backup og meta

Nak Sperma Berkualiti Biar Isteri Lekas Hamil? Cuba 11 Cara Mudah Hanya Dari Rumah Ini!

Disemak secara perubatan oleh Dr. Aisyah Syahira Abdul Hamid · Dokter Umum · Hello Health Group


Ditulis oleh Farah Aziz · Disemak pada 04/10/2022

  Nak Sperma Berkualiti Biar Isteri Lekas Hamil? Cuba 11 Cara Mudah Hanya Dari Rumah Ini!

  Senario pasangan yang berasa sukar untuk mempunyai bayi semakin meningkat. Kira-kira 15 peratus pasangan mengalami masalah kualiti sperma lelaki dan perkiraan ini dijangka meningkat.

  Ketidaksuburan bermakna ketiadaan konsepsi selepas satu tahun persetubuhan biasa tanpa sebarang kontraseptif. Orang ramai boleh menggunakan ubat-ubatan moden dan ubat pelengkap untuk meningkatkan kesuburan lelaki dan kiraan sperma.

  Berikut adalah beberapa cara mudah yang anda boleh lakukan untuk meningkatkan kualiti sperma lelaki.

  Tingkatkan jumlah dan kualiti sperma lelaki 

  kualiti sperma lelaki

  Jumlah sperma purata adalah antara 120 dan 350 juta setiap sentimeter padu. Sekiranya jumlah sperma anda di bawah 40 juta, bermakna anda mempunyai jumlah sperma yang rendah. Ia mungkin disebabkan oleh toksin alam sekitar seperti rokok, alkohol yang berlebihan, ubat, pencemaran dan kimia.

  Haba juga boleh mengurangkan pengeluaran sperma. Oleh itu, mandi panas untuk tempoh masa yang lama dapat menekan pengeluaran sperma, berserta dengan seluar dalam yang ketat.

  Ubat anti-ulser cimetidine dan ranitidine juga dilaporkan mengurangkan kiraan sperma dan menyebabkan mati pucuk.

  Kurangkan pendedahan kimia

  Jumlah kualiti sperma lelaki kini adalah separuh daripada air mani, yang bermaksud bahawa mereka mempunyai kualiti yang lebih buruk berbanding 50 tahun lalu.

  Orang percaya bahawa puncanya adalah pendedahan kepada xenoestrogens, yang meniru kesan estrogen. Anda boleh mencegah atau meminimumkan kesan xenoestrogens dengan cara berikut:

  • Kurangkan penggunaan plastik sebagai simpanan makanan, botol, pembalut dan perkakas.
  • Gunakan produk kertas berkulit putih tanpa klorin.
  • Gunakan hanya penapis kopi tidak melunturkan, kertas, tuala wanita dan tisu tandas untuk mengurangkan pendedahan dioksin.
  • Elakkan daripada air paip berklorin, peluntur klorin dan produk klorin yang lain, gunakan hidrogen peroksida sebagai alternatif.
  • Ambil makanan organik sebanyak mungkin untuk mengelakkan racun perosak dan herbisida.
  • Elakkan daripada penyembur sintetik dan kosmetik sintetik, hanya menggunakan produk organik.
  • Elakkan produk haiwan dengan kandungan lemak tinggi yang mengandungi hormon, terutamanya susu konvensional dan produk tenusu, ayam, daging lembu dan daging khinzir.
  • Elakkan alkohol dan kafein.
  • Makan banyak makanan yang tinggi antioksidan (karoten, vitamin A, C, E, dan selenium) seperti sayur-sayuran berdaun hijau, sitrus, brokoli dan keladi.

  Meningkatkan pemakanan

  kualiti sperma lelaki

  Buah-buahan segar, sayuran, bijirin dan kekacang boleh membantu anda meningkatkan kesuburan. Dalam masa yang sama elakkan tembakau, karbohidrat, kopi, teh, alkohol dan makanan tambahan tiruan.

  Kekalkan berat ideal anda. Kekurangan makanan boleh menyebabkan anda kehilangan pemacu seks dan perubahan struktur kepada tisu pembiakan yang membawa kepada ketidaksuburan.

  Bersenam secara teratur

  Senaman yang teratur dan diet yang sihat dapat meningkatkan kesuburan dengan menjaga berat badan pada tahap normal, meningkatkan kualiti sperma lelaki dan mengurangkan kebimbangan atau tekanan.

  Sekiranya tidak pasti jenis senaman yang sesuai, dapatkan pelatih peribadi supaya meningkatkan tahap berat badan dan kecergasan anda.

  Penafian

  Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

  Disemak secara perubatan oleh

  Dr. Aisyah Syahira Abdul Hamid

  Dokter Umum · Hello Health Group


  Ditulis oleh Farah Aziz · Disemak pada 04/10/2022

  advertisement iconIklan

  Adakah artikel ini bermanfaat?

  advertisement iconIklan
  advertisement iconIklan