home

Bagaimana kami boleh memperbaikinya?

close
chevron
Artikel ini mengandungi maklumat yang salah dan tidak tepat.
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Artikel ini tidak menyediakan info selengkapnya
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Hmm... Saya ada soalan!
chevron

Kami tidak boleh menawarkan khidmat nasihat kesihatan peribadi, tapi kami mengalu-alukan pendapat anda! Sila isi kotak di bawah.

wanring-icon
Jika anda mengalami kecemasan, sila hubungi pihak kecemasan atau lawati bilik kecemasan terdekat dengan kadar segera.

Cara-cara Menghilangkan Kesakitan Otot Selepas Larian Jauh

Cara-cara Menghilangkan Kesakitan Otot Selepas Larian Jauh

Berakit-rakit ke hulu, berenang-renang ke tepian, bersakit-sakit dahulu, bersenang-senang kemudian. Sebagaimana peribahasa menyebutkan, kita akan berasa sakit dalam apa jua yang kita lakukan, sama ada mental atau fizikal. Bersenam atau latihan fizikal menjaminkan kesakitan pada tubuh badan anda. Walau bagaimanapun, apabila bercakap tentang otot, sakit boleh menjadi suatu yang berfaedah, terutama sekali kepada golongan yang baru atau kembali bersenam selepas jangka masa panjang, dalam erti kata di sini, berlari.

Penagguhan Permulaan Rasa Nyeri pada Otot

Kita semua tahu bagaimana otot berfungsi ketika kita bersenam. Otot meregang dan mengecut merupakan dua fungsi yang biasa. Walau bagaimanapun, sekiranya otot anda dibiarkan dan tidak digunakan selamanya beberapa bulan atau tahun, ia akan ‘berkarat’. Tiada bezanya apabila kita bercakap tentang otot. Selepas satu larian, terutamanya untuk kali pertama, anda akan mengalami keadaan yang dipanggil Delayed Onset Muscle Soreness ataupun DOMS.

Nama ini amnya telah menjelaskan apa yang terjadi. Selepas 24 ke 48 jam berlari, rasa sakit atau nyeri akan mula merayap ke dalam otot anda; perlahan-lahan ia akan menjadikan anda susah untuk bangun tidur. Ini berlaku disebabkan oleh otot digunakan melebihi kebiasaannya. Sebagai contoh, anda lazimnya berjalan kira-kira 500 meter ke sekolah tetapi sekarang anda mula berlari sejauh dua batu. Sudah pasti pagi yang berikutnya akan memberikan anda rasa tidak selesa pada otot yang terlebih guna.

Namun begitu, ini merupakan tanda biasa yang menunjukkan otot anda berfungsi dengan baik. Ia menunjukkan otot anda sedang menyesuaikan diri terhadap latihan yang baru anda jalani untuk menjadi lebih kuat dan mampu melaksanakan tugas dengan baik. Walaupun begitu, sekiranya kesakitan yang anda rasa menjejaskan aktiviti harian anda, maka anda perlu berehat untuk pulih semula kerana anda mungkin telah bersenam melebihi had anda. Meskipun begitu, ia adalah normal untuk berasa sakit pada pagi berikutnya, terdapat langkah-langkah yang boleh diambil untuk mengurangkan gangguan ini.

Tidak terlalu memaksa

Amat penting untuk mempelajari cara-cara mudah melatih otot anda daripada terburu-buru melakukannya. Ini termasuklah mengambil masa untuk badan menyesuaikan diri, lakukan senaman ringan. Di antara cara-cara melatih otot yang terlepas pandang adalah dengan melakukan senaman renggangan. Renggangan merupakan asas kepada senaman tetapi ramai yang memandang remeh terhadap senaman ini. Berlari kemudiannya diikuti dengan renggangan membantu mengurangkan rasa nyeri pada otot selepas larian yang jauh. Ia membantu menghilangkan rasa sakit selepas melakukan pecutan di dalam taman.

Cuba “repeated bout effect”

Anehnya, melakukan perkara sebaliknya boleh mengelokkan keadaan. “The repeated bout effect” bermaksud apabila otot mengalami kecederaan yang teruk, ia akan sembuh dengan lebih cepat untuk menghalang kecederaan yang lebih teruk dengan mengelakkan senaman yang sama. DOMS mungkin terlibat, tetapi hanya untuk jangka masa pendek. Anda boleh melakukannya dengan memaksimumkan usaha terhadap otot yang digunakan semasa beberapa sesi awal senaman anda. Sebagai contoh, cuba lakukan beberapa pecutan pendek semasa anda berlari. Anda akan menjadi letih. Tetapi selepas beberapa sesi latihan, anda akan berlari dengan mudah.

Rasa nyeri mungkin agak mengganggu, tetapi ia menunjukkan bahawa otot anda sedang berfungsi, kecuali kesakitan ini mencapai tahap yang melampau. Sekiranya ini berlaku, anda harus berhubung dengan doktor anda atau anda perlu mendapatkan rehat secukupnya. Samada yang baik dan yang buruk, sentiasa perhatikan kepada apa yang luar biasa,atau yang biasa dan juga apa yang terbaik untuk badan anda.

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Sumber Rujukan

How to stretch after a run. http://www.nhs.uk/Livewell/c25k/Pages/how-to-stretch-after-a-run.aspx. Accessed October 1, 2016.

Julie Bain. New Ideas on Proper Stretching Techniques. http://www.webmd.com/fitness-exercise/features/new-ideas-on-proper-stretching-techniques#3. Accessed October 1, 2016.

Sonya Collins. The Truth About Stretching. http://www.webmd.com/fitness-exercise/guide/how-to-stretch#1. Accessed October 1, 2016.

Gambar penulis
Maklumat perubatan disemak oleh Hello Doktor Medical Panel
Ditulis oleh Nurul Nazrah Nazarudin
Disemak pada 03/08/2018
x