home

What are your concerns?

close
Inaccurate
Hard to understand
Other

Berita Baik Untuk Yang Suka Berbasikal, Aktiviti Ini Dapat Bakar Banyak Kalori & Hidup Lebih Panjang!

Berita Baik Untuk Yang Suka Berbasikal, Aktiviti Ini Dapat Bakar Banyak Kalori & Hidup Lebih Panjang!

Berbasikal bukan sahaja baik untuk alam sekitar tetapi juga membawa banyak manfaat kesihatan. Baca artikel ini sehingga akhir untuk mengetahui kelebihan berbasikal daripada sudut kesihatan dan menjadi kehidupan kita lebih baik.

Membakar kalori

Anda kehilangan banyak kalori apabila dengan berbasikal.

Malah, setengah jam berbasikal pada kadar sederhana dengan berat 155 paun di atas basikal pegun membakar 260 kalori. Jika anda mempunyai berat badan yang lebih dan berbasikal pada intensiti yang lebih tinggi, anda akan membakar lebih banyak kalori.

Baik untuk sendi

Terdapat banyak aktiviti aerobik yang tidak sesuai dengan sendi-sendi kita kerana kesan dari aktiviti tersebut. Contohnya berjoging atau sukan berpasukan.

Walau bagaimanapun, berbasikal, secara umum, membuatkan jantung anda mengepam tanpa meletakkan terlalu banyak tekanan pada sendi.

Menurut Klinik Cleveland, berbasikal amat baik bagi mereka yang mempunyai lebihan berat badan sebanyak 50 paun kerana ia mengurangkan tekanan mekanikal pada pinggul, lutut, belakang dan pergelangan kaki – walaupun jika dibandingkan dengan berjalan kaki.

basikal

Kelebihan berbasikal: Manfaat kepada jantung

Berbasikal boleh akan meningkatkan kesihatan kardiovaskular. Berbasikal secara berkala menyihatkan badan kerana ia mengurangkan tekanan darah tinggi, mengawal gula dalam darah dan juga menghalang serangan jantung.

Mayo Clinic menyatakan bahawa berbasikal secara berkala meningkatkan fungsi jantung, kerana ia membuatkan jantung mengepam darah dengan lebih efisyen.

Di samping itu, berbasikal juga meningkatkan jumlah kolesterol baik sambil menurunkan kolesterol jahat di dalam badan anda. Hasilnya, plak di dalam arteri dapat dikurangkan.

Anda akan tidur lebih lena

Jika anda menghadapi masalah tidur atas apa jua sebab, berbasikal mungkin boleh menjadi penawar untuk anda.

Menurut satu kajian di Stanford University School of Medicine, masa yang diperlukan untuk pesakit yang mengalami sedentari insomnia untuk tidur penurunan sebanyak separuh, dan masa tidur mereka juga meningkat sebanyak satu jam apabila mereka berbasikal selama sekitar 20 hingga 30 minit setiap hari.

Sebabnya adalah apabila berbasikal di luar, badan akan terdedah kepada cahaya matahari. Hasilnya, irama sirkadian kembali selari dan tahap kortisol serta hormon stres juga menurun.

berbasikal untuk kesihatan

Kelebihan berbasikal: Hidup lebih lama

King College London menjalankan penyelidikan di mana mereka membandingkan lebih 2,400 kembar seiras untuk mengenal pasti mana stau yang lebih sihat.

Kembar yang melakukan melakukan aktiviti berbasikal tiga kali seminggu selama 45 minit satu sesi adalah 9 tahun “lebih muda dari sudut biologi” berbanding kembar yang sama yang tidak berbasikal, walaupun selepas tidak mengambil kira pengaruh lain, seperti merokok dan indeks jisim badan ( BMI).

Disebabkan mereka kerap bersenam, mereka mempunyai risiko yang jauh lebih rendah kepada penyakit kardiovaskular, diabetes jenis 2, semua jenis kanser, obesiti, serta tekanan darah tinggi.

Berbasikal adalah baik untuk mental dan fizikal. Walau bagaimanapun, sila ingat untuk mendapatkan pelatih peribadi atau profesional untuk memastikan bahawa senaman tersebut adalah sesuai untuk anda.

health-tool-icon

Kalkulator BMI

Guna kalkulator ini untuk mengira Indeks Jisim Badan (BMI) dan semak tahap kesihatan berat badan anda. Anda juga boleh menyemak BMI anak.

Lelaki

Wanita

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Sumber Rujukan

What Are the Health Benefits of Routinely Riding a Stationary Bike? http://livehealthy.chron.com/health-benefits-routinely-riding-stationary-bike-1809.html Accessed February 3, 2017

10 Amazing Health Benefits Of Using An Exercise Cycle. http://www.stylecraze.com/articles/amazing-health-benefits-of-using-an-exercise-cycle/#gref Accessed February 3, 2017

30 great benefits of cycling http://www.bikeradar.com/road/gear/article/30-reasons-to-take-up-cycling-23965/ Accessed February 3, 2017

Gambar penulisbadge
Ditulis oleh Muhamad Firdaus Rahim Disemak pada 02/12/2020
Disemak secara perubatan oleh Panel Perubatan Hello Doktor