home

What are your concerns?

close
Inaccurate
Hard to understand
Other

Cyst Ketika Hamil Bahaya? Jika Mak Buyung Mendapat Cyst Ovari, Ambil Tahu Fakta Ini!

Cyst Ketika Hamil Bahaya? Jika Mak Buyung Mendapat Cyst Ovari, Ambil Tahu Fakta Ini!

Ibu yang sedang hamil mungkin akan berdepan dengan masalah cyst ovari dalam tempoh mengandung. Salah satu tandanya ialah rasa sakit pada bahagian perut.

Walaupun cyst ovari selalu terjadi, ramai wanita yang masih lagi tidak tahu akan kekerapan sista ini menyerang wanita mengandung.

Oleh itu, jom ikuti artikel kami untuk penjelasan yang lebih lanjut.

Apa itu sista (cyst) ovari?

Ramai perempuan rasa takut apabila bercakap tentang cyst. Namun, tahukah anda bahawa cyst ovari adalah sesuatu yang biasa berlaku?

Malah, bukan sesuatu yang luar biasa jika doktor anda mengesan kehadiran cyst ketika anda hamil.

Jika anda mengalami masalah ini ketika mengandung, bawa bertenang. Ini bukanlah bermakna dunia anda akan berakhir! Anda perlu tahu bahawa bukan semua cyst bahaya ataupun boleh membawa maut.

Malah, kebanyakan cyst ovari tidak akan mendatangkan apa-apa kesan pun terhadap ibu dan juga bayi. Kadang-kadang, cyst itu akan hilang dengan sendirinya!

Walau bagaimanapun, ada juga cyst yang boleh mendatangkan kesakitan kepada si ibu. Cyst yang terlalu besar akan buatkan ibu rasa sakit pada bahagian pelvis dan perut.

Jarang untuk cyst ovari menjadi malignan dan bertukar menjadi kanser. Malah, hanya 1 dalam 1,000 wanita sahaja yang berisiko untuk menghidap kanser hasil daripada pembentukan cyst dalam ovari mereka.

Cyst ovari ketika mengandung tidak akan ganggu kesuburan anda

sakit perut

Kebanyakan wanita yang mengalami cyst ovari ketika mengandung langsung tidak sedar mereka mempunyai cyst sehinggalah melalui ujian ultrasound ataupun MRI.

Doktor akan melakukan pemantauan yang ketat terhadap cyst jika ia berlaku ketika kehamilan.

Jika doktor merasakan anda tidak mempunyai risiko yang tinggi, doktor akan gunakan kaedah ‘tunggu dan lihat’ sama ada cyst tersebut akan membawa kesan sampingan yang buruk kepada ibu.

Cyst tidak akan menjejaskan kesuburan anda. Namun, jika anda mempunyai masalah lain seperti endometriosis ataupun polycystic ovary syndrome (PCOS), anda mungkin akan berdepan dengan risiko kemandulan.

PCOS dan juga endometriosis merupakan punca utama wanita menhadapi kemandulan.

50% daripada wanita yang menghidap endometriosis mengalami masalah kesuburan. Selain itu, 80% daripada pesakit PCOS tidak boleh mengandung.

Kenal pasti jenis cyst yang mungkin menyerang anda

Dua jenis cyst yang sering menyerang wanita ketika hamil adalah daripada jenis functional cyst iaitu follicular cyst dan corpus luteum cyst.

Follicular cyst ialah sejenis cyst yang terbentuk apabila folikel di dalam ovari tidak pecah atau melepaskan ovum. Folikel ini sebaliknya membesar dan membentuk cyst.

Corpus luteum cyst pula terjadi apabila ovum dilepaskan daripada folikel setelah ovulasi. Folikel tersebut akan mengecil untuk menampung kehamilan.

Namun, jika folikel tersebut tidak mengecil, ia akan berubah menjadi cyst.

Kedua-dua jenis cyst ini selalu terjadi dan tidak akan menyebabkan anda mengalami masalah kemandulan. Cyst jenis ini adalah tidak berbahaya dan selalunya tidak kekal lama.

Anda mungkin berminat:

Bukan semua cyst ovari perlu dibuang

Kemungkinan besar, anda tidak perlukan apa-apa pembedahan untuk membuang cyst anda. Jika ini yang berlaku, anda tidak perlu risau tentang kebolehan anda untuk mengandung semula.

Tambah lagi, cyst yang terjadi ketika hamil selalunya akan hilang dengan sendirinya pada trimester kedua. Oleh itu, ibu janganlah terlalu risau ya!

Walau bagaimanapun, doktor perlu membuang cyst jika ibu mempunyai risiko untuk mengalami keguguran ataupun kelahiran pramatang.

Selalunya, pembedahan akan dijalankan ketika kandungan mencapai trimester kedua. Pada waktu ini, kandungan anda akan lebih stabil dan risiko keguguran dapat dikurangkan.

Selain itu, cyst yang dikhuatiri akan menjadi kanser juga akan dibuang secepat mungkin.

Bila anda perlu hubungi doktor?

sakit perut

Walaupun cyst ketika hamil bukanlah sesuatu yang boleh membawa mudarat kepada ibu dan bayi dalam kandungan, ada juga keadaan di mana cyst tersebut boleh jadi berbahaya.

Cyst boleh pecah, berdarah ataupun berpintal. Ibu akan rasa amat sakit pada bahagian abdomen jika ini berlaku.

Oleh itu, ibu mungkin perlukan pembedahan dengan kadar segera untuk elakkan ovari daripada luka dengan lebih teruk.

Antara simptom yang anda akan alami ialah:

  1. Pendarahan vagina.
  2. Rasa mual dan muntah-muntah.
  3. Pening kepala.
  4. Demam.

Kesemua simptom di atas selalunya akan terjadi bersama-sama rasa sakit yang amat sangat pada bahagian perut ataupun belakang badan.

Jika anda mengalami simptom-simptom ini, segeralah berjumpa doktor untuk rawatan lanjut!

health-tool-icon

Kalkulator Tarikh Bersalin

Gunakan kalkulator ini untuk menentukan tarikh akhir anda. Walau bagaimanapun, ini hanyalah anggaran semata-mata! Kebanyakan wanita akan melahirkan anak dalam masa seminggu sebelum atau selepas tarikh ini.

Panjang Kitaran

28 hari

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Sumber Rujukan
  1. Haan, Jan de, M Verheecke, and F Amant. 2015. “Management of ovarian cysts and cancer in pregnancy.” Facts Views Vis Obgyn. 25-31. Accessed June 23, 2020. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4402440/.
  2. Mayo Clinic. 2018. Ovarian cysts and infertility: A connection? November 6. Accessed June 23, 2020. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/ovarian-cysts/expert-answers/ovarian-cysts-and-infertility/faq-20057806.
  3. NHS UK. 2019. Ovarian cyst. December 10. Accessed June 23, 2020. https://www.nhs.uk/conditions/ovarian-cyst/.
  4. Penn Medicine. 2016. Ovarian Cysts and Pregnancy: Could A Cyst Stop Me from Having a Baby? October 3. Accessed June 23, 2020. https://www.pennmedicine.org/updates/blogs/fertility-blog/2016/august/ovarian-cysts.

 

Gambar penulisbadge
Ditulis oleh Fatin Zahra Disemak pada 26/01/2021
Disemak secara perubatan oleh Panel Perubatan Hello Doktor