backup og meta

5 Fakta Mengenai Onani Yang Lelaki Wajib Tahu! No #3 Paling Mengejutkan!

Disemak secara perubatan oleh Dr. Amy Kor · Dokter Umum · Hello Health Group


Ditulis oleh Ahmad Farid · Disemak pada 19/05/2021

  5 Fakta Mengenai Onani Yang Lelaki Wajib Tahu! No #3 Paling Mengejutkan!

  Jom sama-sama kita ikuti artikel ini untuk tahu lebih mendalam tentang fakta onani yang remaja lelaki perlu tahu dari segi kesihatan!

  Bagi kebanyakan individu, perbuatan onani atau melancap adalah satu perkara yang normal dan biasa dilakukan terutamanya kepada golongan remaja lelaki.

  Mereka beranggapan bahawa perbuatan ini hanya sekadar kelakuan yang ringan untuk memuaskan nafsu mereka tanpa melibatkan apa-apa kemudaratan terhadap kesihatan mereka.

  Untuk mendapatkan lebih banyak info tentang Kesihatan Lelaki, sila dapatkannya di sini.

  5 fakta onani yang remaja lelaki wajib tahu!

  Hakikatnya, memang ramai yang mempunyai tabiat buruk ini terutamanya remaja lelaki kerana hanya memikirkan keseronokan sementara tanpa memandang berat aspek dosa dan pahala.

  Ini kerana, beronani adalah satu perbuatan yang dilarang dalam agama Islam. Pun begitu, ia kini sudah dianggap sebagai sesuatu norma dalam masyarakat moden.

  Dalam erti kata yang lain, ia sudah berubah menjadi satu kebiasaan dalam kalangan masyarakat kita. Pun begitu, beberapa perkara perlu diketahui oleh golongan remaja lelaki mengenai onani ini.

  Sila teruskan pembacaan untuk tahu beberapa fakta onani yang kalian wajib tahu!

  #1. Lelaki melancap mempunyai risiko yang tersendiri

  lelaki beronani

  Perbuatan ini sememangnya tidak mempunyai risiko yang tinggi kerana ia adalah perlakuan seks yang paling selamat. Tidak ada lagi individu yang mengalami STD disebabkan oleh melancap.

  Namun begitu, perbuatan onani yang terlalu kerap boleh menyebabkan kerengsaan pada kulit alat kemaluan dan membuatkannya bengkak. Jika ia terjadi, segera berjumpa dengan doktor.

  #2. Onani tidak mendatangkan manfaat seperti hubungan seks

  Kajian menunjukkan bahawa hubungan seks akan mendatangkan manfaat terutamanya kepada lelaki. Ia dapat menstabilkan tekanan darah serta menjamin kesihatan jantung dan prostat.

  Namun begitu, manfaat ini hanya akan diperolehi melalui hubungan seks bersama pasangan sahaja, bukan melalui perbuatan onani.

  #3. Tidak ada kiraan normal untuk beronani

  lelaki melancap

  Menurut seorang pakar dalam bidang seksologi, Logan Levkoff, perlakuan onani bergantung sepenuhnya kepada individu itu sendiri.

  Tidak ada waktu, kadar dan tempoh spesifik yang dinasihatkan untuk melakukannya atau tidak. Oleh itu, anda sebagai seorang remaja lelaki yang sudah matang mampu untuk membuat keputusan anda sendiri.

  #4. Onani tidak akan merosakkan hubungan anda bersama pasangan

  Perbuatan onani sebenarnya hanya akan dilakukan oleh remaja lelaki ketika mereka sedang membujang dan tidak mempunyai kena mengena dengan pasangan mereka.

  Perbuatan ini bukan semata-mata terdorong oleh keinginan seksual, namun ia juga merupakan satu rutin untuk menghilangkan stres atau memudahkan remaja lelaki untuk tidur.

  #5. Melancap dapat membantu kehidupan seks kelak

  manfaat seks waktu pagi

  Menerusi perbuatan onani, lelaki akan mula belajar mengenai seks. Ia dapat memberi mereka pengalaman dan pengetahuan yang diperlukan untuk mengetahui apa yang mereka suka atau tidak semasa melakukan seks.

  Ini sangat penting kepada remaja lelaki dan pasangannya agar mereka dapat meniti kehidupan seks yang indah apabila berkahwin kelak.

  Namun begitu, pilihan sebenarnya terletak di tangan anda. Sebagai seorang individu yang beragama islam, perbuatan ini jelas sekali haram untuk dilakukan.

  Sebaiknya, pertimbangkan setiap baik dan buruk perbuatan onani ini sebelum memutuskan untuk melakukannya!

  Penafian

  Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

  Disemak secara perubatan oleh

  Dr. Amy Kor

  Dokter Umum · Hello Health Group


  Ditulis oleh Ahmad Farid · Disemak pada 19/05/2021

  advertisement iconIklan

  Adakah artikel ini bermanfaat?

  advertisement iconIklan
  advertisement iconIklan