11 Manfaat Cuka Epal Untuk Ibu Hamil - Dah Boleh Mula Cari Di Pasar Raya!

  11 Manfaat Cuka Epal Untuk Ibu Hamil - Dah Boleh Mula Cari Di Pasar Raya!

  Tanpa dapat disangkal, cuka epal atau apple cider vinegar (ACV) sememangnya mempunyai pelbagai khasiat.

  Kebanyakan ibu hamil akan mengalami pelbagai keadaan kesihatan yang tidak menyenangkan dalam kehidupan seharian mereka.

  Berikut manfaat pengambilan ACV bagi wanita hamil:

  #1. Morning sickness

  Jika terdapat apa-apa yang berkesan dalam memerangi keadaan ini, terutamanya semasa trimester pertama anda, ia adalah cuka epal.

  Ia boleh membantu mengawal asid perut yang bertanggungjawab terhadap rasa mual kerana ia mempunyai tahap pH neutral sendiri.

  Satu dos umum yang baik untuk diikuti dalam melawan keadaan ini adalah mencampurkan dua sudu ACV dengan satu cawan air, dan minum pada waktu awal pagi.

  #2. Meningkatkan sistem pencernaan

  Sejumlah cuka epal sehari akan sangat membantu pencernaan anda, terutamanya untuk wanita hamil.

  Hal ini adalah kerana selalunya mereka cenderung mengalami ketidakteraturan dan sembelit semasa kehamilan.

  Kadang-kadang bakteria berbahaya di dalam perut menyebabkan masalah pencernaan, tetapi cuka epal mengandungi sifat antibiotik yang dikenali untuk melawan bakteria berbahaya ini memihak kepada bakteria yang baik yang membantu pencernaan.

  khasiat cuka epal

  #3. Mengelakkan jangkitan saluran air kencing

  Oleh kerana semua perubahan saluran kencing anda semasa kehamilan, anda lebih cenderung mengalami jangkitan saluran kencing (UTI) sepanjang tempoh ini.

  Sekiranya anda dengan kerap melihat urin anda keruh, itu adalah salah satu tanda yang paling penting bahawa anda mempunyai UTI.

  Alternatif penggunaan cuka epal boleh melambatkan pertumbuhan jangkitan saluran kencing kerana enzim dan mineral yang berguna mengandungi bakteria yang berkaitan bakteria UTI.

  #4. Mengawal kandungan gula dalam darah

  Cuka epal sangat baik untuk individu yang menderita diabetes kerana kebolehannya mengawal paras gula dalam darah. Ini sering dikreditkan kepada asid asetik yang terdapat dalam ACV.

  Bagaimanapun, bagi yang mempunyai keadaan berkait dengan diabetes, anda perlu merujuk doktor anda terlebih dahulu sebelum mengambil ACV ini.

  #5. Melancarkan peredaran darah

  Peredaran darah yang betul dan cekap juga sangat penting semasa kehamilan. Ini kerana ia akan memastikan bayi anda mendapat semua oksigen dan nutrien yang diperlukan sepanjang tempoh kehamilan.

  Wanita hamil cenderung mengalami peredaran darah yang lemah berbanding wanita yang tidak hamil, yang menunjukkan apabila aduan dibuat dan soalan-soalan ditanya tentang mengapa tangan dan kaki mereka bengkak.

  Oleh kerana cuka epal mengandungi sifat-sifat yang membuatkan aliran darah anda lancar, ini mengurangkan peluang anda mengalami pembengkakan.

  khasiat cuka epal

  #6. Kekejangan kaki

  Semasa kehamilan, anda mungkin mengalami kekejangan kaki yang menyakitkan pada satu-satu masa. Keadaan ini berlaku disebabkan oleh kadar kalium yang rendah dalam tubuh anda.

  Sesetengah wanita mengalami kekejangan kecil atau ringan, sementara yang lain mungkin mengalami keadaan yang sangat menyakitkan yang mana tidak tertanggung.

  Seolah-olah kesakitan itu sendiri tidak mencukupi, kekejangan ini juga akan memberi kesan kepada keseluruhan hari anda, menjadikan anda kurang produktif jika anda mempunyai apa-apa pekerjaan fizikal dan menyebabkan tidur anda lebih teruk daripada biasanya.

  Jadi, cuka epal boleh membantu melegakan anda dari kekejangan kaki ini kerana ia mengandungi kadar kalium yang tinggi.

  #7. Tidur yang lebih baik

  Cuka epal boleh membantu anda tidur lebih baik semasa hamil.

  Ini adalah benar terutamanya bagi mereka yang mengalami peningkatan rembesan dan lendir yang berlebihan di bahagian hidung yang menyebabkan kesukaran untuk bernafas melalui hidung, yang seterusnya menyebabkan penurunan tidur yang berkualiti.

  Oleh kerana cuka epal kaya dengan ciri anti-radang, ia berfungsi untuk menipiskan lendir dan mengurangkan pembengkakan sinus.

  #8. Masalah kulit

  Sama ada anda bakal ibu atau tidak, larutan cuka epal yang digunakan secara topikal boleh membantu dengan pelbagai masalah kulit kerana ciri-ciri anti-bakteria dan anti -radang yang terkandung di dalamnya.

  Keadaan ini termasuk (tetapi tidak terhad kepada) ketuat, jerawat dan ekzema.

  Ibu hamil cenderung mengalami pelbagai perubahan hormon sepanjang kehamilan mereka, jadi keadaan kulit mereka juga terlibat.

  Oleh itu, cuka epal dapat merawat keadaan ini dengan mengimbangi tahap pH kulit anda.

  khasiat cuka epal

  #9. Membantu masalah pedih ulu hati

  Walaupun tidak jelas jika cuka epal membantu keadaan morning sickness, ia mungkin membantu dengan pedih ulu hati.

  Wanita hamil kadang-kadang mengalami pedih ulu hati semasa trimester kedua mereka.

  Ramai wanita hamil cenderung mengalami masalah pencernaan atau pedih ulu hati ini pada masa yang berlainan sepanjang kehamilan mereka, dengan masa yang paling biasa semasa trimester kedua.

  Ketika ini, bayi anda berkembang dengan pesat dan memberi tekanan berterusan pada saluran pencernaan anda, yang membawa kepada makanan di dalam perut anda bergerak ke kerongkong anda.

  Satu kajian pada tahun 2016 mendapati bahawa cuka epal boleh membantu orang yang pedih ulu hati yang tidak bertindak balas dengan baik terhadap antasid bukan preskripsi.

  Jenis yang tidak dipasteurikan telah diuji secara khusus.

  #10. Mengawal tekanan darah

  Ia tidak mengatakan bahawa anda harus berhati-hati tentang tahap tekanan darah semasa kehamilan, baik untuk diri sendiri dan bayi anda.

  Asid asetik yang terdapat pada cuka epal mengandungi enzim di dalam tubuh yang dikenali sebagai rennin, yang bertanggungjawab untuk meningkatkan tahap tekanan darah.

  #11. Jangkitan yis

  Menggunakan cuka epal topikal juga membantu merawat jangkitan yis seperti jangkitan candida.

  Dengan mencairkan cuka epal dan menyapunya di atas kawasan yang dijangkiti pada kulit anda, ia mempunyai peluang yang baik yang mana jangkitan akan mati dan simptomnya akan berkurang.

  Tetapi ia juga bergantung kepada keterukan jangkitan yis dan tahapnya sekarang.

  Hello Health Group tidak menyediakan nasihat perubatan, diagnosis, atau rawatan.

  Baca juga:

  Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

  Sumber Rujukan

  Is It Safe to Drink Apple Cider Vinegar While Pregnant? https://www.healthline.com/health/pregnancy/apple-cider-vinegar Accessed on May 27, 2019.

  Is It Safe To Use Vinegar During Pregnancy?. https://www.momjunction.com/articles/vinegar-during-pregnancy_00361053/#gref. Accessed on May 27, 2019.

  Apple Cider Vinegar During Pregnancy – Is It For You?. https://parenting.firstcry.com/articles/apple-cider-vinegar-during-pregnancy-is-it-for-you/. Accessed on May 27, 2019.

  Apple Cider Vinegar While Pregnant: Good Or Bad? https://www.kidsimplified.com/apple-cider-vinegar-while-pregnant/ Accessed on May 27, 2019.

  Apple Cider Vinegar During Pregnancy – The Truth https://www.naturedeliver.com/pregnancy/apple-cider-vinegar-during-pregnancy/ Accessed on May 27, 2019.

  Gambar penulisbadge
  Ditulis oleh Farah Aziz Disemak pada 25/06/2020
  Disemak secara perubatan oleh Dr. Joseph Tan