home

Bagaimana kami boleh memperbaikinya?

close
chevron
Artikel ini mengandungi maklumat yang salah dan tidak tepat.
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Artikel ini tidak menyediakan info selengkapnya
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Hmm... Saya ada soalan!
chevron

Kami tidak boleh menawarkan khidmat nasihat kesihatan peribadi, tapi kami mengalu-alukan pendapat anda! Sila isi kotak di bawah.

wanring-icon
Jika anda mengalami kecemasan, sila hubungi pihak kecemasan atau lawati bilik kecemasan terdekat dengan kadar segera.

Anestesia (Ubat Bius) untuk Pembedahan Caesarean

Definisi|Fahami Risiko|Ketahui apa yang berlaku|Permulihan
health-tool-icon

Kalkulator Tarikh Bersalin

Gunakan kalkulator ini untuk menentukan tarikh akhir anda. Walau bagaimanapun, ini hanyalah anggaran semata-mata! Kebanyakan wanita akan melahirkan anak dalam masa seminggu sebelum atau selepas tarikh ini.

Kaedah Pengiraan

Panjang Kitaran

28 hari

Definisi

Apa itu Anestetik untuk pembedahan Caesarean?

Bentuk anestesia yang digunakan untuk pembedahan Caesarean biasanya selamat dan berkesan. Anda boleh membuat keputusan sama ada ingin tidur (anestetik am) atau berada dalam keadaan sedar (anestetik spinal atau epidura) untuk pembedahan

Anestetik spinal mempunyai kelebihan kepada anda dan bayi anda berbanding anestetik am.

Memandangkan anda berada dalam keadaan sedar, anda dan pasangan anda boleh berkongsi tentang kelahiran dan bayi anda boleh dibawa kepada anda sejurus selepas kelahiran. Tiada kesan sampingan yang ketara untuk anda atau bayi anda, dan anda boleh menyusu segera selepas pembedahan. Anestetik spinal lebih selamat sedikit daripada anestetik am dan pemulihan biasanya adalah lebih selesa dan lebih cepat.

Mengapa Anestetik untuk pembedahan Caesarean dilakukan?

Kadang-kadang pilihan yang paling selamat untuk anda atau bayi anda adalah menjalani pembedahan Caesarean. Sekiranya anda mengandungkan kembar, kembar tiga atau lebih, kemungkinan besar anda akan dipertimbangkan untuk pembedahan Caesarean. Ini bergantung pada perkembangan kehamilan anda, kedudukan bayi anda, dan jika bayi-bayi berkongsi plasenta.

Fahami Risiko

Apakah risiko Anestetik untuk pembedahan Caesarean dilakukan?

Sesetengah anestetik akan turun daripada anda kepada bayi anda. Ini mungkin menyebabkan bayi anda mengantuk seketika tetapi tidak ada kesan jangka panjang. Anda tidak akan dapat memegang bayi atau menyusu sehingga anda sedar secukupnya.

Anda mungkin mengalami komplikasi daripada prosedur, seperti:

  • Kegatalan;
  • Kesukaran membuang air kencing;
  • Tekanan darah rendah;
  • Sakit kepala;
  • Sakit belakang;
  • Sakit tekak.

Adalah penting anda memahami risiko dan komplikasi sebelum menjalani pembedahan ini. Sekiranya anda mempunyai sebarang pertanyaan, sila berunding dengan doktor atau pakar bedah anda untuk maklumat lanjut.

Ketahui apa yang berlaku

Apakah persediaan yang perlu saya lakukan sebelum menjalani Anestetik untuk pembedahan Caesarean dilakukan?

Apabila pembedahan Caesarean dicadangkan, doktor anda akan menerangkan kepada anda mengapa ianya dicadangkan dan kesan sampingan yang mungkin berlaku. Jangan teragak-agak untuk bertanyakan soalan.

Apakah yang berlaku semasa Anestetik untuk pembedahan Caesarean?

Pakar bedah akan menggunakan anestetik am. Anestetik am adalah kombinasi ubat yang menyebabkan tidur yang nyenyak. Selepas itu anda tidak akan ingat apa-apa yang telah berlaku.

Kebanyakan orang akan ditidurkan dengan menyuntik anestetik melalui titisan (tiub kecil) ke dalam urat. Ini akan mengambil masa kira-kira 30 saat untuk berfungsi. Anda dibiarkan tidur dengan bernafas menggunakan gas anestetik.

Pakar Anestetik anda akan sentiasa memantau jumlah anestetik dalam badan anda untuk memastikan bahawa anda tidak mungkin mengetahui apa yang sedang berlaku.

Anestetik spinal melibatkan suntikan anestetik setempat dan ubat penahan sakit lain ke kawasan yang dipanggil ruang subaraknoid, berhampiran saraf tunjang anda. Ini menjadikan saraf anda kebas untuk melegakan kesakitan di bahagian tertentu badan anda.

Anestetik anda akan memasukkan jarum, menyuntik anestetik menerusinya dan kemudian mengeluarkan jarum. Ia sepatutnya tidak menyakitkan, walaupun ia mungkin menyebabkan anda tidak selesa.

Semasa proses kelahiran, jika anda mempunyai epidural yang berfungsi dengan baik dan anda memerlukan pembedahan Caesarean, anestetik anda boleh memberikan dos tambahan anestetik untuk membuat anda kebas.

Teknik lain adalah memasukkan tiub kecil di ruang epidural pada masa yang sama dengan memasukkan jarum untuk spinal(gabungan spinal-epidural).

Anda mungkin menyedari akan penarikan dan penolakan di sekitar abdomen anda. Anda juga mungkin berasa seperti nafas pendek kerana saraf deria di sekeliling dada anda kebas. Selepas kelahiran, anda akan merasa berat atau tekanan di dada anda.

Jika anda mempunyai sebarang pertanyaan atau kebimbangan, sila berunding dengan doktor atau pakar bedah anda untuk maklumat lanjut.

Permulihan

Apakah yang berlaku selepas Anestetik untuk pembedahan Caesarean?

Bergantung kepada bantuan yang anda ada di rumah, anda boleh keluar dari hospital dalam tempoh dua hingga empat hari.

Anda akan digalakkan untuk bergerak dengan turun dari katil dan berjalan di sekitar anda dengan secepat mungkin, dan bidan atau pakar fisioterapi hospital anda akan memberi nasihat tentang latihan posnatum yang akan membantu pemulihan anda.

Anda boleh memandu sebaik sahaja anda boleh bergerak tanpa kesakitan selagi anda boleh melakukan hentian kecemasan. Ini mungkin selepas enam minggu atau lebih cepat.

Sekiranya anda mempunyai sebarang pertanyaan, sila berunding dengan doktor bagi memahami rawatan terbaik untuk anda.

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Sumber Rujukan
Gambar penulis
Ditulis oleh Farizah Mohd Ikbal pada 28/03/2018
Maklumat perubatan disemak oleh Hello Doktor Medical Panel
x