backup og meta

Gambar Baby Comel: Bagaimana Mahu Mendapatkannya

Disemak secara perubatan oleh Dr. Joseph Tan · Perubatan dalaman atau am · Hello Health Group


Ditulis oleh Nurul Nazrah Nazarudin · Disemak pada 17/01/2023

  Gambar Baby Comel: Bagaimana Mahu Mendapatkannya

  Sesiapa sahaja pasti tertawan dengan gambar baby comel setiap kali ia terpapar di suapan berita media sosial seperti Facebook atau Instagram. Gambar bayi yang comel pasti sahaja membuatkan kita tersenyum disebabkan oleh reaksi atau telatah yang terakam dalam gambar tersebut.

  Tetapi apakah antara memori yang sering terakam dalam gambar gambar baby comel? Adakah terhad kepada telatah-telatah tertentu yang diatur seperti di kedai-kedai fotografi atau sebarang telatah refleks atau bersahaja yang dihasilkan oleh bayi?

  Mungkin anda sebagai ibu bapa boleh melihat kepada beberapa perkara di dalam artikel ini yang mendorong anda untuk mendapatkan gambar bayi comel yang terbaik daripada bayi anda dan seterusnya berpeluang berkongsikannya di media sosial.

  Untuk mendapatkan lebih banyak info tentang Keibubapaan, sila dapatkannya di sini.

  Tip untuk mendapatkan gambar baby comel bagi anak anda

  1. Tip gambar baby comel: Gunakan pencahayaan semula jadi

  gambar baby comel

  Apabila anda mula bereksperimen dengan cahaya semula jadi, anda akan menghargai betapa ia memberikan pencahayaan yang baik kepada manusia. Tambahan lagi, dengan mematikan flash kamera anda akan membuatkan kamera anda kurang disedari di khalayak ramai dan membuka lebih banyak peluang untuk situasi bersahaja.

  Carilah cahaya semula jadi yang tidak langsung – bayangan pokok atau atau yang terhasil daripada tingkap rumah anda. Apabila cahaya bersinar di sebelah anak anda, anda akan melihat bayang-bayang yang menarik yang menambah keamatan kepada komposisi anda.

  2. Ketahui fungsi kamera anda bagi mendapatkan gambar bayi comel

  Kamera point-and-shoot membuatkan pengambilan gambar menjadi satu proses automatik sepenuhnya, tetapi tetapan automatik tidak selalu membolehkan anda memanfaatkan sepenuhnya pengambilan gambar.

  Mengenali beberapa perkara mengenai kamera anda akan membolehkan anda untuk menjadi lebih kreatif dengan pengambilan gambar anda. Belajar bagaimana untuk mematikan kamera anda. Cahaya semula jadi dan yang tersedia, jauh lebih baik berbanding daripada cahaya flash, jadi gunakannya seberapa kerap yang anda boleh.

  Tip gambar baby comel 3: Dapatkan imej candid atau bersahaja

  Foto tetap yang diambil mungkin mempunyai masa dan tempat mereka, tetapi tangkapan gambar candid yang menangkap gambar anak anda secara tidak sengaja semasa bermain sering kali akan menjadi imej yang paling anda sukai.

  Bersabar dan tunggu senyuman yang tulen. Cuba bercakap dan terlibat dengan subjek anda dari belakang kanta kamera atau duduk dengan kamera anda semasa bermain.

  Selepas beberapa ketika, bayi dan kanak-kanak – dan juga orang dewasa – akan melupakan kamera dan kembali kepada apa sahaja yang mereka lakukan. Anda akan menangkap gambar saat-saat berharga yang merangkumi semangat anak dan keluarga anda.

  Baca juga:

  4. Bawa kamera bersama anda ketika keluar rumah

  Tip penggunaan kamera tidak bermanfaat tanpa kehadiran kamera. Ingat untuk membawa kamera bersama dengan anda sekerap yang boleh supaya anda tidak terlepas peluang untuk menangkap foto yang tidak dijangka.

  Walaupun banyak telefon bimbit kini mempunyai kamera yang cukup baik, mereka biasanya mempunyai resolusi yang terlalu rendah untuk menghasilkan cetakan gambar yang cantik, menjadikan telefon bimbit sebagai pengganti yang tidak baik untuk kamera khusus.

  5. Gunakan khidmat profesional

  gambar baby comel

  Tiada pengganti untuk foto profesional. Fikirkanlah: itulah sebabnya anda menyewa jurugambar untuk hari perkahwinan anda. Ada perbezaan besar antara gambar kasual dan gambar yang disusun dengan teliti. Foto-foto cantik sangat bernilai: mereka menjadi khazanah keluarga untuk generasi.

  Tip gambar baby comel 7: Teruskan klik

  Fotografi digital adalah percuma dan tidak terhad. Anggaplah anak anda adalah model fesyen di runaway atau set fotografi majalah.

  Kanak-kanak bergerak pantas dan mempunyai butir-butir terkecil – sama ada mata mereka terbuka atau terbuka separuh, sama ada wajah mereka terang atau dalam bayang-bayang, kedudukan tangan atau kaki – boleh membuat atau membezakan setiap gambar.

  Anda akan gembira untuk mempunyai pilihan apabila tiba masa untuk mengedit foto gambar anak anda.

  Tip gambar baby comel 8: Beri perhatian kepada latar belakang

  baby comel

  Pernahkah anda menangkap gambar dan kemudiannya perasan terdapat sesuatu atau unsur lain yang mengganggu di bahagian latar belakang gambar?

  Nasib baik, jika ada sesuatu yang kecil dan menjengkelkan dalam foto kegemaran, biasanya anda boleh menghapusnya atau mengurangkan kesannya pada bingkai dengan menggunakan Photoshop.

  Teknik yang lebih mudah adalah untuk mendapatkan kebiasaan dengan cepat mengambil stok apa yang terdapat di bingkai kamera anda sebelum memulakan tangkapan gambar.

  Penafian

  Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

  Disemak secara perubatan oleh

  Dr. Joseph Tan

  Perubatan dalaman atau am · Hello Health Group


  Ditulis oleh Nurul Nazrah Nazarudin · Disemak pada 17/01/2023

  advertisement iconIklan

  Adakah artikel ini bermanfaat?

  advertisement iconIklan
  advertisement iconIklan