backup og meta

Suka Berbasikal Sebagai Aktiviti Riadah? Ini Berita Baik Buat Anda

Disemak secara perubatan oleh Dr. Ahmad Wazir Aiman · Dokter Umum · Hello Health Group


Ditulis oleh Muhamad Firdaus Rahim · Disemak pada 25/10/2022

  Suka Berbasikal Sebagai Aktiviti Riadah? Ini Berita Baik Buat Anda

  Berbasikal bukan sahaja baik untuk alam sekitar tetapi juga membawa banyak manfaat kesihatan. Baca artikel ini sehingga akhir untuk mengetahui kelebihan berbasikal daripada sudut kesihatan dan menjadi kehidupan kita lebih baik.

  Untuk mendapatkan lebih banyak info tentang Badan Sihat, sila dapatkannya di sini.

  5 kelebihan berbasikal

  Membakar kalori

  Anda kehilangan banyak kalori apabila dengan berbasikal.

  Malah, setengah jam berbasikal pada kadar sederhana dengan berat 155 paun di atas basikal pegun membakar 260 kalori. Jika anda mempunyai berat badan yang lebih dan berbasikal pada intensiti yang lebih tinggi, anda akan membakar lebih banyak kalori.

  kelebihan berbasikal

  Baik untuk sendi

  Terdapat banyak aktiviti aerobik yang tidak sesuai dengan sendi-sendi kita kerana kesan dari aktiviti tersebut. Contohnya berjoging atau sukan berpasukan.

  Walau bagaimanapun, berbasikal, secara umum, membuatkan jantung anda mengepam tanpa meletakkan terlalu banyak tekanan pada sendi.

  Menurut Klinik Cleveland, berbasikal amat baik bagi mereka yang mempunyai lebihan berat badan sebanyak 50 paun kerana ia mengurangkan tekanan mekanikal pada pinggul, lutut, belakang dan pergelangan kaki – walaupun jika dibandingkan dengan berjalan kaki.

  kelebihan berbasikal

  Kelebihan berbasikal: Manfaat kepada jantung

  Berbasikal boleh akan meningkatkan kesihatan kardiovaskular. Berbasikal secara berkala menyihatkan badan kerana ia mengurangkan tekanan darah tinggi, mengawal gula dalam darah dan juga menghalang serangan jantung.

  Mayo Clinic menyatakan bahawa berbasikal secara berkala meningkatkan fungsi jantung, kerana ia membuatkan jantung mengepam darah dengan lebih efisyen.

  Di samping itu, berbasikal juga meningkatkan jumlah kolesterol baik sambil menurunkan kolesterol jahat di dalam badan anda. Hasilnya, plak di dalam arteri dapat dikurangkan.

  Anda akan tidur lebih lena

  Jika anda menghadapi masalah tidur atas apa jua sebab, berbasikal mungkin boleh menjadi penawar untuk anda.

  Menurut satu kajian di Stanford University School of Medicine, masa yang diperlukan untuk pesakit yang mengalami sedentari insomnia untuk tidur penurunan sebanyak separuh, dan masa tidur mereka juga meningkat sebanyak satu jam apabila mereka berbasikal selama sekitar 20 hingga 30 minit setiap hari.

  Sebabnya adalah apabila berbasikal di luar, badan akan terdedah kepada cahaya matahari. Hasilnya, irama sirkadian kembali selari dan tahap kortisol serta hormon stres juga menurun.

  kelebihan berbasikal

  Kelebihan berbasikal: Hidup lebih lama

  King College London menjalankan penyelidikan di mana mereka membandingkan lebih 2,400 kembar seiras untuk mengenal pasti mana stau yang lebih sihat.

  Kembar yang melakukan melakukan aktiviti berbasikal tiga kali seminggu selama 45 minit satu sesi adalah 9 tahun “lebih muda dari sudut biologi” berbanding kembar yang sama yang tidak berbasikal, walaupun selepas tidak mengambil kira pengaruh lain, seperti merokok dan indeks jisim badan ( BMI).

  Disebabkan mereka kerap bersenam, mereka mempunyai risiko yang jauh lebih rendah kepada penyakit kardiovaskular, diabetes jenis 2, semua jenis kanser, obesiti, serta tekanan darah tinggi.

  Berbasikal adalah baik untuk mental dan fizikal. Walau bagaimanapun, sila ingat untuk mendapatkan pelatih peribadi atau profesional untuk memastikan bahawa senaman tersebut adalah sesuai untuk anda.

  Penafian

  Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

  Disemak secara perubatan oleh

  Dr. Ahmad Wazir Aiman

  Dokter Umum · Hello Health Group


  Ditulis oleh Muhamad Firdaus Rahim · Disemak pada 25/10/2022

  advertisement iconIklan

  Adakah artikel ini bermanfaat?

  advertisement iconIklan
  advertisement iconIklan