What are your concerns?

close
Inaccurate
Hard to understand
Other

Dilema Emak: Apabila Anak Terlampau Obses dengan Selebriti

Dilema Emak: Apabila Anak Terlampau Obses dengan Selebriti

Anak remaja anda begitu meminati artis atau selebriti kegemaran apabila mereka bertindak menampal poster-poster selebriti di dinding bilik mereka, ataupun mereka sanggup menghabiskan wang pergi ke setiap konsert yang dibuat oleh idola mereka. Ini adalah sebahagian daripada pertumbuhan normal mereka. Walau bagaimanapun, dalam sesetengah kes, kegilaan ini boleh melepasi tingkah laku standard remaja, malahan menghampiri kepada bahaya. Ia boleh menjadi obsesi. Dalam artikel ini, kami sediakan beberapa tip yang boleh membantu anak remaja anda menangani obses dengan selebriti.

Sindrom obses dengan selebriti – dipanggil “mengagungkan selebriti”

Menurut ahli psikologi, James Houran di Southern Illinois University School of Medicine, sindrom selebriti adalah keadaan psikiatrik, yang dilihat sebagai minat yang tidak sihat pada selebriti. Keadaan ini menjejaskan bukan sahaja remaja, tetapi juga pelbagai usia yang lain. Mengagungkan selebriti dilihat sebagai keghairahan peribadi dan patologikal garis sempadan, kerana ia termasuk simptom seperti mempercayai secara tidak rasional kehidupan selebriti, diikuti dengan kemurungan, kegelisahan, stres dan mempunyai hubungan tegang dengan ibu bapa sendiri. Remaja-remaja ini sukar untuk dicapai dan kelihatan mengasingkan diri.

Bila ibu bapa perlu bertindak?

Semasa perkembangan kanak-kanak, adalah normal untuk mereka berasa minat atau terpesona dengan selebriti. Juga, apabila kanak-kanak percaya yang selebriti itu sedar akan kewujudan mereka, anak-anak ini akan lebih menderita “patologikal garis sempadan” – tahap paling teruk dalam sindrom mengagungkan selebriti. Jika anda lihat yang anak anda mempunyai perasaan seperti mereka berasa dekat atau mempunyai hubungan peribadi dengan seseorang selebriti, atau jika mereka ‘jauh’ dari keluarga, ini masa yang tepat untuk anda bertindak.

Bagaimana untuk membantu anak anda menangani obses dengan selebriti

Terdapat banyak cara untuk membantu anak anda menangani obsesi mereka. Seandainya anak anda tidak sampai tahap obses dengan selebriti, tetapi mereka menunjukkan beberapa tanda, anda boleh cuba langkah-langkah di bawah bagi mengelakkan obsesi mereka lebih teruk.

  • Pastikan punca yang membuatkan anak anda terpesona kepada selebriti bukan disebabkan oleh kebosanan.
  • Galakkan anak anda untuk cuba aktiviti baru seperti bersenam, menyertai kelab di sekolah, dsb.
  • Galakkan anak anda mempunyai kerja sambilan.
  • Bantu anak anda mengenal pasti kekuatan atau kegemaran mereka.
  • Hadkan masa online anak anda.
  • Wujudkan aktiviti keluarga seperti membeli-belah bersama-sama atau berkelah pada hujung minggu.
  • Berikan anak anda lebih tanggungjawab di rumah untuk mengalih tumpuan mereka daripada kegilaan mereka terhadap selebriti.

Perkara penting yang anda perlu lakukan adalah dengan meluangkan masa bercakap dengan anak anda. Biarkan mereka faham bahawa minat kepada selebriti bukanlah suatu perkara yang tidak baik, tetapi ada banyak lagi perkara lain yang mereka boleh tumpukan dalam kehidupan mereka. Remaja tidak seharusnya meluangkan masa meminati seseorang dan seterusnya menjadi obses.

Cuba untuk menjadi ibu bapa yang terbuka dan jujur apabila menunjukkan kebimbangan anda terhadap anak remaja anda. Dan, berikan anak remaja anda galakan dan maklum balas positif untuk membantu membina keyakinan diri mereka. Jika anak anda mendapat kemurungan atau kegelisahan, berjumpalah dengan pakar bagi membantunya secepat mungkin.

health-tool-icon

Jadual Vaksin Bayi

Rujuk jadual imunisasi untuk tahu vaksin apa yang anak anda perlukan dan bila

Apa jantina bayi anda?

Lelaki

Wanita


Ikuti topik yang paling relevan dan bertukar cerita. Sertai komuniti Keibubapaan hari ini!

Ikuti topik yang paling relevan dan bertukar cerita. Sertai komuniti Keibubapaan hari ini!


Verifying...

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Sumber Rujukan

Help for teens obsessed with celebrities. http://oureverydaylife.com/teens-obsessed-celebrities-1747.html. Accessed June 5, 2017

Help for teens obsessed with celebrities. http://www.livestrong.com/article/1000824-teens-obsessed-celebrities/. Accessed June 5, 2017

Gambar penulisbadge
Ditulis oleh Nurul Nazrah Nazarudin Disemak pada 3 minggu lalu
Disemak secara perubatan oleh Dr. Muhamad Firdaus Rahim