backup og meta
Info Kesihatan
Alat Kesihatan
Tanya Doktor
Simpan
Senarai kandungan

Ketahui Cara Untuk Ajar Si Kecil Bermain Sendirian Dalam Penjagaan Bayi Minggu ke-29 Ini

Disemak secara perubatan oleh Dr. Aisyah Syahira Abdul Hamid · Dokter Umum · Hello Health Group


Ditulis oleh Fatin Zahra · Disemak pada 05/07/2023

Ketahui Cara Untuk Ajar Si Kecil Bermain Sendirian Dalam Penjagaan Bayi Minggu ke-29 Ini

Semua ibu bapa sayangkan anaknya. Namun adakalanya anda perlu benarkan anak belajar bermain sendirian. Itu antara perkembangan bayi 7 bulan yang patut anda ketahui.

Untuk mendapatkan lebih banyak info tentang Keibubapaan, sila dapatkannya di sini.

Perkembangan bayi 7 bulan

Perkembangan bayi anda 

Pada 29 minggu, bayi mungkin dapat:

  • Makan biskut sendiri;
  • Bergurau (bayi menghasilkan bunyi apabila bergurau daripada air liur sombong);
  • Mengomel atau berceloteh apabila gembira;
  • Ketawa kerap apabila berinteraksi dengan anda.

Sokongan untuk bayi anda

Pada peringkat ini, anda boleh cuba untuk membiarkan si kecil minum daripada satu set cawan.

Adalah lebih baik untuk bayi anda menggunakan bekas air dengan dua pemegang. Jika bayi anda tidak tahu bagaimana untuk minum daripada bekas air berpenutup, anda perlu membuka penutup, dan biarkan mereka minum terus dari cawan.

Anda juga perlu menunjukkan kepada mereka bagaimana untuk menghalakan bekas air untuk membiarkan air mengalir ke dalam mulut.

Baca juga:

Kesihatan dan perkembangan bayi 7 bulan

Apa yang perlu saya bincangkan dengan doktor ?

perkembangan bayi 7 bulan

Kebanyakan doktor tidak akan mengatur pemeriksaan kesihatan untuk si kecil anda bulan ini.

Dari sudut positif, ia bermakna bahawa tidak ada masalah yang serius dengan bayi; dari sudut negatif, ia bermakna bahawa anda tidak akan dapat mengenal pasti perkembangan bayi bulan ini.

Sediakan soalan untuk pemeriksaan pada bulan depan, tetapi jangan takut untuk memanggil doktor anda dengan segera jika anda mempunyai sebarang masalah yang merungsingkan atau bimbang anda tidak boleh menunggu sehingga lawatan susulan seterusnya.

Apa yang perlu saya tahu mengenai perkembangan bayi 7 bulan?

Berikut adalah beberapa perkara yang perlu tahu:

1. Demam

Memasuki bulan ke-7, anda semakin memahami anak anda dan dapat menyedari apabila anak anda mempunyai masalah. Jika mereka kelihatan lebih panas daripada biasa, gunakan termometer untuk mengukur suhu badan mereka.

Walaupun anda sering mendengar bahawa 37 darjah adalah suhu biasa, secara teori bayi yang sihat harus mempunyai suhu antara 36-38 darjah Celsius apabila diukur.

Mungkin ia sukar untuk percaya tetapi kadangkala, demam sangat bermanfaat untuk si kecil: ini bermakna bahawa badan mereka sedang melawan jangkitan.

Kanak-kanak kecil sering mempunyai suhu purata yang lebih tinggi berbanding kanak-kanak yang lebih tua, jadi kanak-kanak hanya boleh dianggap demam berdasarkan salah satu daripada simptom berikut:

  • Suhu rektal atau dahi lebih tinggi 38 ° C;
  • Suhu pada telinga pada 37.8 darjah Celsius;
  • Suhu ketiak lebih tinggi daripada 37.2 darjah Celsius

Pada perkembangan bayi 7 bulan, mereka tidak boleh memberitahu anda jika mereka penat atau sakit, jadi anda perlu hubungi doktor anda jika bayi anda mempunyai suhu yang lebih tinggi daripada petunjuk di atas.

Dari bulan ke-7 atau lebih, sila hubungi doktor hanya apabila suhu mencapai 38 darjah C apabila diukur pada rektum. Tidak kira apa yang membuat anda cemas, sentiasa maklumkan doktor anda.

Anda perlu hubungi doktor anda jika bayi anda demam dan terdapat simptom berikut: mereka mempunyai kesukaran bernafas, bintik kecil ungu dan merah atau kulit ungu besar, hilang selera makan, tidak boleh menelan, air liur berlebihan berair, koma, mata berkilat, ungkapan yang tidak normal, cepat marah dan tingkah laku luar biasa yang lain.

2. Bayi anda tidak boleh duduk tanpa sokongan

perkembangan bayi 7 bulan

Kebanyakan fasa pembangunan akan berbeza pada umur yang berbeza. Namun, duduk merupakan antara perkembangan bayi 7 bulan yang perlu dititikberatkan.

Walaupun secara purata, bayi boleh duduk tanpa sokongan pada usia 6 bulan setengah, sesetengah bayi lain boleh duduk lebih awal daripada mereka,kira-kira 4 bulan.

Kerana anak anda masih mempunyai masa yang lama ke hadapan, jangan bimbang jika anda mendapati bahawa bayi anda berkembang perlahan.

Setiap kemahiran am dan kemahiran lain berkembang kebanyakannya berdasarkan faktor genetik dalam kumpulan umur tertentu.

Walaupun ibu bapa tidak boleh berbuat banyak untuk mempercepatkan proses perkembangan ini, ada cara untuk mengelakkan kes-kes lambat berjalan.

Biarkan si kecil anda duduk di kerusi bayi, kereta sorong atau kerusi tinggi agar mereka boleh belajar untuk duduk dengan cepat.

Sebaliknya, anak anda mungkin menghabiskan sebahagian besar masa untuk diambil atau diletakkan di dalam buaian dan jarang mempunyai masa untuk duduk. Malah, anak di dalam budaya yang berbeza juga mempunyai masa duduk yang berbeza.

Kerisauan saya mengenai perkembangan bayi 7 bulan

Terlebih memanjakan bayi andaperkembangan bayi 7 bulan

Walaupun sukar untuk terlebih memanjakan bayi pada usia ini, terdapat banyak sebab-sebab untuk tidak mendukung bayi anda terlalu kerap.

Apabila bermain letak dan dukung, anda boleh mendukung bayi anda apabila tangan kecil bayi berterusan berusaha mencapai atau apabila mereka berasa bosan.

Walau bagaimanapun, mendukung bayi anda selama berjam-jam bukan sahaja membuat anda tidak dapat menyiapkan kerja anda sendiri tetapi juga memberi kesan kepada bayi.

Dalam dukungan anda, si kecil anda tidak akan mempunyai peluang untuk berlatih kemahiran, seperti memanjat dan merangkak, duduk, mereka hanya sentiasa bergantung kepada anda.

Penafian

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.Disemak secara perubatan oleh

Dr. Aisyah Syahira Abdul Hamid

Dokter Umum · Hello Health Group


Ditulis oleh Fatin Zahra · Disemak pada 05/07/2023

ad iconIklan

Adakah artikel ini bermanfaat?

ad iconIklan
ad iconIklan