatutnya berlaku adalah selalunya yang menghalang seks yang hebat dari sebenarnya berlaku.

  1. Lelaki adalah pendusta dan penipu yang lebih baik

  Walaupun persepsi umum adalah wanita yang sering menipu lelaki seperti melalui solekan, tetapi apabila melibatkan penipuan secara lisan, lelaki mendahuluinya atau lebih baik. Dalam The Male Brain, Louann Brizendine menegaskan bahawa lelaki menunjukkan “ketegangan elektrik yang jauh lebih kecil’ dalam suara mereka ketika berbohong, yang membuatkan kebohongan mereka berbunyi lebih meyakinkan. Dalam buku Are All Guys Assholes?, penulis Amber Madison melaporkan bahawa 44 peratus daripada seribu lelaki lurus yang ditemuinya berkata mereka dengan senang hati akan “menipu minat’ dalam kehidupan seorang gadis untuk tidur dengannya.

  Hubungan seksual: Apakah perkara yang perlu dielakkan?

  Seks adalah kehendak asas manusia. Ia adalah satu pengalaman yang menyeronokkan. Selain menjadikan hubungan yang paling tinggi antara lelaki dan wanita, seks yang baik juga banyak memberi manfaat kepada hormon wanita.  

  Saintis mendapati bahawa melakukan hubungan seks mampu meningkatkan kesihatan fizikal dan juga mental. Oleh itu, pasangan suami isteri sebenarnya perlu lebih bersikap terbuka mengenai seks dan tidak memandangnya dengan remeh. Namun begitu, terdapat beberapa perkara yang perlu dielakkan sebelum melakukan hubungan seks bersama pasangan.

  1. Jangan makan terlalu banyak

  Makan terlalu banyak akan menyebabkan anda berasa mengantuk terutamanya jika ia tinggi kandungan serat dan karbohidrat. Walaupun diet sayur-sayuran adalah baik untuk kesihatan anda, elakkan makanan yang tinggi karbohidrat dan serat 2 hingga 3 jam sebelum melakukan hubungan seks. Sebaliknya, amalkan makan makanan yang manis seperti coklat atau gula-gula. Jika anda bukan penggemar makanan manis, cuba makan kekacang. Selain itu, minum lebih banyak air untuk memberi anda lebih tenaga.

  1. Bercukur

  Wanita tidak boleh bercukur sebelum bersetubuh. Bercukur menyebabkan lapisan kulit teratas mengelupas dan menjadi sangat sensitif. Folikel rambut boleh merengsakan dan menyebabkan luka kecil, yang akan membawa kepada kemungkinan mendapat jangkitan seperti HPV atau herpes.

  1. Jangan menggunakan daun pudina

  Secara logiknya, anda mesti mahu berbau wangi ketika melakukan hubungan intim dengan pasangan, bukan? Namun begitu, ia sebenarnya mungkin akan menjejaskan kadar testosteron anda kerana daun pudina mengandungi mentol. Sebaiknya, hanya berus gigi anda seperti biasa sahaja.

  1. Jangan merokok atau minum alkohol

  Kebanyakan media massa kini memberi tanggapan seperti merokok atau minum alkohol adalah perkara yang normal terutamanya bagi lelaki. Realitinya sangat jauh berbeza. Asap rokok dan alkohol adalah toksik yang berbahaya kerana ia mampu merencatkan aliran darah dalam badan lalu mengurangkan prestasi seksual anda. Ia juga berbahaya buat kesihatan anda secara umumnya.

  1. Jangan menggunakan rutin yang sama sahaja

  Variasi adalah kuncinya. Bagi menyemai cinta yang mendalam antara pasangan, anda perlu bersikap kreatif ketika melakukan hubungan seks. Ini kerana rutin yang sama sahaja akan mendatangkan kebosanan lalu membunuh libido anda dan pasangan. Oleh itu, pelbagaikan lokasi, pakaian atau senario bagi memarakkan lagi api asmara dan rasa cinta dalam kehidupan seksual anda.

  1. Jangan terlalu risau berkenaan bentuk tubuh badan anda

  Kedua-dua lelaki dan wanita agak cemas sebelum bersetubuh. Individu yang terlalu risau dengan bentuk tubuh badan mereka akan cenderung gagal dalam kehidupan seksual mereka bersama pasangan. Jangan terlalu risau kerana anda dan pasangan seharusnya menerima satu sama lain dengan seadanya kerana bentuk tubuh badan yang menarik adalah satu perkara yang tidak akan kekal sehingga usia tua. Oleh itu, cuba abaikan pemikiran ini dan nikmatilah hubungan intim bersama pasangan dengan lebih bahagia.

  Kadang-kadang, kebimbangan terlampau boleh menyebabkan disfungsi erektil. Urutan kaki atau belakang daripada pasangan boleh membantu mengurangkan tekanan serta mencipta masa yang luar biasa untuk kedua-duanya.

  Makanan tambahan: Adakah ia membantu hubungan seksual anda dan pasangan?

  Tidak dinafikan, kebanyakan pasangan sama ada baru atau telah lama berkahwin, apabila membabitkan hubungan intim, pelbagai tip pemakanan dititikberatkan bagi memastikan hubungan yang berjaya. Malah, bagi pasangan yang kurang bersemangat mereka boleh mencuba makanan tambahan tertentu bagi meningkatkan hubungan intim bersama. Berikut beberapa makanan lazat yang mudah ditemui bagi menyelamatkan hari anda bersama pasangan sekali gus menyemai cinta yang lebih mendalam antara anda berdua.

  1. Coklat gelap

  Coklat gelap bukan sahaja sangat menarik, tetapi ia juga boleh meningkatkan kehidupan seks anda. 70% coklat gelap mengandungi koko, yang sangat kaya dengan dopamine, ini bermakna dengan memakan coklat gelap yang mencukupi, anda boleh meningkatkan tahap dopamine di dalam otak. Dopamine (ia terutamanya disebabkan oleh tryptophan dan phenylethylamine), atau juga dikenali sebagai “pleasure chemical” adalah sebab mengapa mood anda meningkat, santai dan merangsang tindak balas tubuh anda.

  1. Badam

  Almond lebih daripada makanan ringan yang sihat dan menyelerakan, tetapi ia juga meningkatkan semangat, berfungsi sebagai perangsang seksual, dan membantu kesuburan. Berkongsi ciri-ciri yang sama dengan asparagus, badam kaya dengan nutrien dan beberapa mineral, yang sangat penting dalam kehidupan seks dan pembiakan anda. Sebagai contoh, beberapa nutrien dan mineral yang terdapat dalam badam adalah zink (membantu dengan libido dan nafsu seksual), selenium, vitamin E dan sebagainya.

  1. Makanan laut

  Sesetengah orang tidak suka makan makanan laut kerana bau, tekstur yang licin dan berlendir. Walau bagaimanapun, ia tidak mengubah hakikat bahawa makanan laut adalah salah satu daripada sumber zink yang paling tinggi libido. Di samping itu, terdapat juga jenis makanan laut yang boleh bertindak sebagai afrodisiak. Sebagai contoh, ikan berminyak, seperti salmon liar, atau ikan hering, bukan sahaja berfungsi sebagai afrodisiak, tetapi juga kaya dengan omega-3 dan asid lemak yang sihat, yang penting untuk jantung yang sihat.

  1. Avokado

  Selama beratus-ratus tahun, avokado telah dirujuk sebagai buah zakar oleh Aztecs disebabkan oleh bentuk fizikalnya. Walau bagaimanapun, sebab di sebalik mengapa avokado boleh membantu kehidupan seks anda adalah ia sangat kaya dengan lemak tidak tepu dan rendah lemak tepu. Oleh itu, avokado berfungsi dengan sempurna sebagai afrodisiak, dan juga baik untuk jantung dan arteri anda. Selain itu, avocado juga kaya dengan vitamin B6, yang membantu menjaga keseimbangan sistem saraf anda dan vitamin E berpotensi menurunkan risiko penyakit kardiovaskular. Ia juga boleh mengurangkan kerosakan DNA sperma.

  1. Panax ginseng (ginseng Asia)

  Menurut satu kajian, wanita yang menjalani tempoh menopaus boleh meningkatkan pemacu seks mereka dengan mengambil tiga kapsul 1 gram setiap hari selama 2 minggu. Di samping itu, ginseng juga meningkatkan fungsi ereksi dalam jantina yang bertentangan juga. Walau bagaimanapun, penggunaan ginseng Asia atau Panax ginseng boleh menyebabkan insomnia. Oleh itu, berunding dengan doktor atau penjaga kesihatan untuk nasihat dan panduan lanjut sebelum menggunakan suplemen ini bagi mengelakkan kesan sampingan seperti haid yang menyakitkan untuk wanita atau cirit-birit.

  Mengejutkan bukan? Makanan bukan sahaja untuk mengisi perut anda, tetapi ia juga meningkatkan prestasi hidup anda. Dalam senario ini, perlu ingat bahawa lima makanan tersebut merupakan pemacu seks yang meningkat dengan dramatik. Walau bagaimanapun, ingat bahawa ia perlu dimakan dalam jumlah yang sesuai. Berunding dengan doktor atau penjaga kesihatan anda untuk mendapatkan maklumat lanjut, nasihat dan bimbingan.

  Bagaimana seks meningkatkan kesihatan emosi anda dan pasangan?

  Seks diketahui umum boleh memberikan rasa yang baik. Selain daripada pengalaman fizikal yang menyenangkan (orgasma/klimaks), seks menyediakan alternatif yang hebat untuk meningkatkan kesihatan mental anda. Mengapa? Baca terus untuk mengetahuinya.

  1. Harga diri

  Seks yang kerap dianggap sebagai sumber yang baik untuk meningkatkan harga diri yang mana sangat berharga untuk semua orang. Seseorang memerlukan harga diri untuk melakukan yang lebih baik dalam pekerjaan, berasa lebih baik terhadap apa yang dilakukannya dan lebih bermotivasi dalam mengejar matlamat mereka. Mempunyai lebih banyak hubungan seks dapat meningkatkan lagi hubungan antara pasangan, sehingga membuat mereka berasa aman.

  1. Stres/tekanan

  Sesungguhnya, rasa keseronokan diperoleh daripada persetubuhan mengatasi lebih daripada sekadar fizikal. Ini mencetuskan kesenangan apabila pasangan terlibat dalam aktiviti ini. Oleh itu, apa-apa yang kelihatan stres sebelum ini kepada pasangan yang baru sahaja melakukan seks menjadi kurang serius. Mereka lebih terbuka dan santai ketika menghadapi masalah, cenderung menghasilkan penyelesaian yang lebih baik. Maksudnya, dalam kehidupan moden yang mana sesuatu perkara berubah dengan mudah, melakukan hubungan seks secara baik adalah cara paling mudah untuk mengurangkan tahap tekanan.

  1. Mood yang lebih baik

  Apabila mempunyai pasangan hidup, kita seperti mengalami perubahan mood yang agak kerap kerana perlu menangani bukan sahaja masalah kita sendiri tetapi juga pasangan. Selalunya seks tetap mengekalkan mood pasangan dari semasa ke semasa. Hubungan seks menjadikan kehidupan lebih memuaskan dan membuatkan seseorang berasa lebih yakin. Semua ini membuatkan mood anda menjadi jauh lebih baik pada waktu siang. Dengan itu, cinta diperlukan untuk pasangan berasa lebih baik tentang diri mereka sendiri dan kehidupan secara umumnya.

  1. Keintiman

  Emosi yang sihat dapat ditingkatkan dengan tahap keintiman yang mana dikaitkan dengan masa yang diluangkan bersama pasangan, termasuk masa-masa seksi. Ia membantu memupuk ikatan antara pasangan dan menjadikan komunikasi (aspek utama dalam hubungan) lebih mudah. Dalam erti kata lain, apabila kita berminat dengan seseorang, kita mula mempercayainya dan akan berkongsi apa sahaja dengannya. Dan, seseorang itu juga akan melakukan perkara yang sama. Oleh itu, ikatan antara kedua-duanya semakin kuat apabila mendapat sokongan antara satu sama lain.

  Selain daripada perubahan yang jelas daripada seks seperti pembakaran kalori, manfaat fizikal dan kesihatan emosi juga boleh diperoleh daripada seks. Secara keseluruhannya, seseorang mempunyai kecenderungan untuk menjadi lebih positif dalam kehidupan apabila berpuas hati dengan sesuatu. Dan, tiada cara yang lebih baik daripada seks. Anda boleh bersenang-senang dengan sendiri, tetapi aktiviti intim dengan pasangan sangat menyenangkan dan bermanfaat.

  Baca juga: 

  Penafian

  Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

  Disemak secara perubatan oleh

  Dr. Gabriel Tang Pei Yung

  Dokter Umum · Hello Health Group


  Ditulis oleh Farah Aziz · Disemak pada 24/06/2020

  advertisement iconIklan

  Adakah artikel ini bermanfaat?

  advertisement iconIklan
  advertisement iconIklan
  advertisement iconIklan