What are your concerns?

close
Inaccurate
Hard to understand
Other

Gambar Baby Comel: Bagaimana Mahu Mendapatkannya

Gambar Baby Comel: Bagaimana Mahu Mendapatkannya

Sesiapa sahaja pasti tertawan dengan gambar baby comel setiap kali ia terpapar di suapan berita media sosial seperti Facebook atau Instagram. Gambar baby comel pasti sahaja membuatkan kita tersenyum disebabkan oleh reaksi atau telatah yang terakam dalam gambar tersebut. Tetapi apakah antara memori yang sering terakam dalam gambar gambar baby comel? Adakah terhad kepada telatah-telatah tertentu yang diatur seperti di kedai-kedai fotografi atau sebarang telatah refleks atau bersahaja yang dihasilkan oleh bayi? Mungkin anda sebagai ibu bapa boleh melihat kepada beberapa perkara di dalam artikel ini yang mendorong anda untuk mendapatkan gambar baby comel yang terbaik daripada bayi anda dan seterusnya berpeluang berkongsikannya di media sosial.

Gambar baby comel: Pertumbuhan gigi anak anda

Antara perkara yang boleh dirakam dalam gambar gambar baby comel adalah perkembangan pertumbuhan gigi anak anda dari minggu ke minggu atau bulan ke bulan. Oleh kerana gigi merupakan satu daripada bahagian tubuh yang paling jelas perubahannya mengikut fasa kehidupan, anda boleh membuat rekod perkembangan pertumbuhan gigi anak anda setiap masa. Berikut merupakan sedikit fakta berkenaan gigi yang boleh anda ambil maklum secara umum sebelum merekodkannya dalam kenangan melalui gambar baby comel.

Apakah peringkat perkembangan gigi anak anda? Perkembangan gigi kanak-kanak adalah proses transformasi berterusan sehingga mereka memasuki alam dewasa. Berikut adalah pecahan pertumbuhan gigi anak anda.

Jenis-jenis gigi

gambar baby comel

Terdapat empat jenis gigi utama. Setiap satunya adalah unik serta memberi fungsi dan kegunaan yang berbeza:

 • Gigi kacip adalah gigi depan atas dan bawah. Apabila kita menggigit makanan, gigi kacip akan berfungsi seperti gunting untuk memotong makanan tersebut.
 • Gigi taring adalah tajam, dan mengapit gigi seri pada rahang atas dan bawah. Gigi taring berfungsi untuk mengoyak makanan.
 • Gigi geraham depan adalah gigi berpermukaan rata pada bahagian belakang mulut di sebalik gigi taring dan berfungsi untuk menghancurkan makanan.
 • Gigi geraham belakang terletak di bahagian belakang dan lebih besar daripada gigi geraham depan. Jenis gigi ini juga rata dan juga digunakan untuk menghancurkan makanan.

Gigi sebelum lahir

Semasa dalam kandungan lagi, bayi anda sudah mula membentuk gigi pada awal kehamilan. Hakikatnya, tisu pertama tunas gigi bayi terbentuk pada minggu keenam semasa dalam rahim ibu. Enamel mula untuk berkembang apabila fetus berada pada usia tiga ke empat bulan. Apabila bayi lahir, mereka selalunya sudah mempunyai 20 gigi susu di bawah gusi.

Gusi selepas lahir

Kanak-kanak akan mula fasa hendak tumbuh gigi (teething) sekitar usia mereka enam bulan. Ini adalah proses di mana gigi susu hendak keluar melalui gusi bagi membolehkan gigi berfungsi. Kanak-kanak selalunya tumbuh kesemua 20 gigi susu sebelum usia mereka 24 bulan. Gigi bayi selalunya akan keluar dalam turutan tertentu termasuklah gigi kacip, gigi geraham depan, gigi taring dan gigi geraham belakang.

Gigi geraham belakang kekal mula tumbuh pada usia kanak-kanak 5 tahun. Gigi geraham ini berada di bahagian belakang dan tumbuh terakhir sekali. Seterusnya, gigi kacip tengah pada rahang bawah akan tercabut dan digantikan dengan gigi kacip kekal. Meskipun ini adalah turutan standard, namun setiap kanak-kanak mengalami pertumbuhan gigi berbeza dan giginya boleh tercabut pada masa atau turutan yang berbeza.

Dari usia 5 hingga 11 tahun, kanak-kanak akan hilang gigi susu yang lain dan digantikan dengan gigi kekal.

Kanak-kanak akan tumbuh gigi geraham belakang kedua sekitar usia 11 atau 12 tahun. Ini adalah gigi paling belakang yang tumbuh sebelum gigi bongsu, yang akan tumbuh sekitar usia 17 hingga 21 tahun. Namun, bukan semua orang akan tumbuh gigi bongsu. Walau bagaimanapun, jika kesemua gigi sudah terbentuk, seorang dewasa akan mempunyai 32 batang gigi.

Bagaimana untuk menangani kehilangan gigi

gambar baby comel

Walaupun ia merupakan proses semula jadi, namun kehilangan gigi boleh jadi menyakitkan untuk kanak-kanak, terutamanya bagi anak kecil. Namun, sesetengah kanak-kanak juga ada yang tidak merasai kesakitan semasa gigi tercabut. Sebagai ibu bapa, anda perlu membantu anak anda menangani proses ini secara fizikal dan emosi. Setiap ibu bapa perlu menenangkan anak mereka dengan cara menerangkan bahawa setiap kanak-kanak akan merasai pengalaman proses kehilangan gigi dan tumbuh gigi kekal. Bagi melegakan kesakitan akibat kehilangan gigi, anda boleh letakkan ubat anti-keradangan atau kompres-dingin tanpa preskripsi bagi melegakan ketidakselesaan. Berbincanglah dengan doktor gigi anak anda untuk mendapatkan saranan bagi ubat yang boleh mengurangkan sakit gigi kanak-kanak.

Apakah tanda bayi hendak menumbuhkan gigi agar anda lebih bersedia?

Pengalaman bayi tumbuh gigi pertama adalah berbeza-beza. Ada yang meragam seminggu sebelum gigi tumbuh dan ada juga yang berbulan-bulan meragam kerana gigi hendak tumbuh. Walau bagaimanapun, ada juga bayi yang menunjukkan tanda-tanda lain semasa gigi pertama hendak tumbuh. Apakah simptom-simptomnya?

 • Air liur meleleh.

Jika tengok bayi yang selalu meleleh air liur, mesti orang kaitkan dengan ‘ibu mengidam, tapi tak dapat’ semasa hamil dulu. Yang sebenarnya, boleh dikatakan kebanyakan bayi akan mengalami tempoh air liur meleleh kerana hendak tumbuh gigi. Proses pertumbuhan gigi merangsang pengeluaran air liur yang lebih banyak pada si manja sehingga menyebabkannya meleleh.

 • Tidak selera makan.

Normal untuk bayi hilang selera makan disebabkan ketidakselesaan akibat gigi hendak tumbuh. Jika bayi anda berusia lebih 6 bulan, berikannya makan makanan lembut yang selama ini menjadi kegemarannya. Jika bayi anda sudah boleh makan makanan pejal, tawarkannya sehiris kecil buah-buahan seperti pisang dan buah plum. Potong buah dalam potongan kecil sesuai dengan mulut bayi. Sentiasa pantau bayi anda semasa dia mengunyah makanan tersebut.

 • Meragam.

Kebanyakan bayi yang mula tumbuh gigi akan menunjukkan emosi yang berubah-ubah disebabkan kesakitan akibat pertumbuhan gigi pertama. Berjumpalah dengan doktor kanak-kanak bagi mendapatkan nasihat tentang cara mengurangkan sakitnya itu.

 • Gemar menggigit.

Si manja yang hendak tumbuh gigi kini mendapat hobi baharu. Dia akan menggigit jarinya atau apa sahaja barang yang ada di tangannya. Bagi mengelakkan gusi bayi anda luka, berikannya teether. Teether membantu anak anda mengurangkan ketidakselesaan akibat hendak tumbuh gigi dan merangsang pertumbuhan gigi si manja.

 • Tumbuh ruam.

Lelehan air liur bayi boleh menyebabkan bahagian mulut, dagu dan lehernya ditumbuhi bintik-bintik merah dan ruam. Lapkan mulutnya dengan kain bersih untuk mengelakkan iritasi atau ruam.

 • Sukar tidur.

Ketidakselesaan dan kesakitan hendak tumbuh gigi akan menyebabkan bayi sukar untuk tidur. Pasangkan lagu dodoi atau lullaby bagi merangsangnya tidur dengan lena sepanjang malam.

Tip untuk mendapatkan gambar baby comel bagi anak anda

gambar baby comel

 • Tip gambar baby comel 1: Matikan flash kamera anda dan gunakan pencahayaan semula jadi

Apabila anda mula bereksperimen dengan cahaya semula jadi, anda akan menghargai betapa ia memberikan pencahayaan yang baik kepada manusia. Tambahan lagi, dengan mematikan flash kamera anda akan membuatkan kamera anda kurang disedari di khalayak ramai dan membuka lebih banyak peluang untuk situasi bersahaja.

Carilah cahaya semula jadi yang tidak langsung – bayangan pokok atau atau yang terhasil daripada tingkap rumah anda. Apabila cahaya bersinar di sebelah anak anda, anda akan melihat bayang-bayang yang menarik yang menambah keamatan kepada komposisi anda. Hadapkan anak anda dengan kedudukan yang lurus, cahaya dari depan akan menghasilkan potret yang sangat lembut, tanpa bayangan. Di belakang anak anda, latar belakang akan meningkatkan warna dan mencipta latar belakang yang terang.

 • Tip gambar baby comel 2: Ketahui fungsi kamera anda bagi mendapatkan gambar bayi comel

Kamera point-and-shoot membuatkan pengambilan gambar menjadi satu proses automatik sepenuhnya, tetapi tetapan automatik tidak selalu membolehkan anda memanfaatkan sepenuhnya pengambilan gambar. Mengenali beberapa perkara mengenai kamera anda akan membolehkan anda untuk menjadi lebih kreatif dengan pengambilan gambar anda. Belajar bagaimana untuk mematikan kamera anda. Cahaya semula jadi dan yang tersedia, jauh lebih baik berbanding daripada cahaya flash, jadi gunakannya seberapa kerap yang anda boleh. Ketahui juga sama ada kamera anda akan membolehkan anda menukar tetapan apertur secara manual. Lebih luas apertur, yang merupakan saiz pembukaan dalam lensa, kedalaman bidang akan berada dalam imej anda. Anda mungkin menyedari dan mengagumi gambar profesional yang mempunyai latar belakang yang kabur dan fokus hanya pada subjek utama. Anda boleh mencapai teknik ini juga dengan bereksperimen dengan tetapan apertur anda. Ketahui cara menukar kelajuan pengatup kamera anda. Kelajuan pengatup yang cepat (1 / 250th sesaat) akan membekukan imej walaupun kanak-kanak bergerak dengan cepat, sementara kelajuan pengatup yang perlahan boleh menghasilkan beberapa kabur yang menyenangkan yang memberi anda petunjuk visual tentang bagaimana subjek bergerak. Belajar bagaimana untuk menyesuaikan ISO kamera anda (sensitiviti kamera anda terhadap cahaya). Anda sering boleh menyesuaikan ISO kamera anda untuk mengimbangi keadaan cahaya rendah dan elakkan menggunakan flash walaupun dalam cahaya redup.

 • Tip gambar baby comel 3: Dapatkan imej candid atau bersahaja

gambar baby comel

Foto tetap yang diambil mungkin mempunyai masa dan tempat mereka, tetapi tangkapan gambar candid yang menangkap gambar anak anda secara tidak sengaja semasa bermain sering kali akan menjadi imej yang paling anda sukai. Bersabar dan tunggu senyuman yang tulen. Cuba bercakap dan terlibat dengan subjek anda dari belakang kanta kamera atau duduk dengan kamera anda semasa bermain. Selepas beberapa ketika, bayi dan kanak-kanak – dan juga orang dewasa – akan melupakan kamera dan kembali kepada apa sahaja yang mereka lakukan. Anda akan menangkap gambar saat-saat berharga yang merangkumi semangat anak dan keluarga anda.

 • Tip gambar baby comel 4: Bawa kamera bersama anda ketika keluar rumah

Tip penggunaan kamera tidak bermanfaat tanpa kehadiran kamera. Ingat untuk membawa kamera bersama dengan anda sekerap yang boleh supaya anda tidak terlepas peluang untuk menangkap foto yang tidak dijangka. Walaupun banyak telefon bimbit kini mempunyai kamera yang cukup baik, mereka biasanya mempunyai resolusi yang terlalu rendah untuk menghasilkan cetakan gambar yang cantik, menjadikan telefon bimbit sebagai pengganti yang tidak baik untuk kamera khusus.

 • Tip gambar baby comel 5: Gunakan khidmat profesional

Tiada pengganti untuk foto profesional. Fikirkanlah: itulah sebabnya anda menyewa jurugambar untuk hari perkahwinan anda. Ada perbezaan besar antara gambar kasual dan gambar yang disusun dengan teliti. Foto-foto cantik sangat bernilai: mereka menjadi khazanah keluarga untuk generasi.

Beberapa masa terbaik untuk menyewa seorang jurugambar kanak-kanak adalah di sepanjang fasa ini:

Bayi baru lahir

Fasa ini berlalu begitu cepat dan sering sibuk dengan banyak penyesuaian dan gangguan yang menjadikannya hampir mustahil untuk menangkap saat ini dengan baik. Masa yang sesuai untuk mempunyai gambar baru lahir anak anda adalah dalam tempoh dua minggu pertama kehidupan ketika mereka berada di tempat tidur mereka yang merupakan saat yang paling mudah untuk mendapatkan pose yang cantik. Anak anda tidak akan selamanya kecil. Ia sangat bagus sekiranya fasa ini digunakan dengan baik untuk menangkap gambar.

Enam hingga lapan bulan

Fasa hebat seterusnya untuk gambar profesional yang comel adalah ketika anak anda duduk. Mereka tidak lagi perlu disandarkan untuk kamera dan agak bersifat ingin tahu dan berjaga-jaga.

Setahun

gambar baby comel

Ini adalah masa yang tepat untuk menangkap pejalan kaki baharu. Ini boleh menjadi cabaran, kerana kanak-kanak kecil sering melihat ke bawah di bawah kaki mereka dan memandang jauh dari kamera. Walau bagaimanapun, fasa penemuan baru ini menawarkan peluang yang baik untuk tangkapan gambar anak anda semasa dia beraksi.

Tiga hingga empat tahun / bersama adik-beradik

Anak anda kini penuh keperibadian dan kadang-kadang terdapat juga bayi baru dalam keluarga. Ia adalah masa yang tepat untuk mendapatkan kedua-dua kanak-kanak untuk bergambar bersama.

‘Tween / Kanak-kanak yang lebih tua

Penuh keperibadian dan berdikari, anak-anak di usia ini sangat bersenang-senang untuk bekerja dengannya. Kesempatan untuk berkreativiti hampir tidak berkesudahan.

 • Tip gambar baby comel 6: Tangkap gambar dengan jarak yang dekat

Jangan takut untuk merakam seberapa lama yang anda boleh apabila mengambil gambar anak anda, terutamanya di bawah paras mata. Banyak tangkapan gambar amatur diambil jauh sehingga anda kehilangan butiran terbaik: bulu mata anak anda, jari kaki, cahaya di matanya. Gabungkannya dan datang berhampiran dengan beberapa tangkapan gambar. Anda akan suka mempunyai arkib bagi kesemua butiran kecil gambar baby comel anak anda.

Berada di bahagian lantai untuk mengambil foto juga akan mengubah perspektif anda dan membantu anda melihat dunia anak anda dari sudut pandang mereka. Anda akan mempunyai peluang yang lebih baik untuk mendapatkan anak anda melihat langsung ke kamera dan persekitaran yang anda ambil akan mencerminkan alam semesta mereka.

 • Tip gambar baby comel 7: Teruskan klik

gambar baby comel

Fotografi digital adalah percuma dan tidak terhad. Anggaplah anak anda adalah model fesyen di runaway atau set fotografi majalah. Kanak-kanak bergerak pantas dan mempunyai butir-butir terkecil – sama ada mata mereka terbuka atau terbuka separuh, sama ada wajah mereka terang atau dalam bayang-bayang, kedudukan tangan atau kaki – boleh membuat atau membezakan setiap gambar. Anda akan gembira untuk mempunyai pilihan apabila tiba masa untuk mengedit foto gambar baby comel anak anda.

 • Tip gambar baby comel 8: Beri perhatian kepada latar belakang

Pernahkah anda menangkap gambar dan kemudiannya perasan terdapat sesuatu atau unsur lain yang mengganggu di bahagian latar belakang gambar? Nasib baik, jika ada sesuatu yang kecil dan menjengkelkan dalam foto kegemaran, biasanya anda boleh menghapusnya atau mengurangkan kesannya pada bingkai dengan menggunakan Photoshop. Teknik yang lebih mudah adalah untuk mendapatkan kebiasaan dengan cepat mengambil stok apa yang terdapat di bingkai kamera anda sebelum memulakan tangkapan gambar. Alihkan pakaian kotor dan mainan sebelum anda memulakan sesi. Selepas itu, anda boleh kembalikannya ke tempat setelah tamat sesi penggambaran.

Baca juga:


Ikuti topik yang paling relevan dan bertukar cerita. Sertai komuniti Keibubapaan hari ini!

Ikuti topik yang paling relevan dan bertukar cerita. Sertai komuniti Keibubapaan hari ini!


Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Sumber Rujukan

https://www.babycenter.com/0_teething-signs-and-symptoms_10357437.bc

https://hellodoktor.com/ms/keibubapaan/penjagaan-kanak-kanak/tanda-tanda-bayi-nak-tumbuh-gigi/

When Do Kids Form Their First Memories?

https://www.techlicious.com/how-to/10-tips-for-taking-better-photos-of-babies-and-toddlers/

Gambar penulisbadge
Ditulis oleh Nurul Nazrah Nazarudin Disemak pada 17/06/2020
Disemak secara perubatan oleh Dr. Joseph Tan